Haberler

Bayrampaşa'ya süper proje: Şanzelize Caddesi

Tarih: 2 Mayıs 2011 Kaynak: Yeni Şafak
Bayrampaşa Belediyesi'nin yeni başkanı Atilla Aydıner bir dolu projeyle görevine merhaba dedi. Bayrampaşa'nın bir meydan eksikliği olduğunu söyleyen Aydıner'in ilk çılgın projesi ise ilçesine Fransızların ünlü caddesi Şanzelize'nin benzerini kurmak.

Sizin Rizeli olduğunuzu ve yıllardır Bayrampaşa'da yaşadığınızı biliyoruz. Biraz daha detaylı olarak tanıyabilir miyiz?

Evet, aslen Rizeliyim. İstanbul'da doğdum. Bayrampaşa'da eczanem vardı. Sonra Tuna Lisesi'nde İngilizce öğretmenliği yaptım. Uzun yıllar siyasetin içerisinde oldum. 1973'te Başbakan'la birlikte Kasımpaşa'da ilk siyasete girdik ve o günden beri devam ediyoruz. 1994'te İstanbul belediye meclis üyeliğine seçildim. 10 yıl Hüseyin Bürge'nin başkan yardımcılığını yaptım. Şimdi de Hüseyin Bey'in Ankara'ya davet edilmesiyle birlikte belediye başkanlığına seçildim.

Siz 1958'den beri Bayrampaşa'dasınız. Başkanlık haberini alınca neler hissettiniz?

Bu görevi şahsen ben istemiştim. Bu yüzden heyecanlandım tabii. Başbakanımızdan da böyle bir talebimiz oldu. Sağolsun uygun gördüler. Şu anda onun da, Bayrampaşalı hemşehrililerimin de yüzünü kara çıkarmadan çalışmalarıma devam ediyorum.

Hayal ettiklerinizin ne kadarını gerçekleştirebiliyorsunuz?

Ben hep gençlere yatırım yapmak gerekliliği üzerinde dururdum. Spor tesislerinin çok fazla olmasını, altyapı tesislerinin yapılmasını isterdim. Bütün bunları düşlerdim. Allah bize şimdi böyle bir makamı nasip etti. İnşallah bu hayallerimiz gerçekleşmeye başladı. Yeşil alanlarının arttırılması, spora önem verilmesi, gençlik merkezlerinin kurulması, bilgi merkezlerinin açılması. Bütün bunlar o zamandan kalma hayallerimizin gerçekleşmesi.

CAZİBE KENTİ OLACAK

Bayrampaşa'nın eskisini de bilen biri olarak şimdiki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bayrampaşa varoştu eskiden. Şu an ile 1992-93 görüntüsü arasında büyük fark vardı. Bayrampaşa cazibe kenti olsun, meydanları, bulvarları olsun istiyorum. Yeşili bol olsun, spor salonları, dinlenme yerleri olsun. Pazaryerlerinin mutlaka kapalı bir yere alınmasını isterdim. Çünkü kışın pazara gittiğimde donardım. Ve oradaki pazarcı esnafının da üşüdüklerini görürdüm. Elleri donardı, parayı bile alamazlardı. İnşallah böyle kapalı mekanlar yapılır, bu esnaflar kapalı mekanlarda çalışır derdim o zamanlar. Şimdi istediklerimi yapmak için elime fırsat geçti.

O zaman gençlerle ilgili projelerinizden başlayın anlatmaya...

Biz amatör spor kulüplerimizin tamamına yer tahsis ettik. Çünkü gençlerimizi artık sokak köşelerinden kurtarmamız lazım. Alkol bağımlılığı 12 yaşa kadar indi. Bir taraftan da tiner bağımlılığı var. Dolayısıyla sosyal manada belediyeciliğin gerektirdiği, şekilde sosyal belediyeciliği de yapmamız gerekiyor. Bayrampaşa'mızda 16 tane amatör spor kulübümüz var. Kulüplerimizin hemen hemen tamamına tesis kazandırdık. Bilgi merkezlerimiz var. Bir de liseden sonraki büyüklerimizin geldiği BAYGEM adı altında bir gençlik merkezimiz var. İngilizce, matematik, fizik kursuna gelmek isteyenler var. Gitar, tiyatro veya Türk sanat musikisine merakı olanlar var.

Başka somutlaşmış projeleriniz var mı?

Ben başkan yardımcılığım döneminde de özellikle pazaryerlerinin kapalı yerleri alınmasını istiyordum. Şimdi bu olayın üçte ikisini bitirdik. İki tane pazaryerimiz kaldı. Bunlarla ilgili yer arıyorum, Allah nasip ederse onları da kapalı yerlere almak istiyorum. İkincisi ve en önemli hayalim, yine perşembe pazarıydı. Bu günde bir hastanız olsa oraya 112 getirmezsiniz. O pazarı kaldırdık. Altın Tepsi'de kurulan pazarı da oraya getirdik.

