Haberler

Bakkal dükkanı gibi AVM türedi bunların acısı sonradan çıkacak

Tarih: 25 Mart 2011 Kaynak: Zaman

Beyaz eşya sektörünün bayilerle büyümeye devam edeceğini belirten Arçelik Yönetim Kurulu Üyesi Aka Gündüz Özdemir, büyük market zincirlerinin iddialı görünmesine rağmen pazar paylarının yüzde 3'te kaldığını söyledi.

Koç Holding'in amiral gemisi Arçelik'in Yönetim Kurulu Üyesi Aka Gündüz Özdemir, ülkenin gelir dağılımı hesaplanmadan AVM'lerin inşa edilmesinin zamanla sıkıntı doğuracağını söyledi. 100 metre aralıklarla aynı markaların farklı AVM'lerde bulunduğunu anlatan Özdemir, Best Buy'ın Türkiye'den çekilmesine şaşırmadığını belirtti.

Son yıllarda sayıları hızla artan alışveriş merkezlerine sektörün duayeninden tepki geldi. Arçelik Yönetim Kurulu Üyesi Aka Gündüz Özdemir, alışveriş merkezi sayısının hızla artmasının endişe verici olduğunu belirterek, "Bakkal dükkânı gibi AVM türemeye başladı." dedi. Zincir mağazaların Türkiye'ye büyük önem verdiğini, gelişen bir ekonomi olmasının bu iştahın en önemli sebebi olduğunu anlatan Özdemir, doğru fizibilite yapmanın önemli olduğunu söyledi.

Sektörde bir şeylerin yanlış gittiğini ifade eden Özdemir, "Bakkal dükkânı gibi AVM'lerin türemesinin mantığını anlamıyorum. Akıllı bir işadamı bu kadar dip dibe AVM yapmaz. Eğlence var, yiyecek var, ama ticaret hacmi çok da fazla değil. Bu ülke, hesapsız yatırımların sıkıntısını çekecek, bunu bilmek için kâhin olmaya gerek yok. 100 metre arayla aynı mağazalar var. Bari konsepti farklılaştırın. Tabii bir de şu var: Değirmen tamam ama bunun suyu nereden geliyor? Bu kadar alışverişi kim yapacak? Bu ülkenin gelir dağılımı belli. Burada birtakım sıkıntılar yaşanacak ve benim için hiçbirisi sürpriz olmayacak." şeklinde konuştu. Özdemir, Best Buy'ın Türkiye pazarından çekilmesiyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine buna çok şaşırmadığını, Türkiye pazarına giren bazı şirketlerin doğru fizibilite yapamadığını, hatasını gördüğünde de tedbir alarak piyasadan çekildiğini ifade etti. Özdemir'e göre, Best Buy gibi bir müessesenin İzmir ve Ankara'da mağaza kurup İstanbul'da da personel istihdam etmeye başladığı bir dönemde yatırımını geri çekmesi fevkalade önemli.

Zincir mağazaların sıklıkla sağladıkları istihdama dikkat çeken açıklamalar yaptığını vurgulayan Özdemir, "500 kişiyi istihdam etti diyelim. En zayıf bayi 10 kişiyi çalıştırıyor. O bölgede 25-30 bayi kapandığı zaman bir zincir mağazanın istihdam ettiği işçi sayısının iki katı kadar işsiz ortaya çıkıyor. Bunun neresi ekonomi? Bayilerin bunu daha etkili biçimde dile getirmesi ve çözüm istemesi gerekiyor." dedi. Özdemir, beyaz eşya sektörünün kriz sonrası toparlanma sürecinde olduğunu, iç pazarda satışların yıllık 5,5 milyon adet seviyesine oturduğunu, 2009'da önceki yıla göre buzdolabında yüzde 21, derin dondurucuda yüzde 49, çamaşır makinesinde yüzde 4 olan daralmanın 2010'da yerini buzdolabında yüzde 11, derin dondurucuda yüzde 36 ve çamaşır makinesinde yüzde 8 artışa bıraktığını ifade etti. Türkiye'de krizler sonrası 3. veya 4. yılın hızlı büyüme yılı olduğunu belirten Özdemir, "Ya bu yıl ya sonraki yıl piyasa hızla büyüyecek. Bu yılın seçim yılı olması hareketliliğe katkı koyacaktır. Bu büyümede flaş ürün buzdolabı olacaktır." dedi. İhracat pazarlarında da önemli bir problemin gözükmediğini ifade eden Özdemir, Arçelik'in etkili olduğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarında yaşanan olaylar nedeniyle bir miktar ihracat sorunu yaşanabileceğini, ancak Avrupa pazarındaki toparlanma ve Rusya pazarındaki hızlı gelişim sayesinde ihracatın bu yıl da artacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.