Haberler

Minareyi yapan dekorasyonu hazırlar

Tarih: 15 Nisan 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Merve Tunçel
Camiler günlük hayatımızın vazgeçilmez parçası. Haliyle iç dekorasyonları da önemli. İkinci Cami Donanımları Fuarı'ndan hem konforlu hem şık ibadethaneler için alternatifler...

Camiler her geçen gün sosyal hayatın içine daha fazla giriyor. Ancak camilerin iç ve dış mimari yapısı bu değişim hızını sollamış bile. "Modern cami olur mu, olmaz mı?" tartışmalarını bir kenara bırakıp İstanbul Fuar Merkezi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen Cami Donanımları Fuarı'nı ziyaret ettik. Gördük ki ister geleneksel ister modern olsun camilerin de nur topu gibi bir sektörü doğmuş. Üstelik öyle eskisi gibi küçük atölyeler değil, en afilisinden fabrikalarda üretiliyor aksesuarlar. Seçenek fazla, imkân bol, 'müşteri' çok. Camilerin içi çok güzelleşecek çok, dedikten sonra aklımıza sorunlu bölümler geliyor. Temizliğine yeterince dikkat edilmeyen lavabolar, kadınların rahatça abdest alamadığı abdesthaneler... Elbet bir gün içi gibi dışı da güzelleşir camilerinizin temennisiyle gezdik fuarı. İşte, bu mübarek fuarda gözümüze takılanlar:

Çinisiz cami balkonsuz eve benzer: Cami deyince akla ilk gelen çiniler. Biz de 'Balkonsuz ev, çinisiz cami olmaz.' diyerek istikametimizi Altın Çini'ye çeviriyoruz. Firma yetkilisi Mustafa Çankaya, sektörün artık çok değiştiğini anlatıyor. Camilerin kubbesi giydirildikten sonra, iç dekorasyon telaşına düşen hayırseverler genelde internet yoluyla buluyorlar firmaları. Cami derneklerinden tavsiye üzerine gelenlerin sayısı da hiç az değil. Mimar ve tasarımcılar camiyi geziyor ve çini yapılacak kısımların tasarımını üç boyutlu olarak bilgisayar ortamında yapıyorlar. Yakında Ramazan aylarında ekrana çıkan hocalara sorulan saçma sapan sorular arasında 'Bilgisayar ortamında çizilmiş camide online ibadet etmek caiz midir?' de yerini alırsa şaşırmayın. Bu çizimler daha sonra cami yaptıran kişilere gösteriliyor. Kişi ya da dernek beğenirse uygulanıyor. Yani müşteri memnuniyeti ilk planda. Çini kullanımında ideal ölçü 'Az olsun, öz olsun'. Baştan aşağı çini döşemek yerine taş, mermer, ahşap gibi öğelerin tamamlayıcısı olarak kullanmak kutsal mekanlara zarafet katıyor. Çankaya, çini dışında halı ve avize konusunda da firma tavsiye ederek adeta bir cami dekorasyon firması gibi çalıştıklarını söylüyor.

Camilerde 'kendi halını kendin tasarla' devri:
Fuarda rengarenk, desen desen halılar takıldı gözümüze. Serko Halı Genel Müdürü Ziya Arslan'dan modern camilerin, halı seçimlerini nasıl etkilediğini dinliyoruz. Eski camilerin gözdesi yeşil zemin üzerine kırmızı şeritler tarihe karışmış. Çiçekli, kilim hatta avize desenlileri bile var. Ev halısı gibi süslü anlayacağınız. Renk seçeneği ise bol; sarı, turuncu, turkuvaz mavisi, lacivert, gül kurusu ve pembe gibi iddialı tonları görmek mümkün. Hatta isteyenler kendi çizimlerini yahut beğendikleri desenleri getirip farklı renk karışımları bile deneyebiliyor. Hayırseverler, halının antistatik, antibakteriyel ve antialerjik, olmasına da dikkat ediyor. Artık, 'Söz senettir' felsefesi geride kalmış. Her şeyin belgesini görmek istiyorlar.

Modern caminin patentini alacaklar: Camilerin bir diğer yapı taşı mermerler. Minber, mihrap, kürsü, müezzinlik, mahfil kafesi camide el işçiliğinin en çok kullanıldığı kısımlar. Klasik Mermer yetkilileri artık küçük atölyelerin devrinin kapandığını, yerine büyük fabrikalar çalıştırdıklarını anlatıyor. Firmanın bir de yeni projesi var. Tasarladıkları modern caminin patentini alarak bu kulvara yepyeni bir soluk getireceklerini söylüyor ama ser verip sır vermiyorlar şimdilik!

Aradığınız huşuya şu anda ulaşılabiliyor: Camide çoğu zaman es geçilen ama elzem öğelerden biri de kaliteli ses sistemleri. Geçmişte frekans karışımları sonucu hoparlörden ezan sesi yerine şarkılar çalındığı, cemaatin davul zurna sesleri eşliğinde namaz kılındığı vakidir. Tüm bunların önüne geçmek, huşu içinde bir ibadet ortamı ve daha kaliteli hutbeler için en yeni ses sistemleri kullanılıyor. Üstelik kolonlar iç dekorasyonla tam bir uyum içinde. Görüntü kirliliğinin önüne geçebilmek için Bots adlı firma üzerinde Allah (cc) ve Muhammed (sas) lafızları yazan, siyah ve beyaz renklerde kolonlar tasarlamış.



Camiler kendi kendini temizliyor

Kocaman camiler devasa halılar demek. Haliyle akla temizlik konusu geliyor. Camilere özel koskoca elektrik süpürgelerini kullanmak için halter şampiyonlarının emekli olmasını beklemek gerek galiba! Ama, bir firma o kadar bekleyememiş. Disk şeklinde küçük bir alet yapmışlar. İçinde toz algılayıcı sensörler var, köşeler için de özel döner başlı fırçası mevcut. Hatta halı yıkayan çeşidini de çıkarmışlar. Üstelik kol gücü gerektirmiyor. Kendi haline bırakıyorsunuz, divane âşık gibi döne dolaşa temizliyor her yeri! Hem de bir buçuk saat içinde. Cami için daha büyük, evler için daha küçük modelleri de var.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.