Haberler

ArkiPARC 2011’in İlk Günü Zengin İçerikli Oturumlarla Tamamlandı

Tarih: 31 Mart 2011

Fotoğraflar: Uğur Ceylan, Ilgaz Erel

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından "Kentsel Kalite" ana teması ile düzenlenen ArkiPARC 2011 30 Mart Çarşamba günü Fulya Fuar Merkezi'nde birbirinden değerli isimlerin konuşmaları eşliğinde başladı.

Etkinliği üretken kılan en önemli unsurlar arasında ise gayrimenkul sektörünün farklı alanlarına çeşitli perspektiflerden bakarak etkin çözümler üretmeyi hedefleyen oturumlar yer aldı.

Sosyal Konut Tasarlanabilir mi?



ArkiPARC 2011'in "Değişen Dünya Düzeninde Kentsel Kalite" temasıyla doğrudan bağlantılı olan oturumlarından birisi olan "Sosyal Konut Tasarlanabilir mi?" paneli, Celal Abdi Güzer'in moderatörlüğünde Dolmabahçe Salonu'nda gerçekleşti.

Öncelikle sözü alan Güzer, sosyal konut kavramının düşük gelir grupları için geliştirilmiş konut vicdanımızı rahatlatmak için taktığımız bir isim olduğunu belirtti. Güzer, sosyal konutun toplumsal bellekte ise tasarımın dışlandığı konutlar olarak algılandığını yani kendi içinde çelişkili bir kavram olduğunu söyleyerek sözü konuşmacılara verdi.

Konuşmacılardan Özgür Bingöl, ülke olarak toplu konut bağlamında son 20 yıla damgasını vuran gelişmelerle karşı karşıya olduğumuzu vurguladı. Tasarımcıların ve kural koyucuların bu duruma ölçek ve hız anlamında hazırlıksız yakalandığını belirten Bingöl, toprağın sınırlarını geçmişin kurallarıyla idare etmeye çalıştığımızı söyledi. Kentleri şekillendiren konut stoğunun tasarımıyla ilgili idarenin ve tasarımcıların eleştirel durumdan çok yapıcı bir yol izlemesi gerektiğini söyledi.

Cem İlhan ise sosyal konut ve toplu konutun birbirinden farklı iki kavram olduğunu belirterek sözlerine başladı. İlhan, toplu konutun tek defada çok konut yapılması, sosyal konutun ise özel sektörün yapamadığı şeyin idare tarafından yapılması demek olduğunu söyledi. İlhan, Türkiye'de bu anlamdaki sorunun ise kamunun bu anlamda özel sektör refleksleriyle davranması olduğunu belirtti. İlhan, kamunun bağlayıcı olan imar kurallarını da esneterek tasarım anlamında da plan formatlarını zorlayabileceğini vurguladı.

Daha sonra sözü alan Rahmi Uysalkan sosyal konut ile ilgili sorunun temelinde Türkiye'nin tasarlanmamış bir ülke olmasının yattığını belirtti. Uysalkan, sosyal konut yapılırken yapmadan önce ve sonra bu alanların bir rant hikayesinin parçası olacağının bilindiğini söyledi. Dolayısıyla bizim baştan yapmamız gereken şeyin göçü kontrol altına almak olduğunu belirten Uysalkan, genel olarak en büyük sorunumuzun yoğunluk olduğunu söyledi.

TOKİ yetkilisi Caner Sarıca ise idarelerinin kendilerine verilen Türkiye'deki en temel ihtiyaç olan konut ihtiyacı sorunun büyük bir sorumluluk içerisinde yerine getirmekle yükümlü olduğunu belirtti. 2,5 milyon konut hedefinin şimdilik 500 binini gerçekleştirdiklerini belirten Sarıca, 2009 yılında Kayabaşı Bölgesi için düzenlenen mimari proje yarışması ile tasarım anlamında da eleştirilere kulak verdiklerini vurguladı. Sarıca, bu anlamda aynı zamanda oturumdaki 3 mimarla çalışmalarını yürüttüklerini ve uygulama aşamasına geçtiklerini belirtti.

Daha sonra sosyal konutla ilgili geliştirici gözüyle izlenimlerini aktarmak üzere sözü Uğur Dumankaya aldı. Dumankaya, sosyal konut düşünülürken yarının ihtiyaçlarının da düşünülmek zorunda olduğunu belirtti. Maliyetler açısından bakıldığında en önemli konunun arsa olduğunu belirten Dumankaya, sosyal konut tasarlanacak arsa seçilirken rant bölgesi olmayan bölgelerin seçilmesi, arazinin boyutlarının 50.000 m2'den az olmaması ve zeminin iyileştirmeye ihtiyaç olmayan bir zemin olması gerektiğini vurguladı. Dumankaya, "Geliştiriciler, mimarlar ve planlamacılar olarak çalışmalarımızla geleceğe izler bırakırız, her zaman bunu düşünerek hareket etmeliyiz," diyerek sözlerine son verdi.

