Haberler

Mardin artık dünya markası

Tarih: 2 Mayıs 2011 Kaynak: Sabah Yazan: Savaş Ay
Son 5 yılda yapılan yatırımlarla Mardin, güvercinleri gibi havalandı; 30'dan fazla fabrika açıldı, 80'den fazla şirket büyük tesis yapabilmek için başvurdu.

Mardin büyük bir hızla dünya markası olma yolunda ilerliyor. Özellikle son 4- 5 yıl içinde yapılan yatırımlarla bu kadim kent, Mardin güvercinleri gibi havalandı. 30'dan fazla fabrika açıldı, 80'den fazla şirket de büyük tesisler yapabilmek için başvuru yaptı. Kentte civar illere göre çok daha belirgin huzur ve istikrar var. Bunda elbette ki Mardin'e son dönemde yapılan ve maddi değeri 2 milyar dolara yakın yatırımın rolü var. İstihdam sağlandıkça terör kapı dışarı oluyor, geleceğini güvende gören gençlerin aklı kolayına çelinmiyor. Mardin Valisi Turhan Ayvaz'la buluştuğumuzda açık açık söyledi: "Yeniyim Savaş Bey aman zor sorular sorma." Oysa ekibinde son derece iyi yetişmiş, yetkin ve bilgileri kavsi yardımcıları vardı. Onların da desteğiyle sohbetimiz ete kemiğe büründü, sorularım yanıtsız kalmadı.

15- 20 gün içinde neler çarptı gözünüze?
Gelir gelmez gözüme çarpan ekonomik teşvik programının başarısı Savaş Bey. Irak ve Suriye ile hızla geliştirilen ticari ilişkiler bu iki ülkeye sınır komşusu olan Mardin ekonomisini hareketlendirdi. Bakınız sadece geçtiğimiz 2010'un ilk 9 ayında Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde 30 fabrika açıldı. 2011 yılında 60 fabrika için yatırım başvurusu yapılmış. Yapılan ve yapılacak yatırımların ardından Mardin'de 2 bin 834 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.

VİZELER KALKINCA
Suriye ile vizenin kalkması isabet oldu diyorsunuz?

Elbette. Suriye ile vize uygulamasının kaldırılması, Irak ile ilişkilerin normale dönmesi de Mardin ekonomisine olumlu yansımış. Son 1 yıl içinde Suriye ve Irak'a 500 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirildiğini müşahede ettim.

Yatırımcı ilgili değil mi?
Olmaz mı? Mardin'deki yatırım potansiyelini gören işadamları Mardin'i mesken tuttu. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yer kalmadığı için ikinci OSB için yer tahsisi edilmiş düşünün artık.

Geçen gelişim 2 yıl öncesi. O zaman Mardin'e yatırım için başvuran şirketler arasında Alman çelik devi Mannesman firması da yer alıyordu. Ne oldu o proje?
Tam hâkim değilim ama o Alman firma, Türk ve İtalyan ortaklarla 60 milyon euroluk seramik fabrikası kurma aşamasında. Bu yatırım yüzde 17'lik işsizlik oranı ile Türkiye'de 7'nci sırada bulunan Mardin'i alt sıralara taşıyacak gibi. Sonra belediye başkanıyla, kentin ticaretini domine eden büyük işadamlarıyla da konuşup bakın neler öğrendim: "Az önce konu ettiğim Alman yatırımının yaklaşık bin 500 kişiye iş imkânı sağlaması bekleniyor. Almanların haricinde 2 tane yabancı enerji firması da 100 megavatlık enerji santralı kurmak için girişimde bulunuyor. Türkiye'nin önde gelen firmalardan Kale Grubu da Mardin'de yatırım yapmak için harekete geçmiş. Kale Grubu, geçtiğimiz aylarda DİKA ve Mardin Valiliği ile görüşmeler yapmış. Görüşmelere Başkan Zeynep Bodur Okyay, Seramik Grup Başkanı Tarık Özçelik başta olmak üzere grubun üst düzey yöneticilerinden oluşan 17 kişi katılmış.

OTELLER DİYARI
Son bir yıl içerisinde resmi olarak 60, sözlü olarak 80 yatırımcı Mardin OSB'den arsa talebinde bulunmuş. Bu yıl sonuna kadar toplam 94 fabrikanın bölgede faaliyete geçmesi bekleniyor." Mardin Organize Sanayi Bölge Müdürü Abdullah Ensari ise yatırım taleplerinin Irak ve Suriye'ye ürün satmak isteyen şirketlerden geldiğini anlatıyor. 80 fabrikalık Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nin tamamen dolduğunu belirten Ensari, 2010'un ilk 9 ayında Mardin Organize Sanayi Bölgesi'nde 30 fabrika açıldığını, 60 fabrika için arsa başvurusu yapıldığını belirtti. Ensari, "Bize gelen talepleri karşılayamıyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde birçok firma Mardin'de yatırım yapmak için bize başvuruyor. İlimizdeki firmaların gerçekleştirdiği ihracat, geçen yıla oranla yüzde 32.3 oranında artış gösterdi" diye konuşuyor.

Paskalya'da perçinlenen dinlerin kardeşliği
Mardin'de yaşayan Süryaniler, geçtiğimiz günlerde Hz. İsa'nın ölümünden sonra tekrar dirilmesini simgeleyen Paskalya Bayramı'nı bin 400 yıllık tarihi Kırklar Kilisesi'nde düzenlenen ayinle kutladı. Paskalya Bayramı'nda Vali Turhan Ayvaz, Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Müftü Vekili Mahsum Taşçı Metropolit Saliba Özmen ile yumurta tokuşturdu. Ayin için Süryaniler sabahın erken saatlerinde kiliseye eşleri ve çocukları ile geldi. Ayini Oxford Üniversitesi mezunu Mardin ve Diyarbakır Süryani Metropoliti Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi Baş Rahibi Gabriyel Akyüz birlikte yönetti. Kilisede kız ve erkek koroları Arapça, Süryanice ve Türkçe ilahiler okudu. Ayinde Metropolit Özmen ve Başrahip Akyüz, Türkçe, Arapça ve Süryanice konuşma yaptı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.