Haberler

Süreyya Sineması kültür merkezi oluyor

Tarih: 18 Aralık 2005 Kaynak: Hürriyet Yazan: Cahit Akyol

Kadıköy’ün 78 yıllık tarihi Süreyya Sineması, 30 Aralık tarihinden itibaren 10 ay kapalı kalacak. 1927 yılında, Bahariye’de Süreyya Opereti olarak açılan bina, Kadıköy Belediyesi tarafından önce restore edilecek sonra da Kültür Merkezi haline dönüştürülecek.

Süreyya Sineması 2006 yılında yeni bir yüze bürünecek. Bugüne kadar, Darüşşafaka Derneği’nce işletilen sinema binası bir süre önce Kadıköy Belediyesi’ne devredildi ve belediye binayı kültür merkezine dönüştürmek amacıyla kolları sıvadı. Kültür merkezi bünyesinde film gösterileri sürecek. Ama sahnesi opera, bale gösterileri, oda orkestrası konserleri, söyleşiler için de kullanılacak. Restorasyon sonunda binanın eski görkemi ortaya çıkacak.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, sadece Kadıköylüler için değil İstanbullular için bir simge olan tarihi Süreyya Sineması’nı eski haline getirmeyi amaçladıklarını söylüyor:

‘Önce Darüşşafaka ile anlaştık ve binayı teslim aldık. Sonra yeni projeler hazırlayarak bunu Anıtlar Kurulu’na sunduk. Sinema 30 Aralık’ta perdesini kapatacak. Ardından tadilata girişeceğiz. Sinemanın, şimdilerde trikotaj atölyesine dönüştürülen balo salonunun boşaltılması için yasal yollara başvurduk. Süreyya Paşa Kültür Merkezi’nin açılışı 29 Ekim 2006’da Cumhuriyet Balosu’yla yapılacak.’

Holü Paris, içi Alman tiyatroları gibi
Süreyya Sineması’nın kuruluş öyküsü geçen yüzyılın başlarına, İstanbul’un işgal altında olduğu günlere uzanıyor. Dernek, 1922 yılında Kadıköy’de parasızlık nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan okulların yararına Apollon Tiyatrosu’nda (Bugünkü Rekx Sineması) büyük bir müsamere düzenlemek istedi.

Tiyatro, Kadıköy Rum Kilisesi’nin malıydı. Derneğe verilmedi. Bunun üzerine Süreyya (İlmen) Paşa, Avrupa’daki tiyatro modellerini inceledi. 1924 yılında Süreyya Opereti’nin inşaatına başladı. Sinemanın hol kısmı Paris’teki Champs Elysee Tiyatrosu’ndan esinlenerek yapıldı. İç kısmı ise Alman tiyatrolarından kopya edildi.

O zamanlar henüz sesli film çağı başlamamıştı. Salon düzeni hem sinemaya, hem de tiyatroya uygun şekilde tasarlandı. İşin ilginç yanı Süreyya Sineması’nın yapıldığı yıllarda Kadıköy’de henüz elektrik yoktu.

İlk müdürü Nazım Hikmet'in babasıydı
Süreyya Opereti 6 Mart 1927’de görkemli bir galayla Kadıköylü sanatseverlere kapılarını açtı. Haftanın belirli günlerinde Süreyya Opereti’nin salonları temsiller için kullanıldı. 1930’da sesli filmlerin gösterilmesi için gerekli teknik değişiklikler yapıldı. 1936 yılının temmuz ayında da sinemanın yazlık bölümü açıldı. Sinemanın işletmeciliğini bizzat Süreyya Paşa yaptı.

İlk müdürü ise Názım Hikmet’in babası Hikmet Názım oldu. Süreyya İlmen 1950 yılında sinemayı, geliri kendisi ve eşi ölünceye kadar kendilerine ait olmak üzere Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışladı. Süreyya İlmen’in ölümüne kadar 15 yıl süre ile sinemanın işletmeciliği Lale Film tarafından yapıldı. Süreyya İlmen 1955’te, eşi Adalet Hanım ise 1966 yılında vefat etti.

1994’te son teknolojiyle donatıldı ama yetmedi
Süreyya Sineması 1994 yılında yenilenmek için üç hafta kapatıldı. Sinemaya İspanya’dan getirilen koltuklar, üç boyutlu gösterime uygun gümüşlü perde ve ses düzeni yerleştirildi. 2003 yılının yaz aylarında da ses düzeni ve teknik ekipmanları son teknolojiye göre yenilendi. Süreyya Sineması’nın bina dış cephesi de Darüşşafaka tarafından aslına uygun olarak onarıldı.

Bunun yanında son yıllarda sinemanın özellikle teknik altyapısına yönelik yatırımlar yapıldı. Dolby ses sistemi güncellendi. 40 kişilik cep salonuna dolby sistemi kuruldu. Makine dairesi elden geçirildi. Perde sistemleri değiştirildi. Yeni perdeler konulup, elektronik raylar döşendi. Beyaz projeksiyon ekranında siyah maske perdesi diye tanımlanan bir sistem yapıldı, gişelerinin içi yenilendi. Bilet satışında bilgisayar sistemine geçildi.

Bütün bu yenilikler, yeterli sayıda sinemaseveri salona çekemeyince tarihi Süreyya Sineması’nın kapatılıp kültür merkezine dönüştürülmesi gündeme geldi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.