AVM Yatırımları Paneli Yoğun İlgi Gördü



ArkiPARC 2011'de Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Genel Sekreteri Nihat Sandıkçıoğlu moderatörlüğünde yapılan "AVM Yatırımları" paneli Avi Alkaş, Yalçın Ayaydın, Enis Öncüoğlu ve Murat Özgümüş'ün katılımıyla gerçekleştirildi.

Nihat Sandıkçıoğlu "Türkiye'de AVM Sektörü Verileri" başlıklı kısa bir sunum gerçekleştirerek, AVM'ler konusunda yaptıkları detaylı analizleri dinleyicilerle paylaştı. Yeni AVM'ler açıldıkça, yıldan yıla ihtiyaçlar doğrultusunda büyüklükler de artıyor. Türkiye'de 81 ilin 46'sında AVM'ler var ve bu AVM'lerin büyük çoğunluğu Ankara ve İstanbul'da bulunuyor.

Miroglio Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, AVM'lerin sektörü ciddi bir şekilde büyüttüğünü ve markaların bu anlamda AVM'lere teşekkür borçlu olduğunu belirtti.

Sandıkçıoğlu'nun ortaya attığı "AVM kente veya bölgeye ne kazandırıyor?" sorusunu cevaplayan Enis Öncüoğlu, eskiden şehir içinde kalan AVM yapılarının artık şehir dışına taşınmaya başladığını, bu durumun hem ticari hem de fiziki olarak yatırımcılar için cazip olduğunu söyledi.

Rönesans AVM Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özgümüş konuya farklı bir bakış açısından yaklaşarak, "Bu kadar çok AVM var, ihtiyaçların ötesine geçmiyor mu? Bunların ne kadarı konsept olup, gerçek anlamda AVM özelliği taşıyan yapılar?" sorularını ortaya attı.

Jones Lang LaSalle Ülke Başkanı Avi Alkaş, ülkemizde dışarıya açık, başarılı örneklerin gittikçe arttığının altını çizdiği konuşmasında, AVM'lerin kente ne kazandırdığının da çok önemli olduğunu belirtti.

Yalçın Ayaydın'a göre, 3. jenerasyon AVM‘lerde mimarların projeleri daha detaylı çizmesi ve sosyal alanların yaratılmasına önem vermesi gerekiyor.

Murat Özgümüş evimizden çıkıp AVM'ye gittiğimiz zaman, aslında 6 milyon m² veya 269 alternatifimizin olmadığını, yatırımcıların bayrağı daha ileriye götürmek ve niteliği artırmak için elinden geleni yaptığını yoksa projelerin başarılı olmadığını, en önemli konunun yatırımları yapan ekiplerin donanımları olduğunu belirtti.

Enis Öncüoğlu ise, AVM mekanlarının esnek ve dinamik olması gerektiğini, 10 yıl öncekiyle fark olduğunu ve çeşitliliğin çok arttığını ve bununla paralel olarak mekan ihtiyaçlarının farklılaştığını vurguladı.

Arz-talep dengesi konusunda gelen bir soru üzerine Avi Alkaş, markaların konuşuluyor olmasının AVM'ler sayesinde olduğunu, doğru dengeleri yakalamak adına kendilerine düşen görevin farklılaşmayı sağlamak ve bu sayede doğru lokasyonu da bulmak olduğunu söyledi. Alkaş'a göre AVM'lerde sosyal ve toplumsal mesajlar veren etkinlikler sürekli yapılmalı ve hatta AVM'ler 24 saat açık olmalı. Ayrıca sosyal iş yaratma ve toplu ulaşım, çevreyle bütünleşme de günümüzde AVM yatırımları konusunda çok önemli konular.

İTÜ Makine Fakültesi'nden bir öğretim üyesi, AVM‘lerde gördüğü bir sorun olan akustik konfor konusunu tartışmaya açtı. Mimar Öncüoğlu cevaben, herkesin uzmanlaştığı işleri yaptığını, 3. jenerasyon AVM‘lerde her konuda danışmanlar olduğunu ve bunun bilincinde olan yatırımcıların yarattığı AVM'lerde konunun dikkate alındığını belirtti.

Dinleyicilerden Devrim Çakmak'ın sorusu "4. nesil AVM'lerle ilgili hayalleriniz var mı? Gelecekteki AVM yapıları kendi enerjilerini üretip çevreye de enerji sağlayabilecekler mi?" şeklindeydi. Konuşmacıların cevabı, son yıllarda görülen gelişmelerin gelecekte de devam edeceği şeklinde oldu.

