Haberler

İstanbul'un gökdelenlerine imza atan kadın

Tarih: 2 Mayıs 2011 Kaynak: Sabah Yazan: Sinan Özedincik
İstanbul'un siluetini değiştiren ve sosyal yaşamına damga vuran 7 prestijli projede Melkan Gürsel Tabanlıoğlu'nun imzası var Ünü yurtdışına kadar yayılan bol ödüllü mimar Tabanlıoğlu, "Türkiye'de gökdelenlere imza atan kadın" olarak dünyada isim yaptı

Avrupa'nın 40 yaş altı 40 mimarından biri seçildi... Cumhurbaşkanlarımızdan Cemal Gürsel'in torunu... İyi bir eş, iyi bir anne... Melkan Gürsel Tabanlıoğlu... Aynı zamanda son dönemde İstanbul'da önemli eserlere imza atan günümüzün en başarılı mimarlarından biri. Tabanlıoğlu Mimarlık'ın ortaklarından olan Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, bugüne kadar birçok önemli projeye imza attı. Çeşitli yarışmalarda ödüller alan Tabanlıoğlu, özellikle İstanbul Finans Merkezi, Büyükdere Caddesi üzerindeki Kanyon AVM ve konut, Levent Loft 1 ve Loft 2, Zorlu Center, Zorlu Ofis Levent, Sapphire ve şimdi de Ziraat Bankası binası gibi dev projelerde imzası var. Ünlü mimar modern teknolojisinin sunduğu konforun yanı sıra mimari anlamda da İstanbul'un dünya ölçeğini yakalamasına hız katan projeleriyle adından söz ettiriyor. İstanbul'un en önemli yatırımlarından olan bu 7 projenin 4'ü tamamlandı, diğerleri inşaat halinde. Kaba bir hesapla Melkan Gürsel Tabanlıoğlu'nun bu projelerle İstanbul'a 7.5 milyar dolarlık değer kazandırdığını söylemek mümkün. Ünlü mimar bu projelerle binalarda yaşayan/yaşayacak ve çalışan/çalışacak yaklaşık 28 bin 500 kişiye iş/ev imkânı sağladı. İstanbul'un finans merkezi Büyükdere Caddesi'nin siluetini değiştiren Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ile mimarideki gelişmeleri ve İstanbul'u konuştuk.

Bir proje çizerken neye dikkat ediyorsunuz?
Önceliğim sosyal bir alan yaratmak. Sosyalleştirmeye insanları biraraya getirmeye dikkat ediyorum. Çünkü bu yapılmazsa projeler ölü doğuyor. Projelerde insanların nefes alabileceği bir kent meydanı yapmayı amaçlıyoruz. Örneğin Büyükdere'de çok büyük sosyal ayrım var. Bu ayırımı kaynaştırmak önemli. Burada sosyal barışıklık kavramı devreye giriyor. Mimarlığın getirdiği en büyük katkı bu. Sosyal ortamı oluşturan, bunlara zemin hazırlayan ortamlar hazırlamak önemli. Bizim yaptığımız işlerde heykelsi bir özellik olmalı.

Tabanlıoğlu'nun yeni gökdeleni Ziraat'ın İstanbul binası
Zorlu ofis projesinden sonra sırada ne olacak?

Zorlu Ofis'te farklı ofis lobileri oluşturduk. Dışarıdan gelen biri orada kilitleniyor. Bunu yaparken bir baktık Ziraat Bankası geldi. Bu açıklanmadığı için detay veremeyeceğim ama değişik bir bina olacak. Ataşehir'deki finans merkezinin ana hatlarını biz yürütüyoruz.

Melkan Tabanlıoğlu'nun imzası nedir?
Çağdaş, yani bugünün binası. Düne bakmayız. Fonksiyonel olması önemli. Bir de dil birliği olması şart.

"20 kişiyle başladık, şimdi 200 kişiyiz"
"Hayatta aç gözlü olmamak gerek" diyen Tabanlıoğlu, "Bu işe başladığımızda eşim Murat babasıyla çalışıyordu. Hayati Tabanlıoğlu; Atatürk Kültür Merkezi ve ilk özelleştirme projesi olan Ataköy Marina'yı kazandırdı İstanbul'a ve vefat ettiğinde Murat'la Carousel'i yapıyordu. Proje sürerken yatırımcı Bayraktar, baban öldü ama biz seninle yola devam ediyoruz dedi. Yıllardır sadece mimariye konsantre olduk" dedi. "Müteahhitlik yapalım, malzeme de önerelim kâr elde edelim" demediklerini hatırlatan Tabanlıoğlu, "İlk başta 20 kişiydik. Şimdi 200 kişiyiz" diyor.

Sabancılar'ın da mimarı
Tarihi Tarabya Oteli'nin renovasyonunu da yapan ünlü mimar, Türkan Sabancı, Dilek Sabancı ve Sevil Sabancı'ya ait Dilek Gayrimenkul için projeler üzerine de çalışıyor. Son olarak ise Sabancı Ailesi'ne İstinye Konutları ve Alaçatı'da bir butik tatil köyü projesi yapıyor. Tabanlıoğlu, ayrıca bol ödüllü Libya'daki Tripoli Kongre Binası'nın benzerini Ekvatoryal Gine Devlet Başkanı Mbasogo'nun isteği üzerine bu ülkeye yapmak üzere anlaşma sağladı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.