Haberler

Ecevit projeyi 17 yıl önce açıklamış

Tarih: 27 Nisan 2011 Kaynak: NTVMSNBC


Bülent Ecevit'in 1994 yılında ortaya attığı proje Karadeniz ve Marmara'yı birbirine bir kanalla bağlıyor. Ecevit'in önerisini gösteren gazete kupürleri ortaya çıktı.

Aylardır gündemde yer alan 'çılgın proje'nin ayrıntıları bugün belli oldu, Başbakan Tayyip Erdoğan İstanbul'a ikinci boğazı getirecek öneriyi Türkiye ile paylaştı. Ancak Erdoğan'ın açıkladığı 'Kanal İstanbul' projesinin, neredeyse aynı isimle bundan 17 yıl önce merhum Başbakanlardan Bülent Ecevit tarafından da önerildiği ortaya çıktı.

Başbakan Ecevit, projeyi yerel seçim kampanyasında gündeme getirdi. Ecevit'e göre Boğaz trafiğini tamamen tıkayan tankerler için Marmara ve Karadeniz arasında bir kanal açılmalıydı. Açılacak kanalla Haliç arasında bir bağlantı kurulması da projede yer alıyor.

Sağlığında Ecevit'in yakın kurmayları arasında yer alan ve günümüzde CHP Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Emrehan Halıcı, şu açıklamayı yaptı: "Batı yakasındaki bazı göller de kanal içine alınabilir, o zaman açılacak kanal için yapılacak hafriyat miktarı ve masrafı azalır. Bu, Ecevit'in 1994'te ortaya attığı bir fikirdir. Başbakan konuşmasında keşke bu fikrin Ecevit'e ait olduğunu, ondan aldığını söyleseydi, çok daha uygun olurdu."

Milliyet gazetesinin 18 Ocak 1994 tarihli sayısının 11. sayfasında Ecevit'in İstanbul'a kanal önerisinin haberi yer alıyor. Habere göre dönemin DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, DSP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Necdet Özkan'la birlikte düzenlediği basın toplantısında Boğaz'da artan deniz trafiğinin İstanbul'u tehdit ettiğini, buna çözüm olarak İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz'le Marmara arasında bir kanal açılmasını öneriyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.