Haberler

Galata-Haydarpaşa hem turizm hem temaşa

Tarih: 18 Nisan 2011 Kaynak: Türkiye Yazan: Tülay Dur

Başbakan Erdoğan'ın, "Mutlaka yapacağız" dediği eski adıyla Galataport ve Haydarpaşa Port Projesinin toplam maliyeti 10 milyar doları aşarken, devletin kasasına yaklaşık 8 milyar dolar girecek.

Anadolu Yakasında özellikle turizmi canlandırması planlanan Haydarpaşaport ile Galataport'un proje maliyetlerinin yaklaşık 1'er milyar dolar olması bekleniyor.

İstanbul'un silüetini değiştirecek olan Galataport (Salıpazarı) ve Haydarpaşaport projeleri İstanbul'u dünyanın en modern kentlerine yaklaştırırken, devletin kasasına da yaklaşık 8 milyar doların girmesini sağlayacak. Her ikisinin yapımı da itirazlar sonucunda yılan hikayesine dönen, ancak Torba Yasa'ya eklenen bir madde ile bütün yasal engellerden kurtulan Galataport ve Haydarpaşaport'ta bu yıl ihaleye çıkılması bekleniyor. Ünlü İsrailli işadamı Sami Ofer ile Global ortaklığının 4.3 milyar dolara kazandığı Galataport ihalesi, İstanbul Şehir Plancıları Odası'nın itirazı üzerine 2006 yılında iptal edilmişti. Galataport projesinin hayata geçirileceği bölgenin tarihî yarımada ile de bütünleşen Beyoğlu bölgesi içinde, kentsel sit alanının önemli bir parçası olduğu şeklinde tepkiler olmuş, siyasî olarak da projenin bir İsrailli aileye verilmesi tartışmalara yol açmıştı.

5 YILDIZLI OTELLER YAPILACAK
Galataport projesi ile Karaköy yıkılarak yerine alışveriş merkezleri ve 5 yıldızlı oteller yapılması planlanıyor. Karaköy Meydan'dan Tophane'ye kadar olan 1200 metrelik sahil şeridi kiralanarak otoparklar, AVM'ler ve otellere dönüştürülecek. Bunun karşıtı olarak yapılan Haydarpaşaport ile Avrupa ve Anadolu olmak üzere iki ayrı şehir kurulmuş olunacak. Galataport ile varılmak istenen sonuç ise, "Gemiyle gelen turistin Atatürk Havalimanına gelir gibi Türkiye'ye gelmesini sağlamak ve kötü yapılaşmayı gidermek" olarak açıklanıyor. Projeyle şehrin ve Boğazın silüetinin daha da güzeleşmesi amaçlanıyor.

BACASIZ SANAYİ ÜSSÜ
Yap-işlet-devret modeliyle yapılması planlanan Galataport'un işletim süresi 49 yıl olarak belirlenmişti. Proje ile Eminönü yarımadası, Salıpazarı, Tophane ve Beyoğlu'nu içine alacak proje ile turistik bir bölge oluşturulması hedefleniyor. Galataport'a en yoğun ilginin Salıpazar'ındaki en yakın komşudan gelmesi bekleniyor. Proje, kruvaziyer liman tesisi, en az 1 adedi 5 yıldızlı olmak üzere uluslararası zincirler tarafından işletilecek özellikte oteller, apart oteller, dükkanlar, satış üniteleri, yeme içme alanları, sinema, müze, otopark, kapalı garaj gibi yapılar ve bunlarla ilgi altyapı ile teknik mahallerden oluşan turizm merkezinin yapım ve işletimini kapsıyor.

HAYDARPAŞA MANHATTAN...
Galataport'un 10 katı daha büyük bir alanda gerçekleştirilecek Haydarpaşaport projesi Anadolu yakasının turizmden aldığı payı da artıracak. Proje, Harem Otogarı ve çevresi, liman Ro-Ro sahası, TCDD manevra alanı, DLH arazisi, silo ve TMO binaları ile lojman bölümlerini kapsıyor. Proje içeriğindeki yüksek binalar sebebiyle Haydarpaşa Manhattan olarak da isimlendirilmişti.

Anadolu Yakasını turizmle tanıştıracak devasa proje
Galataport'la birlikte mahkemelik olan ve iptal edilen Haydarpaşaport projesiyle, İstanbul'un Avrupa Yakası'na göre turizm ve ticarette geride kalan Anadolu Yakası'nın bu yönden canlandırılması planlanıyor. Önümüzdeki dönemde yeniden ihaleye çıkması beklenen projeyle, Haydarpaşa kompleksi içerisinde yat limanı, yat kulübü, kuruvaziyer limanı, hastane, oteller, kongre ve kültür merkezi, konutlar, iş merkezleri, ticaret alanları, alışveriş merkezleri, spor merkezleri, parklar, okullar ve otopark inşa edilecek. Tüp Geçiş Projesi'ne bağlantılı olarak hayata geçirilecek proje kapsamında, 6 bin yataklı dev bir otelin de yapılması planlanıyor. Tüp Geçiş'in ardından halen yük limanı olarak kullanılan Haydarpaşa Limanı turizm amaçlı kullanılmaya başlanacak.

iSTANBUL NEFES ALACAK
Yaklaşık 1 milyon 300 bin metrekare alanda gerçekleştirilecek projeye göre, Anadolu yakasının turizmden aldığı yüzde 3'lük payın yukarı çıkarılmasına çalışılacak. Projede, başta Haydarpaşa Garı olmak üzere tarihî eserlerin korunması, yeşil alanların oluşturulmasının şartnamede yer alması kesinleşmişti.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.