Sosyal belediyecilikte ataktasınız. En son musiki cemiyeti kurdunuz

Bu arada biz Bayrampaşa Belediyesi olarak Türk sanat musikisi cemiyeti kurduk. Bayrampaşa halkından oluşan bir koro bu. Bu koro her ay Bayrampaşa halkında konser verecek. Bunları BAYGEM'in uhdesinde yapıyoruz. Onun dışında bilgi merkezlerimiz var. Tüm mahallelere bilgi merkezi açıyoruz. TÜBİTAK'la işbirliği halinde bir fizik, kimya, matematik laboratuarında öğrencilerimizi kursa tabi tutuyoruz. Onlardan da ücret almıyoruz.

KADIN SIĞINMA EVİNE İHTİYAÇ VAR

Kadın sığınma evi projeniz şu an hangi aşamada?

Akpınar Caddesi üzerinde şu anda inşaatı devam ediyor. Allah nasip ederse bunu tamamlayacağız ve kadın sığınma evini açacağız. İlçemizin buna ihtiyacı var.

Hüseyin Bürge'den devraldığınız çalışmalara devam edecek misiniz?

Kardeşlik Sınır Tanımaz projemiz aynen devam edecek. Ama bu sene Bayrampaşa Belediyesi hüviyetini daha fazla ön plana çıkaracağız. Çünkü biz orada kalıcı olmak istiyoruz. Oranın bize ihtiyacı var. Ecdadımız Balkanlar'da kültürüyle, tarihiyle, eserleriyle geçmişimizde çok izler bırakmışlar. Mesela biz sembolik olarak yapmış olduğumuz Ramazan iftarlarıyla orada kalıcı eserler bırakmak istiyoruz. Bir yıl sonra gittiğimiz zamanda onlar diyebilmeliler ki, Bayrampaşa Belediyesi bize kalıcı eserler bıraktı.

Hüseyin Bürge sevilen bir başkandı. Ondan görevi devralmak size sorumluluk yükledi mi?

Sorumluluğu hakikaten zor. Büyük bir mesuliyeti omuzlarımda taşıdığımı hissetmeye başladım. Bazen sabahlara kadar uyuyamıyorum. Çünkü 280-300 bin kişinin mesuliyetini omuzladınız.

Bayrampaşa cezaeviyle de anılan bir ilçeydi. Şimdi kentsel dönüşüm çalışmaları ne durumda?

Cezaevinin olduğu alan kentsel dönüşüm alanına almışlar. Sadece cezaevinin olduğu bölümün tamamı değil, bir bölümü sağlıklı kentlere, sağlıklı binalara tabi tutulacak olan bir alan. Diğer bölümü de sosyal donatı alanları, yani yeşil alandan tutun, oturma alanları, yürüme, koşu, bisiklet alanları gibi sosyal donatı alanlarıyla burası donatılacak. Bir cami, bir okulu olacak bunun içerisinde. Mevcut Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nin artık kifayet etmediğini görüyoruz. Bayrampaşa halkına artık hizmet veremiyor. Onun için burayı 350-400 yataklı eğitim-araştırma hastanesine çeviriyoruz. Böylece komplike bir proje olacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş talimatı verdi. Büyükşehir bununla ilgili imar ve planlama çalışmalarına devam ediyor.

Bayrampaşa'ya Anadolu İmam Hatip Lisesi açacakmışsınız. Çalışmalar ne durumda?

Bayrampaşa'da Anadolu, meslek lisesi var. Kız meslek var ama bir şey eksik; imam hatip lisesi yok. Bizim çocuklar ta Eyüp'e, Gaziosmanpaşa'ya ya da başka bir yere gidiyor. Kocatepe Mahallesi'nde yıllar önce yapılan bir binamız var. Bu binanın arsasından dolayı liseyi açamamıştık. Şimdi burayı Milli Eğitim'e tahsis ettik. Biz de belediye başkanlığı olarak da bunun bağışçılığını aldık. Bununla ilgili yardımsever bir hacı amca bulduk. Adını da okula vereceğiz. Altı havuzlu olan İstanbul'da tek Anadolu İmam Hatip Lisesi'ni açacağız. Bunları Allah bize nasip ediyor. İnşallah liseyi Başbakan açacak.

Meydan hep düşüydü

Bayrampaşa'nın en önemli sorunu meydan. Bu aynı zamanda Belediye Başkanı Atilla Aydıner'in düşüydü. Bu yüzden Başkan TEM'in üzerindeki 300 metre uzunluğundaki, 30 metre genişliğindeki alanı kapatıp meydan yapmayı düşünüyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.