Haberler

Kars'daki "ucube" heykelinin yıkımından ilk görüntüler

Tarih: 19 Nisan 2011 Kaynak: Dipnot Yazan: Bedir Altunok, Uğur Aydın
Kafkas Haber Ajansı yıkımı yerinde görüntüledi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Ocak'ta geldiği Kars'ta "Ucube" diye tanımladığı İnsanlık Anıtı'nın kaldırılması için başlatılan çalışmalar tamamlandı. Anıtın kaldırılmasını üstlenen firmanın üç gündür sürdürdüğü iskele kurma çalışması bugün tamamlandı.

Kars'ta Üçler Mahallesi'nde Kars Kalesi simetriğinde Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun girişimleriyle ünlü Heykeltıraş Mehmet Aksoy'a yaptırılan İnsanlık Anıtı'nın adı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Ocak'ta geldiği Kars'taki tanıtlamasıyla "Ucube" olarak kaldı. Aylardır Türkiye ve Dünya gündemini meşgul eden İnsanlık Anıtı'nın yapımı, Sit alanına yapıldığı gerekçesiyle durduruldu. Ardından Belediye Meclisi anıtın kaldırılması yönünde karar aldı. Karanın ardından ihaleye çıkıldı ve ihaleyi alan Afşin İnşaat anıtı yıkma işini Yaman Kont isimli bir firmaya verdi.

Anıtı yıkmak için Kars'a gelen taşeron firma üç gün önce İnsanlık Anıtı önünde mahallenin çocuklarının taşlı saldırısına uğradı. Uzun süre çocukların taş yağmuruna maruz kalan firma, polis ekiplerinin olay yerine gelmesiyle malzemeleri anıta indirerek çalışmalara başladı.

Üç gündür süren çalışmalarda bugün son noktaya gelindi. Kepçenin anıt etrafındaki düzenleme çalışmalarıyla iskele kurumu da tamamlandı.

Önceki gün İstanbul'dan geleceği söylenen Vinç çeşitli nedenlerle gelmedi. Vinç için bu defa Erzurum'daki firmalarla girişim sağlandı. Vinç'in yarın Erzurum'dan yola çıkması bekleniyor.

Vinç sorunuyla birlikte anıt çevresinde elektrik ve su sorunu da baş gösterdi. Bölgede elektrik olmadığı için iskele kurumunun tamamlanmasıyla bekleme sürecine girildi.

Anıt nasıl kesilecek
Anıt kesme usulüyle kaldırılacak. Köprü ayaklarının kesiminde kullanılan elmas uçlu tel kesme aleti de Kars'a getirildi. Alet anıt bölgesinde araçta bekletiliyor. Elmas üçlü tel kesme aleti vinç yardımıyla 24.5 metre yüksekliğindeki anıta çıkarılacak. Halat yardımıyla tel anıta atılacak. Elektrikli makine çalışacak ve su yardımıyla ağır ağır dönerek kesilecek. Yaklaşık 9 parça halinde kesilecek olan anıtın her bir parçasının 10 ton ağırlığında olması tahmin ediliyor. Böylelikle iki insan figürlü anıt 18 parça halinde kaldırılacak. Anıtın parçaları daha sonra Belediye'nin belirleyeceği bir bölgede muhafaza edilecek.

Anıtın kaldırılmasında yaklaşık 10 işçi görev alacak ve malzeme olarak da bir adet Vinç, kepçe ve greyder kullanılacak. Çalışmalar yaklaşık 10 gün sürecek.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.