"Otel Yatırımları"nın Şehirlere Katkıları Mercek Altına Alındı
ArkiPARC 2011 kapsamında gerçekleştirilen "Otel Yatırımları" paneli Atlas Proje Kurucusu Tavit Köletavitoğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleştirildi. "Türkiye'de son 20 yılda dünyayla yarışan oteller yapmaya başladık. Bunda mimarlarımızın büyük payı var" diyen Köletavitoğlu sözü Hilton İş Geliştirme Sorumlusu Poğda Demircan'a bıraktı. Demircan, "Konseptler belirlenirken potansiyele göre yatırım yapılıyor, gelişmemiş bölgelerde yatırım yapmayı tercih etmiyoruz" derken, Anemon Otel Onursal Başkanı İsmail Akçura,"Türkiye'nin 9 şehrinde otellerimiz var. Eskişehir'e gittiğimizde kalacak otel yoktu, buğday tarlasında 5 yıldız otel yaptık, şehrin şekli değişti" dedi.


Mehmet Önkal konuşurken

"Otellerin şehirlere yaptıkları katkılar nelerdir? Gelişmemiş kentlere otel yapılması kentsel kaliteyi ve kentin gelişimini artırır mı, yoksa gelişmiş kentlerde mi otel yatırımları yapılmalıdır?" sorularının tartışıldığı oturumda BDO Turizm Danışmanlığı Yönetici Ortağı Mehmet Önkal, otel yatırımları konusunu kentsel kalite bağlamında değerlendirdiği önemli bir konuşma gerçekleştirdi. Önkal'a göre doğru yatırımın doğru kente yapılması üzerinde durulması gereken başlıca konulardan biri.

Tartışmaya mimar bakış açısıyla yaklaşan Sinan Kafadar ise, kentin sosyal hayatına entegre olmamış otellerin yaşayamayacağını ve yatırımcıları önce orada yaşayan halkın kabul edebileceği yapıların yapılmasına ikna etmeye çalıştıklarını belirtti.

Konuşmaların ardından gelen sorulardan biri, otellerdeki güvenlik konusu ile ilgiliydi. Soruyu yanıtlayan Poğda Demircan, yangın ve can güvenliği konusunda hiçbir zaman taviz vermediklerini belirtti. Tartışılan bir diğer konu ise tesis dışındaki kentin güvenliğiydi. Demircan Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yapılan projelerin yerleri seçilirken güvenlik açısından mutlaka değerlendirmesinin yapıldığını belirtti.

"Uluslararası Şirketler Açısından Türkiye Yatırım Ortamı, Tecrübeler ve Gelecek Beklentileri"



2005 yılında yabancıların ilk yoğun ilgisini görmeye başlayan gayrimenkul sektörünün özellikle AVM segmentinde hareketliliğin varlığına işaret etmek gerekir. Ancak öte yandan pek çok cazip yönüne rağmen Türkiye pazarına yeterince yabancı sermaye çekememesinin nedenlerinin tartışıldığı oturum, Aareal Bank Genel Müdürü Şenay Azak Matt moderatörlüğünde gerçekleşti.

Oturumda özellikle Corio Türkiye'ye inanan eski Corio CEO'sunun liderliği ile açılan 5 projesi ve Akmerkez dışında diğer tüm projelerinin Anadolu'da hayata geçirilmesi üzerinde duruldu. 2008 yılında iyi bir trend yakalandığını söyleyen Corio Türkiye İcra Kurulu Başkanı Koray Özgül ancak ilerleyen dönemde Türkiye'nin fırsatları kaçırdığını belirtti. Türkiye'nin bu konuda sınıfta kalmasına karşın Polonya'nın doğru bir strateji ile hareket ettiğini sözlerine ekledi.

Pramerica REI Gayrimenkul Yatırım Limited Şirketi Genel Müdürü Burhanettin Yurtseven, yatırım yapmak için aradıkları projeleri bulamadıklarını dile getirdi. Yatırım amaçlı proje yokluğuna açıklama getirerek "Proje yok derken salt projelerin fiziki yapısından değil, projelerin yapısının yatırıma uygunluğundan bahsediyorum" dedi. Oturumda konuşmacılar arasında yer alan bir diğer isim ise Alfar Ticari Gayrimenkul Çözümleri Yönetici Danışman Cem Alfar oldu. Alfar geliştirici ve yatırımcılar hakkındaki görüşlerini bildirerek Forum İnvest'in Türkiye'deki ofisini kapatma nedenlerine açıklıkta bulundu. Geçtiğimiz günlerde Çelebi Holding'in yüzde 99.9'una ortak olan Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yatırım şirketi Abraaj Capital'in Başkan Yardımcısı Gavin Neilan oturumda yaptığı konuşmada yaklaşık 3 yıldır Türkiye'de yatırım yaptıklarını ve kararlarında stok, fiyat ve yatırım üçlemesine dikkat ettiklerini dile getirdi.

