Haberler

22 yıldır inşa edilen 'Uğursuz Kuleler'e kiralanamaz raporu

Tarih: 26 Nisan 2011 Kaynak: Akşam Yazan: Ercan Öztürk
'Miras' tartışmaları nedeniyle bir türlü bitirilemeyen ve adı 'Uğursuz'a çıkan Tat Towers'a şimdi de 'kiralanamaz' raporu çıktı. İTÜ'nün raporunda 'Binaya iskan alınması güç. İskan edilmeyen binayı kiralamak, mümkün değil' denildi.

İşadamı Mehmet Salih Tatlıcı'nın 1999 yılında vefat etmesinin ardından varisleri arasında yaşanan miras kavgası yeniden alevlendi. Tatlıcı'nın mirasçıları bu defada kulelerin kiralanması davasında bir birlerine düşecek. Varisler, 'kavgalar' yüsünden bir türlü bitirilemeyen Tat Towers'ı kiralamak için Kuveytli şirketlerle görüşmeye başladı. Kuveytlilerle kulelerin 49 yıllığına kiralanması konusunda el sıkışıldı. Mahkeme, bilirkişilerden mevcut kulelerle ilgili rapor hazırlamasını istedi. Ancak İTÜ tarafından hazırlanan raporda, kulelerin bu haliyle kiralanmasının mümkün olmadığı belirtildi.

MİRASÇILARI ÜZECEK RAPOR
İTÜ İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Kaya Özgen, Prof. Dr. Özkan İşler ile Yüksek Mimar Prof.Dr. Nihal Arıoğlu tarafından hazırlanan rapor, davanın görüldüğü mahkemeye ulaştı. Mahkemenin bu hafta içinde vermesi beklenen kararda etkili olması beklenen raporun satırbaşları şöyle: l YAPININ tarla ve bahçeli ev olarak nitelendirilen arsasına verilen inşaat izni ile alan 27 bin 254 metrekare olmuştur. Oysa Tereke Mahkemesi'nin atadığı memurları taragından inşaat alanı 154 bin 158 metrekare olarak hesaplanmıştır. l 22 YILLIK süre içinde inşaat teknik kat, 5 otopark katı, 28 ofis katı, 2 penthouse katı olmak üzere toplam 41 kata ulaşmıştır. l İskan anlamında kapsamlı değişiklikler yapmadan binayı kiralamak mümkün değildir.'

Güçlendirme yapılması gerekiyor
Raporda,
- İSKİ kayıtlarında kanal bağlantısı için başvurulmadığı anlaşılmaktadır.
- 22 yıl önce yapımına başlanan binanın yapılan kontrollerde yetersiz görünen kolon, kiriş ve perde güçlendirmelerinin yapılması gerekiyor.
- Tereke memurlarının bulduğu proje yönetim teknik elemanları tarafından inşaat alanına ilişkin hesaplamalar yapılmıştır. Ancak bu hesaplamalarda kapsamlı tutarsızlıklar göze çarpmaktadır.
- İnşaatta teknik açıdan kullanımı doğrudan etkileyen kapsamlı eksiklikler bulunmaktadır.
- İskan için zorunlu olan İSKİ, BEDAŞ, sivil savunma ve itfaiye raporu yoktur.
- Mevcut koşullar altında binaya iskan alınması alabildiğine güçtür.
- Kapsamlı değişiklik ve düzenlemelern yapılması gerekmektedir.
- İskan edilmeyen binayı kiralamak, hele de bu kadar büyük sorun varken mümkün değildir.
- Buna ilişkin karar ve görüşler tutarsızdır.

FALCI DEDİKODUSU

Merhum Salih Tatlıcı, 1988 yılında İstanbul-Zincirlikuyu'da Tat Towers projesine başlamıştı. Ancak inşaat aradan uzun süreye rağmen bir türlü bitirilemedi. Tatlıcı'nın bu projeyi sürüncemede bırakmasının ardında ise bir falcının kehanetinin olduğu yıllarca konuşuldu. İddialara göre falcı, Tatlıcı'ya gelerek 'Kulelerin inşaatı bittiğinde siz de hayatınızı kaybedeceksiniz' demişti. Bu kehaneti ciddiye alan Tatlıcı'nın özellikle inşaatı bitirmediği konuşuldu, durdu. Bu gelişmelerden sonra inşaat hızlandı ve birkaç ay içinde açılacak duruma geldi. Ancak bu esnada da Salih Tatlıcı hayatını kaybetti. Salih Tatlıcı'nın hayata gözlerini yumması, falcı dedikodusunun da alevlenmesine neden oldu.

Miras kavgası 12 yıldır sürüyor
1999'da hayatını kaybeden Mehmet Salih Tatlıcı'nın ölümünün ardından iki eşinden olan çocukları miras kavgasına başladılar. Salih Tatlıcı'dan geriye tahmini piyasa değeri 3 milyar dolar olan bir malvarlığı kaldı. Bu malvarlıklarının büyük kısmı da gayrimenkul yatırımlar. Bunlardan bazıları ise şunlar: Yeniköy'de Salih Tatlıcı Yalısı, Tat Towers, Tat Şişli İş Kuleleri, Tat Etiler İş Merkezi, Tat Belek Beach Golf, Beykoz Konakları'nda 11 villa, bir adet malikane ve 6 adet sosyal donatının yüzde 50 hissesi, Kuruçeşme'de koru ve köşk, Beylerbeyi'nde köşk, Beyoğlu'nda iş merkezi, ABD Miami'de malikane, İstanbul, Dubai ve ABD'de çok sayıda gayrimenkul.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.