Haberler

Ankara'da kentsel dönüşüme tepki

Tarih: 18 Nisan 2011 Kaynak: Cumhuriyet
Ankara'da gecekondu sahibi yurttaşlar, kentsel dönüşüm projelerini protesto etti.

Kolej Kavşağı'nda toplanan aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu gecekondu sahipleri, ''Ne villa ne saray, başımızı sokacak ev istiyoruz'', ''Kentlerimizi, evlerimizi yağmacılara yedirmeyeceğiz'' ve ''Halkın barınma hakkı var'' yazılı pankartlar açtı. ''Barınma hakkımız söke söke alırız'', ''Rantçı Gökçek'', ''Rant için değil halk için kentsel dönüşüm'', ''İnsanca yaşam istiyoruz'' sloganları atan gruptakiler, trafiğe kapatılan Ziya Gökalp Caddesi'nden Sakarya Meydanı'na yürüdü.

Mamak Barınma Hakkı Bürosu Temsilcisi Yusuf Sağlık, gruptakiler adına burada yaptığı açıklamada, kentsel dönüşüm projelerinin başarısız olduğunu ve on binlerce ailenin mağdur edildiğini savundu. Kentsel dönüşümün, gecekondu sahiplerine rağmen uygulandığını savunan Sağlık, şöyle dedi: ''Ankara'daki kentsel dönüşümlere bir bakın. Başarılı olmuş tek bir proje var mı? Kuzey Ankara'ya bakın. Binlerce vatandaş evini yıkıp gitmiş, 7 yıldır ev bekliyor. Güneykent'e bakın. Vatandaşlar 5 yıldır ev bekliyor. Dikmen Vadisi'ne bakın, Mamak'a bakın, Altındağ'a bakın... Geçen yıl yeni bir kentsel dönüşüm yasası çıkardılar. Melih Gökçek'in çıkarttırdığı bu yasaya göre artık imarlı, ruhsatlı bina yapmış vatandaşlar da kentsel yağmadan kurtulamayacak. Her an kentin herhangi bir bölgesi bu yağmadan nasibini alabilir. Bugünkü haliyle kentsel dönüşüm zulümdür, yağmacılıktır, halk düşmanlığıdır.''

İmar yolsuzluklarına, kentlerin beton yığınlarına döndürülmesine ve yeşil alanların yok edilmesine karşı mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini ifade eden Yusuf Sağlık, ''Siyasi parti farkı gözetmeksizin ellerimiz rantçı, yağmacı belediye başkanlarının yakasında olacak. Halkın barınma hakkına siyasi programlarında yer vermeyen hiçbir siyasi parti, mahallemize uğramasın'' diye konuştu. Yenimahalle Barınma Hakkı Bürosu Temsilcisi Mahmut Aydoğan ise, belediyenin kentsel dönüşüm projesi kapsamında 20 Nisan'da gecekondularını yıkacağını duyurduğunu öne sürerek, buna izin vermeyeceklerini söyledi.

Polatlı Barınma Hakkı Bürosu Temsilcisi Polat Kurutepe de belediyenin tapulu mülklerini ellerinden almak istediğini iddia etti. Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu Temsilcisi Tarık Çalışkan ise gecekondularına karşılık başlarını sokabilecek bir ev istediklerini belirterek, ''Hakkımız iade edilene kadar kimseye bir karış toprak vermeyiz'' dedi.

Gruptakiler, açıklamanın ardından dağıldı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.