Haberler

Tarihi dönüştürenlere örnek olsun

Tarih: 11 Nisan 2011 Kaynak: Radikal Yazan: Ömer Kanıpak
Han Tümertekin, Salt Beyoğlu binasını sağduyulu ve sakin yaklaşımıyla abartısız şekilde örgütlemiş. Bir-iki aksaklık dışında çok başarılı bir proje.

İstiklal Caddesi üzerinde 1850'lerde ticaret ve konut işlevli olarak inşa edilmiş Siniossoglou apartmanının zemin katı Garanti Platform adı altında işlev görüyordu. Garanti'ye ait Garanti Galeri, Garanti Platform ve Osmanlı Bankası Müzesi'nin Salt adı altında birleşmesiyle başlayan dönüşümün mekansal yansımaları ilk kez bu yapıda gün yüzüne çıktı.

Mimarlar Tasarım'ın başındaki Han Tümertekin tarafından dönüştürülen Salt Beyoğlu yapısı, tipik bir Beyoğlu apartmanı. Yapı, iki sokak arasında uzanan, düzgün bir geometrisi olmayan parsele yerleşmiş, dar ve simetrik ön cephesinin arkasında oldukça geniş ve asimetrik bir plana sahip, esas girişi arkadaki küçük meydancıkta olan tipik 19.yy Beyoğlu apartmanlarından biri. Tümertekin Salt'ın sergi, etkinlik, ofis, mağaza, kafe gibi mekansal ihtiyaçlarını kendine özgü sağduyulu ve sakin yaklaşımı ile abartısız, gösterişten uzak bir şekilde bu tarihi yapıda örgütlemiş.

Rafine yaklaşım
Salt'ın kurguladığı profile uygun olarak mekansal düzenlemede sadece Han Tümertekin değil, başka tasarımcı ve mimarlar da söz sahibi olabilmişler. Tümertekin'in kurguladığı mekansal çerçeve içinde giriş katında Forum olarak adlandırılan alandaki bilgilendirme tasarımları Koray Özgen'e teslim edilmiş. Etkinliklerin gerçekleşeceği Açık Sinema alanı ise Suyabatmaz Demirel mimarlık ofisinin genç ortağı Hakan Demirel tarafından tasarlanmış. Robinson Crusoe kitapçısı tarafından işletilecek Mağaza bölümü ise Ömer Ünal'a havale edilmiş. Bahçe olarak adlandırılan üstü kapalı minik terasın tasarımı ise mimar/sanatçı Fritz Haeg tarafından gerçekleştiriliyor.

Han Tümertekin'in küçük ölçekli projelerdeki detay, malzeme ve renklerdeki rafine yaklaşımı bu projede de görülüyor. Sergi, etkinlik, kafe ve mağaza mekanlarının mevcut hacim içine dağılımı da olması gerektiği gibi. Sadece Forum olarak tabir edilen ve İstiklal Caddesi'ne açılan mekanın simetrik kolon düzenini bozan arkadaki merdiven için daha başka bir çözüm düşünebilir miydi acaba? Sanırım zaman baskısından dolayı terastaki Bahçe mekanın doğramaları da biraz aceleye gelmiş. Bunların dışında tarihi bir yapının yeni işlevlere göre dönüşümü için örnek olabilecek bir proje Salt Beyoğlu. Ha, bir de keşke Garanti Kültür binanın Meşrutiyet Caddesi'ne açılmasını engelleyen aradaki boş arsayı da alabilseymiş.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.