"Sürdürülebilir Gelişme için Önce Alışkanlıklarımızı Değiştirmemiz Gerek"


Soyak Holding İcra Kurulu Başkanı Emre Çamlıbel

"Gayrimenkulde Sürdürülebilirlik" paneli, Soyak Holding İcra Kurulu Başkanı Emre Çamlıbel moderatörlüğünde gerçekleşti. UNEP-SBCI Koordinatörü Curt Garrigan "Sürdürülebilir Gelişme" konusunda bir sunum gerçekleştirdi ve neden şimdi harekete geçildiği sorusunu sorarak, sürdürülebilir gelişme için önce alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerektiğini vurguladı. Tunç Soyer, belediye başkanı olduğu Türkiye'nin ilk sakin şehri (citta slow) Seferihisar hakkında bir sunum gerçekleştirdi ve yaptıkları çalışmaları, citta slow hareketinin nasıl başladığını ve içeriğini anlattı. Türkiye'de sakin şehir olmaya aday 4 kentimizin daha olduğunu belirten Soyer, bunun teknoloji karşıtı bir hareket olmadığının da altını çizdi.

Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Daire Başkanı Murat Bayram, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ni anlatarak, mevzuatın çıkışı ve AB kapsamında gündemde olan konular hakkında bilgi verdi. Binalarda kimlik belgesi gelecekte yapı tasarım ve uygulamalarında önemli bir rol oynayacak.

Bir dinleyicinin sorusu üzerine Murat Bayram bina kullanıcılarına yönelik eğitim çalışmalarının olmadığını, kimlik belgesinin ne olduğunu daha çok basın aracılığıyla anlattıklarını belirtti.

ArkiPARC'ta Tasarım Odaklı Geliştirme Tartışıldı



ArkiPARC 2011 ilk günündeki son oturumlardan birisi olan Tasarım Odaklı Geliştirme Gökhan Karakuş moderatörlüğünde Dolmabahçe Salonu'nda gerçekleşti. Gayrimenkul geliştiriciler ve tasarımcı mimarlardan oluşan konuşmacılar Karakuş'un sorularına cevap vererek her iki taraftan da tasarıma ve geliştirmeye bakış açılarını dinleyicilerle paylaştılar.

Ortadoğu'nun az sayıda genç mimarlık ofislerinden birisinin kurucusu da Nabil Gholam 21. yy'da kentleri nasıl geliştirmeliyiz sorusunun cevaplanması gerektiği ve iyi tasarımın her zaman fark yaratacağı konusuna eğildi.

Galata A.Ş'nin kurucusu Sarp Tiryakioğlu ise geliştiricinin insan odaklı bir yaklaşımla hareket etmesi ve geliştirilen yatırımın kentin kimliğiyle de bütünleşmesi gerektiğini söyledi.

Son dönemde alınan LEED sertifikalarıyla dikkat çeken Tekfen OZ GYO'nun Genel Müdürü Ömer Egesel ise son kullanıcıda henüz çevreyi korumaya yönelik bilincin tam olarak yerleşmediğini ama bu noktada geliştiricilerin ellerini taşın altına sokarak bu bilincin de gelişmesine katkıda bulunmaları gerektiğini vurguladı.

Kent merkezindeki geliştirme projeleriyle dikkat çeken Timur Gayrimenkul kurucularından Erden Timur konuşmasında insanların mutluluğunun öncelik olduğunu vurguladı. Timur, "Eğer geliştirme işinin bir parçasıysak yaptığımız şeyle böbürlenmememiz gerekiyor, çünkü bizim işimiz bu" diyerek düşüncelerini özetledi.

Moderatör Karakuş daha sonra Türkiye'de bu tip geliştirme projelerinin tasarımıyla ilgili çalışmalar yapan Autoban Mimarlık'ın kurucularından Seyhan Özdemir'e söz verdi. Özdemir, Kağıthane bölgesinde tasarladıkları projeyi geliştiricinin anlattığı yaşam biçimine uygun tümevarımcı bir yaklaşımla ele aldıklarını söyledi. Bu bölgede jilet gibi bir bina yerine kente bağlanan bir yapı tasarladıklarını anlattı.

Can Çinici Karakuş'un kendisine yönelttiği "mimarlık nasıl bir dönemden geçiyor" sorusunun cevabının aslında çok zor olduğunu hatta soruyu formüle etmenin bile pek mümkün olmadığını belirtti. Profesyonel mimari hizmetin tanımlanan problemlerin optimize edilerek çözülmesi olduğunu söyleyen Çinici, bu dönemde kentsel okumalar yaparak mimarlık yapmanın anlamlı olduğunu vurgulayarak sözlerine son verdi.

İmaj Galerisi
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.