Haberler

"İzmir çekim merkezi olacak"

Tarih: 21 Nisan 2011 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İZSİAD'ın konuğu olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentteki istihdam olanaklarının artırılmasından "yaratıcı kent" hedefine kadar pek çok yatırım ve projelerini paylaştı. Başkan Kocaoğlu, turizm ve hizmet sektörlerini tetikleyecek fuarcılık etkinliklerini iki misline çıkaracaklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (İZSİAD) geleneksel "Çarşamba Toplantıları"na konuşmacı olarak katıldı. Ağırlıklı olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentin gelecek vizyonuna ve istihdam olanaklarının artırılmasına yönelik projelerini anlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Hedefimiz, 10 yıllık görev süremizin bitiminde İzmir'in alt yapı eksikliklerini yüzde 90 civarında tamamlamaktır" diye konuştu.

Ülkenin ve kentin en önemli sorununun işsizlik olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, "Kentte yaptığınız yatırımları ekonomik kalkınma ile destekleyemezseniz, istihdama katkı da sağlayamazsınız. Biz bu mantıkla hareket edip ülkemizin ve kentimizin en büyük problemi işsizlik konusunda ne yapabiliriz, bu sorunu nasıl minimuma indirebiliriz diye düşünüyoruz. Çalışmalarımızı ve projelerimizi bu konuda yoğunlaştırmış durumdayız" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle devam etti: "İzmir'de ayakkabı ve tekstil sanayinin köklü geçmişleri var. Bu sektörlerin gelişmesi, potansiyelin artması ve istihdam yaratması için çok önemli. İşin tasarım ayağını güçlendirmek, İzmir'de bir tasarım üssü oluşturmak istiyoruz. Hazırlık toplantılarımızı bitirmek üzereyiz. Hemen işin ehli insanların yer aldığı bir Tasarım Forumu oluşturacağız. İzmir'in yaratıcı bir kent olmasını hedefliyoruz."

En çok istihdam yaratan sektörlerin başında turizm ve hizmet sektörlerinin geldiğini hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Fuarcılık da bunun içinde elbet.. Göreve geldikten sonra verdiğimiz desteklerle, uluslararası boyutta birçok fuar geliştirdik. Mobilya fuarı bu sene rekor kırdı, İzmir gelinliğin başkenti oldu. Mermer fuarımız, ekonomik getirisi en yüksek fuarlarımızdan. Fuarın yanısıra kongre turizminin de öne çıkması gerektiğini düşünüyoruz. 1.5 senede bitirmeyi hedeflediğimiz 103 bin metrekarelik yeni fuar alanını açtığımızda, fuarcılığımızı bir yıl içerisine iki misli büyüteceğiz. Fuar hollerini de 8 - 10 bin kişilik kongre merkezine dönüştürdüğümüzde, o da fuarın iki misli büyümüş olacak."

Dokuyu toparlıyoruz

Kentin kalkınması için pek çok projeyi bir arada yürüttüklerini belirten Başkan Kocaoğlu, İnciraltı'nın da planlanması için çalıştıklarını, İnciraltı'nı kentin gündemine taşıdıklarını söyledi. İnciraltı'nın sağlık bölgesi olarak planlanması için Turizm Bakanlığı ile birlikte çalışma yürüttüklerini belirten Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti:

"Sayın Başbakan seçim bildirgesinde açıkladı. İzmir'in EXPO 2020 yolculuğunda destekleneceğini ifade etti. Hepimiz çok mutlu olduk. Biz de hemen İnciraltı'nın planlaması çalışmalarının mevzuat planlaması ile yapılması gerektiğini, İnciraltı planlanmadan elimizin güçlenemeyeceğini ifade ettik. Kente gelen yerli ve yabancı turizm için kent merkezini cazibe merkezi haline getirmek için birçok çalışma yürütüyoruz. 270 hektarlık Kemeraltı-Kadifekale aksında tarihi aks belirledik. Ayavukla Kilisesi restorasyonunu bitirdik. İkiçeşmelik Caddesi'nde çalışmalara başlıyoruz. Agora'da kazı binasının restorasyonu başladı. İkinci bir müze yapacağımız tescilli bina var, restorasyonu devam ediyor. Ege Medeniyetleri Müzesi için mutabık kaldığımız, müze alanı olarak belirlediğimiz 41 dönüm ve 32 dönümlük alanda arkelojik ve jeolojik etüt yapıyoruz. Eğer sonuçlar olumlu çıkarsa, alan içerisindeki 200 - 250 konutu da kamulaştıracağız. Kamulaştırma sürerken zaman kazanmak için bir taraftan da proje yarışması açarak projeyi yaptırmayı düşünüyoruz. Havra'nın restore edilmesi, balık halinin yıkılıp yerine gece de aktif mekanların alınması, Azizler Sokağı ve civarındaki bölgenin hareketlendirilmesi ile kent merkezinin çok değişeceğine inanıyoruz. Kentin dokusunu toparladığımızda, İzmir'in çekim merkezi olacağına inanıyoruz"

Akdeniz Akademisi

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Akdeniz Akademisi projesiyle İzmir'in uluslararası tanınırlığına büyük katkı sağlamayı hedeflediklerini belirterek "Bunun ilk adımlarını, 2009 yılında yaptığımız Kültür Sanat Çalıştayı'nda atmıştık. Kentimizin Akdeniz'deki rolünü, Akdeniz'in belli başlı kentleri ile ilişkilerini ve yarınları kurgulayacak; tarihi, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkileri araştıracak, yol haritamızı belirleyecek bir akademi olacak bu. Tasarımla ilgili çalışmalarımız da, bu projenin önemli bir ayağı. Kent mobilyasından aydınlatmasına, gelinlikten ayakkabıya kadar tasarımcıların iç içe olacağı, birbirini destekleyeceği bir merkez oluşturmak istiyoruz. İzmir'in bir yaratıcı kent olmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

EXPO'nun bir amaç değil bir araç olduğunun altını çizen Başkan Kocaoğlu "EXPO gelecek için Ankara'ya mı daha uygun, İzmir'e mi? Ben bu konuda hiç tereddüt etmedim. Paniklemedim. Sonunda bu da gerçekleşti. Sayın Başbakan'a teşekkür ediyoruz. 2020 yılına kadar ‘hak var, rahmet var' denilebilir. Ama EXPO bu kente ne getirecekse, zaten 2020 yılına kadar getirecek " dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.