Haberler

Çelik evler TÜYAP Fuarı'nın ilgi odağı

Tarih: 11 Nisan 2011 Kaynak: Cumhuriyet
Daha çok Avrupa'da dağ ve yayla evleri olarak bilinen, çelik konstrüksiyona ahşap ve alçıpan malzemeler giydirilerek inşa edilen çelik ev örnekleri, TÜYAP Konya Kent Fuarı'nın ilgi odağı oldu.

KTO-Konya Uluslararası Fuar Alanı'nda düzenlenen TÜYAP Konya Kent Fuarı'nda stant açan Çobanoğlu Prefabrik firması sahibi Fatih Çoban, bu standa bir hafta içinde, çelik konstrüksiyonlu 70 metrekarelik örnek dubleks ev inşa ettiklerini söyledi. İsviçre Alpleri'ndeki görüntülerden hafızalarda olan bu tür şık ve pratik şekilde inşa edilen orman evlerini bir Konya firması olarak TÜYAP Fuarı'na taşıdıklarını anlatan Çobanoğlu, fuarda bu eve beklentilerinin üstünde ilgi olduğunu söyledi.

Bu çelik evleri bir ay gibi çok kısa bir sürede, içindeki lavabo, tuvalet ve mutfak dolabı gibi aksamlarıyla birlikte müşteriye teslim etme sözü verdiklerini anlatan Çoban şunları kaydetti: ''Şık görünüşleriyle pek çok beklentilerine hitap eden bu çelik evler, betonarme yapılara göre daha hafif olduğu için, deprem kuvvetine daha az maruz kalmaktadır. Çelik yapı, betonarme gibi kırılgan olmayıp daha esnek bir davranış gösterdiği için, deprem kuvvetini yıkılmadan sönümleyebilmektedir. Çelik evlerimiz deprem ve rüzgara karşı Türkiye şartnamelerinin gereklerine göre tasarlanmaktadır. Çelik evlerin fiyatları, sizin seçtiğiniz ahşap, alçıpan gibi çok farklı kaplama malzemelerine göre belirlenmektedir. 70 metrekarelik örnek dubleks evimizin satış fiyatı 53 bin lira... Eviniz aynı kalitedeki betonarme bir evden daha ekonomik olmaktadır. Ayrıca, pek çok kişiyi bunaltan betonarme bina yerine, ergonomik ve ferah bir yaşam alanı oluşturuyoruz.''

Çelik evlerde kullanılan kaplama malzemelerin, yapı malzemesi üreten büyük firmaların verdiği yasal garantiye sahip olduğunu anlatan Çoban, ''Çelik konstrüksiyon için yapılan tasarım hesapları, tüm diğer klasik binalarda olduğu gibi 50 yıllık ekonomik ömür düşünülünerek gerçekleştiriliyor. Sistemimiz sayesinde istenilirse 30 metrekarelik bağ evi, istenilirse 250 metrekarelik dubleks daireler yapabilmekteyiz'' diye konuştu.

Yaylalar için birebir
Çoban, kent hayatından bıkan, apartman hayatından kurtulmak isteyenlerin sayısının hızla arttığı günümüzde, bu çelik evlerin kısa süre içinde yoğun ilgi göreceğini, yayla özlemi çeken Anadolu insanın beklentilerini tam anlamıyla karşılayacağını öngördüklerini vurguladı. 200 metrekarelik çelik konstrüksiyonlu bir evin kaba montajının 7 gün gibi kısa bir sürede tamamlanmasının ise insanları konvansiyonel yapı tekniklerinin bıktırıcı zahmetinden de kurtardığını ifade eden Çoban, ''Anahtar teslim projelerimizi ortalama 30 gün içerisinde tamamlayıp müşteriye anahtarını teslim ediyoruz'' dedi.

Belediyeler de ilgi gösteriyor
Fuarı gezerken firma yetkililerinden çelik evlerle ilgili bilgi alan Eskişehir Alpu İlçe Belediye Başkanı Rafet Demirtaş ise hafif çelik konstrüksiyon evlerle, Alpu'da bir mahalle kurmayı düşündüğünü söyledi. ''Düşündüğüm projeyle 20-25 evden oluşacak bu mahalledeki çelik evler, toplu şekilde yaptıracağımız için daha ucuza gelecek'' diyen Demirtaş, ''Biz termale sahip bir ilçeyiz. Bu evlere termalden merkezi ısıtma sistemi uygulamayı düşünüyorum. Fuardaki bu örnek ev, hem çok uygun hem çok ekonomik, hem de insanları apartman hayatının aksine birbirine kaynaştıracak, komşuluk ilişkilerini öldürmeyecek bir yapı'' diye konuştu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.