Haberler

Nükleere Alternatif: Artı Enerji Köyü

Tarih: 18 Mart 2011 Kaynak: NTVMSNBC Yazan: Fulya Canşen
Japonya'daki Fukuşima nükleer santralinde yaşanan patlama ve radyoaktif sızıntı sonrasında dünya nükleer enerjiyi masaya yatırırken Almanya'daki bir Kıpti köyü ilginç bir alternatif geliştirdi.

Nükleer enerji karşıtı yazdığım "Türkiye'nin nükleer aşkı Avrupa'yı şaşırtıyor" başlıklı yazı ile ilgili yorumlardan biri "HES'lere karşılar, nükleere karşılar peki enerjiyi hayvan gübresinden mi karşılayacaksınız?" şeklindeydi. Almanya'nın ilk Artı Enerji Köyü Projesi bu soruya "neden olmasın?" yanıtını verdirecek nitelikte.

Brenkenhausen köyü Almanya'nın Doğu Vestfalya bölgesinde, Kıpti Ortodoks Kilisesi'nin bulunduğu Borgentreich kasabasına 35 km uzaklıkta. Kilise cemaati burayı 1997'de satın almadan önce Federal Ordu'ya ait ve terkedilmiş bir kışla imiş. Kısaca Mısırlı Hristiyanlar, Kıptiler Almanya'ya altmışlı yıllarda göç etmişler. Ortadoğu'da yaklaşık 12 milyon, Almanya'da 35 bin Kıpti yaşıyor. Şu anda yirmi hanelik Brenkenhaus'daki Artı Enerji Köyü'nde yaklaşık 6 yüz kişinin yaşaması planlanıyor. Bu köyün en önemli özelliği Kıptilere ait olması değil, Almanya'nın ilk "Artı Enerji Köyü" olması. Artı enerji köyü, kendi ihtiyacından fazla enerjiyi üretip, kullanmadığını şehirlere dağıtan köy demek. Tıpkı tarım ürünlerinde olduğu gibi.

Buranın bir artı enerji köyü olabileceği Kıpti Ortodoks kilisesinin Papazı Damian'ın aklına tesadüfen gelmiş. Aslında kanalizasyonları kontrol etmeye gelen bir usta Damian'ın dikkatini kışladaki binaların çatılarının güneş enerjisinden yararlanmak için ideal konumda olduğuna çekmiş. Zaten çevre köyleri gezdiğinize pek çoğunun güneş enerjisinden, Almanya'nın güneşi kıt bir ülke olmasına rağmen, sonuna kadar yararlandığına tanık oluyorsunuz. Benim de tanık olduğum sabah ayinlerinde tanrının bahşettiği su ve toprağın nimetlerine her gün şükrettiklerinden yola çıkan Damian, bunun üzerine konuyu araştırmaya başlamış. Damian, vakit kaybetmeden Kassel Üniversitesi ile ilişkiye geçmiş. Elektronik Mühendisi Axel Roth ile henüz boş olan kışlada buluşmuşlar. Gerekli incelemeleri yapan Roth bu köyde güneşten başka bir enerji kaynağı da bulunduğunu da fark etmiş: Biyokütle enerjisi.

NÜKLEERE ALTERNATİF: BİYOKÜTLE
Kendisiyle yaptığım röportajda Axel Roth, biyokütle enerjisinin nasıl elde edildiğini ayrıntılarıyla ve üşenmeden beni kışladan 40 km ötedeki başka bir köye götürüp oradaki küçük tesisi göstererek anlattı. Biyokütle enerjisi, yeşil bitkilerin güneş enerjisinin fotosentez yoluyla kimyasal enerjiye dönüştürülmesinden meydana geliyor. Kaynağı biyolojik atıklar. Yani bildiğimiz meyve sebze ve bilumum organik maddeler. Tümülüs biçimindeki depolara doldurulan organik maddeler karbon içerdikleri için oksijenle buluştuklarında ısı açığa çıkıyor. Bu ısı bir alet ile elektriğe çevriliyor ve akıllıca oluşturan bir ağ sayesinde hem bulunduğunuz yerdeki hanelere hem de çevre köylere dağıtılıyor. Brenkenhausen'daki eski kışlayı Artı Enerji Köyüne çeviren en önemi özellik de bu dağıtım ağına sahip olması ve konumu. Axel Roth başkanlığında mimarlık ve mühendislik bölümü öğrencilerinden oluşturulan araştırma grubu köyün bütün bu özelliklerini analiz ederek, Kıptilerin birkaç yıl içerisinde kendi ihtiyaçlarından fazla enerji üreteceğini ve bunu kolayca şehirlere satabileceğini ön gören bir proje hazırlamış.

Alman medyasının ‘çevreci ruhaniler','yeşil papaz Damian' gibi başlıklarla duyurduğu proje şu anda hayata geçirilmek üzere. Sadece Almanya değil, çevre ülkelerden de çok sayıda ziyaretçi grubu, Almanya'nın ilk ‘Artı Enerji Köyü' nü görmeye geliyor. Hatta bunlardan bir kısmı Kıpti Manastırı'nda kalarak köyün inşaasına katkıda bulunuyor. Bu Kıpti papaz Damian için aynı zamanda bir çeşit kültürler buluşması. Almanyalı Kıptiler artı enerji köyünde iftar yemekleri düzenliyor, Müslümanların bayramlarını da kutluyorlar. Kendini aynı zamanda Mısır'ın kültür elçisi olarak gören Papaz Damian'ın Arap ülkeleri için sarf ettiği şu sözler düşündürücü. "Almanların güneşi az teknolojisi çok, bizim güneşimiz var teknolojimiz yok. Neden karşılıklı paylaşmayalım? Karşılıklı ama adilce. Karşılıklı ama çevreyi koruyarak. Çünkü doğa sevgisi bütün dinlerin temelinde var" Müslüman siyaetçilerin dikkatine.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.