Haberler

"Egeray'ı biz yaptık suyu da biz getirdik"

Tarih: 19 Nisan 2011 Kaynak: Milliyet Ege
Başbakan Tayyip Erdoğan, İzmir'e yatırım yapmadığı ve belediyenin projelerine sahip çıktığı iddialarına sert çıktı; "Oy verse de vermese de İzmir bizimdir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Arena'da düzenlediği ve partisinin tüm illerden 550 adayının katıldığı tanıtım toplantısında İzmir'deki proje tartışmasına geniş yer ayırdı, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve kendisini eleştiren muhaliflere sert bir üslupla yanıt verdi.

İzmir'e yönelik seçim vaadlerine Başkan Kocaoğlu'nun, "Bizim projelerimize sahip çıkıyor" dediğini hatırlatan Erdoğan, şu sözlerle sert tepki gösterdi:

"Gecekonduna sahip çık"

"Yahu sen önce kendi şehrindeki gecekondularına sahip çık. Raylı sistemini yapamadın, bizden yardım istedin, geldik raylı sistemini biz yaptık. Aynı şekilde binlerce konutu biz yaptık. Şimdi, teşekkür edeceği yerde, kalkıyor sıkılmadan ‘projelerimize Başbakan sahip çıkıyor' diyor. Bizim proje kadrolarımız sürekli çalışıyor. Kapasiteniz zaten buna el vermez. Bugüne kadar yaptığınız herhangi bir icraatınız yok. Ama biz yoğun bir şekilde burada çalışmaya devam ediyoruz."

Konuşması sık sık alkışlarla ve sevgi gösterileriyle kesilen Başbakan Erdoğan, İzmir'den gelen partililerin sloganları üzerine de şöyle seslendi:

"Bu iradeyi önce siz koyacaksınız, siz görevi vereceksiniz ve evelallah İzmir çok daha farklı bir şekilde gelişecek. Şu anda Egeray'ı yaptık mı? Yaptık. Aynı zamanda susuz olan İzmir'e suyu getirdik mi? Getirdik. Beydağı Projesi durmuştu, Beydağı Projesi'ni yaptık mı? Yaptık. Okullar devam ediyor mu? Ediyor. Üniversite ise üniversite getirdik mi? Getirdik. Durmuş olan çevre yollarını yaptık mı? Yaptık. Sevgili İzmirliler, biz sizi hiçbir zaman unutmadık, unutmuyoruz.

"Universiade'ı yaptık"

Universiade adeta kalmıştı. Universiade'ı kim halletti? Bunu özel kanunla biz hallettik. Hiçbir zaman unutmadık, unutmuyoruz, unutmayacağız, bunu böyle biliniz. İzmir, İzmirli bize oy verse de oy vermese de İzmir bizimdir. Yani 780 bin kilometrekarenin Ege'de bir incisidir. Biz, hiçbir zaman ihmal etmeyiz, bir kenara koymayız."
Seçim beyannamelerin açıklarken, "bir öngörüyü, bir tahminini açık açık söylediğini" belirten Erdoğan, "Yarın çıkarlar, bunları sahiplenirler, bunları takip ederler" dediğini anımsatarak, "(İşte bu projeler bize aitti) demeye başladılar. On yıllardır bu ülkenin siyasetinde varsınız. Ey CHP sen varsın. Tek başına bu ülkede yıllar yılı hükümet ettin, ondan sonra koalisyonda bulundun. Ne yaptın?" diye sordu.

Bayır: İzmirli, projenin gerçek sahibine oy verir

Başbakan Erdoğan'ın sözlerine yanıt, CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır'dan geldi. Bayır, İzmir'in ihmal edildiğini rakamlarla açıklayarak şöyle konuştu:

"Pek çok kent genel bütçeye gönderdiği verginin iki katını yatırım olarak alırken geçen yıl verdiği 18 milyar 617 milyon liranın 17'de biri yatırım olarak İzmir'e döndü. İzmir yatırımda cezalı bir kent. Başbakanın bir sözü vardı ‘barajı ben yapacağım havasını sen mi atacaksın' diye. Beydağ Barajı, üç Hükümet gördü. Bu projenin temeli kendilerine ait değil, kendisi yapmadı. Çiller - Karayalçın dönemini projesi ve üç hükümet gördü. Egeray'ın yüzde 75'ini Büyükşehir Belediyesi yaptı. Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz. İzmir, projenin gerçek sahiplerine oy verir, taklitçilerine değil."

"Vaad yağmuru samimi değil"

MHP İzmir İl Başkanı Hasan Ali Türkaslan, AK Parti'nin taklit projelerle vaad yağdırdığını öne sürerek, "Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır' sözü bunların döneminde ‘yapmadıkları yapma-yacaklarının garantisidir'e dönüştü. AK Parti ilk kez mi iktidara geliyor? ‘Hazine'den ödenek çıkmadı' bahanesi de yok. İzmir'i cezalandırdılar. Şimdi taklit projelerle vaad yağdırıyorlar. Hiç samimi değiller" dedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.