Haberler

İzmir Körfezi'ne cankurtaran simidi

Tarih: 2 Mayıs 2011 Kaynak: Yeni Şafak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Körfezi'nde denize girilmesini amaçlayan 'Büyük Körfez Pojesi'ni başlattıklarını bildirdi. Kocaoğlu, "Liman güzergahının derinleştirilmesi, dere ağızlarının temizlenmesi, kuzeyde sirkülasyon kanalı açılması, dolayısıyla körfezde balık üretiminin artmasını ve insanlarımızın denize girmesini amaçlıyoruz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi, Kaynaklar'daki balık halinde 'İzmir Körfez Balıkçılığının Sorunları ve Çözüm Yolları' konulu bir panel düzenledi. Panelin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 1960'lı yıllardan itibaren fosseptik çukuru olarak kullanılan İzmir Körfezi'nin, zamanla kokusundan yanına yaklaşılamayacak duruma geldiğini ve bazı bölgelerinde deniz yaşamının tamamıyla sona erdiğini belirterek, yapılan çalışmalar sonucu ilk kez kokunun azaldığını, denizin rengini bulmaya başladığını anlattı.
Kocaoğlu, İzmir Körfezi'ni yüzülebilir hale getirmeyi hedefleyen 'Büyük Körfez Projesi'yle ilgili şunları kaydetti:

'Yılda 2,5 milyon metreküp alüvyon, her yıl körfeze akıyor. Ya körfezi temizleyeceğiz ya da körfez dolduğu için ulaşımı sağlamak amacıyla Yenikale civarında kanal açacağız. Liman güzergahının derinleştirilmesi, dere ağızlarının temizlenmesi, kuzeyde bir sirkülasyon kanalı açılabilmesi, dolayısıyla körfezde balık üretiminin artması ve insanlarımızın körfezde denize girmesi için çok büyük proje olan Büyük Körfez Projesi'ni başlatıyoruz.'

DENİZDEKİ ÇAMUR KULLANILACAK

Bugüne kadar yapılan araştırmalarda, denizden çıkarılacak çamurda ağır metale rastlanmadığını, çıkarılacak çamurun Çiğli Sasalı bölgesinde 3 bin dönümlük arazide rehabilite edilmesinin amaçlandığını belirten Kocaoğlu, liman bölgesinde çıkarılacak çamurda ağır metale rastlanılması durumundaysa bu çamurun gerekli işlemlerin ardından kullanılmayan maden ocaklarının doldurulmasında veya Harmandalı çöplüğünün üstünün kapatılmasında kullanabileceğiz' dedi.

Kocaoğlu, körfezde balık yaşaması için deniz suyunun sirküle edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: 'Kuzeyde açılacak kanal yardımı ve güneyin derinleştirilmesiyle iç körfezin suyu 22 günde tamamen değişecek. Bu olduğunda tarih boyunca çok büyük doğal balık üretimi yapılan İzmir Körfezi'nde, tekrar balık üretimine geçilecektir.' diye konuştu.

İZMİR'E BALIKÇI LİMANI GÜNDEMDE

Aziz Kocaoğlu, balıkçıların yeni balık halin in deniz kenarında yapılmasını talep ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

'Şu anda Trafik Şube Müdürlüğü'nün arkasında, deniz tarafında balıkçı limanı kapasitesinde, açık denizde balık avlayan gemilerin yanaşabileceği bir balıkçı limanı projesi var. Orada, 40 dönüm kadar limanla birlikte bir dolgu alanı ortaya çıkacak. Ulaştırma Bakanlığı tamamladıktan sonra bize verecek, biz de denizin ortasına balık hali yapacağız. O güne kadar mevcut balık hali kullanılacak' dedi. EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Önen'in de katıldığı panelde, açılış konuşmalarının ardından 'İzmir Körfez Balıkçılığının Sorunları ve Çözüm Yolları'nın ele alındığı panel yapıldı.

Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.