Haberler

İstasyonu kuran, denetim yapamayacak

Tarih: 5 Nisan 2011 Kaynak: Dünya
Baz istasyonu kurulumuna ilişkin yönetmelik değişiyor.

Baz istasyonlarının kurulumuna olanak sağlayan, "Elektronik Haberleşme Cihazlarının Güvenlik Sertifikası Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik"te yapılacak değişiklikle, baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaların limit değerinde bir değişiklik yapılmazken; baz istasyonlarının denetimini yapacakların, baz istasyonlarını kuran, montajının yapan ya da işleten kişilerden olmaması sağlanacak.

Baz istasyonlarında ölçümü yapan kişilerde, ölçüm konusunda eğitim almış olmaları esası aranacak olan yönetmelikle, ayrıca ölçüm cihazlarının gerçekten ölçüm yapılması gereken baz istasyonunda yapılıp yapıldığının, kim tarafından yapıldığının, değerlerin ne çıktığının ve hangi tarihte yapıldığının tespit edilebilmesi için de ölçüm cihazlarına 'GPS' konulacak.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İkinci Başkanı Ayhan Beydoğan, yaptığı açıklamada, kamuoyunda sıkça tartışma konusu olan baz istasyonlarının insan sağlına etkisi ile ilgili olarak değerlendirmede bulundu.

Baz istasyonlarının şehirden uzak yerlere kurulması yönündeki önerilerin yerine getirilebilmesinin mümkün olmadığına değinen Beydoğan, "Bu teknik olarak da mümkün değil. Çünkü, mobil haberleşmeden vazgeçilmediği sürece, şehir içindeki baz istasyonları kaldırılamaz" dedi.

Beydoğan, baz istasyonlarının sık olmasının da zararlı değil, aksine faydalı olduğunu ifade ederek, "Cep telefonu ile baz istasyonu arasında sinyalleşme oluyor. Mesafe arttıkça cep telefonun sinyal gücü de artıyor. Sinyal gücünün artması da insan sağılı açısından riski artırıyor. Bu nedenle, baz istasyonlarının sık aralıklarda bulunması önemli" diye konuştu.

Yeni yönetmelik için birçok kurum katkı yaptı
Beydoğan, Elektronik Haberleşme Cihazlarının Güvenlik Sertifikası Düzenlenmesine İlişkin Yönetmeliği'nin Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından yürütmesinin durdurulduğunu anımsatarak, bunun sonucunda yeni bir yönetmelik çalışması yaptıklarını ve yakın bir zaman içinde yönetmeliği yürürlüğe koyacaklarını söyledi.

Yönetmeliğin hazırlanması aşamasında üniversiteler, bilim çevreleri, sivil toplum kuruluşları ve ilgili Bakanlıklarla işbirliği yapıldığını ve uzmanlardan görüş alındığını anlatan Beydoğan, şöyle devam etti:

"Yönetmeliğe, denetimin daha iyi yapılabilmesi için birkaç tane daha hüküm ilave ettik. Örneğin, baz istasyonlarının ölçümünü kurum tarafından yetkilendirilen kuruluşlar yapıyor. Yeni yönetmelikle, bu kuruluşların denetimi yapacaklar, baz istasyonlarını kuran, montajının yapan ya da işleten kişilerden olmayacak. Çünkü, burada menfaat ilişkisi olduğundan bağımsız kişiler göreve alcak"

Bunun dışında baz istasyonlarında ölçümü yapan kişilerde, ölçüm konusunda eğitim almış olmaları esası aranacak. Bunun için de yönetmelik çıktıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol yapılarak sertifika programı düzenlenecek. Buna göre, programı bitiren ve sertifika almaya hak kazanan kişiler, ölçümleri yapabilecek."

GPRS sistemi kullanılacak
Bu hükümlerin dışında bazı tedbirleri de yürürlüğe koymayı istediklerini dile getiren Beydoğan, "Ölçüm cihazlarının gerçekten ölçüm yapılması gereken baz istasyonunda yapılıp yapıldığının, kim tarafından yapıldığının, değerlerin ne çıktığının ve hangi tarihte yapıldığının tespit edilebilmesi için ölçüm cihazlarına 'GPS' koyacağız" dedi.

Beydoğan, elde edilen bilgilerin kuruma iletileceğini belirterek, bu sayede spekülasyonların önüne geçilebileceğini ifade etti.

Öte yandan, şu anda Türkiye'de kurulu bulunan 45 bin baz istasyonunun değerlerinin anlık olarak kuruma iletilmesini sağlayacak bir sistemi de kurulmasının planlandığını ifade ederek, "Böylece tüm baz istasyonlarındaki değerleri bu sistemle izleyeceğiz. Değerlerde herhangi bir yükselme tespit edilirse, oraya gidilerek denetim yapılacak, diye konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.