Haberler

"Çılgın projenin hafriyatı orman için fırsat"

Tarih: 2 Mayıs 2011 Kaynak: Sabah Yazan: Erhan Öztürk

'Kanal İstanbul doğayı tahrip edecek' eleştirilerine eski Orman Bölge Müdürü Çebi'den yanıt: Proje, eski maden ocaklarını ormanlık alana kazandırabilir.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı, 'çılgın proje' olarak adlandırılan 'Kanal İstanbul' projesi kendini tartıştırmaya devam ediyor. Kimine göre gelecek vizyonu olan bu proje yepyeni fırsatlara kapı aralıyor, kimine göre ise doğanın tahrip edilmesi anlamına geliyor. Tartışmalara, Küresel Isınmayla Mücadele Derneği Genel Başkanı ve eski İstanbul Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi de hazırladığı raporla katıldı. Çebi'nin raporunda, "Bölgenin rehabilatasyonu için bir değil, beş kanal projesinden çıkacak hafriyat" gerektiği savunuldu.

BEŞ MİLYON FISTIK ÇAMI
Raporda, hafriyatın 50-60 yıl önce açılan devasa çukurlara doldurulabileceği belirtildi. Kemerburgaz, Şile ve Silivri'ye kadar uzanan akstaki dev maden, kum ve çakıl ocakları için açılan çukurların 1-1.5 milyar metreküp toprak alabilecek kapasitede olduğu belirlendi. Rapora göre, 'Çıkacak hafriyatın döküleceği alan yok. Bu alanlarda doğa tahrip edilecek' eleştirilerinin aksine bu çukurlar doldurularak, üzerine milyonlarca ağaç dikilebilecek. İstanbul'da 100 milyon metrekare ormanlık sahanın madencilik çalışmalarıyla büyük ölçüde tahrip olduğuna dikkat çeken Çebi şunları söyledi: "Bu maden çukurlarının tekrar ormanlaştırılması için hafriyat toprağına ihtiyaç var. Çevre ve Orman Bakanlığı'nca İstanbul'da maden ve taş ocaklarıyla yok edilen ormanlar, hafriyat toprağı ile rehabilite edilerek 4 yılda 5 milyon fıstık çamı dikilmesi planlandı." Çebi, "5 milyon fıstık çamı kozalağından da yıllık 450-500 milyon dolarlık bir katma değer yaratılabilir. Bu çalışma İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri kapsamına da alınmıştı. 'Kanal İstanbul' projesiyle bu hayata geçebilir. Bazı kesimlerin, 'doğa tahrip edilecek' eleştirilerinin aksine doğa yeniden kazanılacak" diye konuştu. Öngörülen ortalama 200 milyon metreküp hacmindeki hafriyatın "İstanbul'daki ormancılık projesinin hayata geçmesine olağanüstü katkı" olacağını savunan Çebi, "Projenin hafriyatı İstanbul için sorun değil kazanç olmuştur" dedi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.