Haberler

"Çılgın proje için 30 milyar dolar vermeye hazır olanlar var"

Tarih: 2 Mayıs 2011 Kaynak: Milliyet
Başbakan Erdoğan, Çılgın Proje'nin Belediye başkanlığı döneminden bir rüyası olduğunu söyleyerek Projenin bedelinin 12 milyar doların altında olmayacağını ve bir Türk işadamının 30 milyar dolar vermeye hazır olduğunu belirtti.

Erdoğan Siyaset Meydanı programında gündeme ilişkin soruları yanıtlarken geçtiğimiz günlerde açıkladığı Çılgın Projeye ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Projenin geçmişinin çok eski olduğunu belirten Erdoğan "Ta belediye başkanlığı döneminde benim rüyamdı. Maalesef o zamanlarda tabi mevcut hükümetlerle böyle bir şeyi yapmak mümkün değildi. O zaman sadece çalışmasını yaptık. Tabi yaptığımız bazı özel yoklamalarla kimsenin sıcak bakması söz konusu değildi. Ama böyle bir iktidar görevi gelince şimdi bunun zamanı geldi" diye konuştu. Erdoğan projenin bedelinin şu anda yapılacak çalışmalar kapsamında 12 milyar dolar olarak belirlendiğini ama daha üstüne de çıkabileceğini kaydetti.

"BİR TÜRKİYE PROJESİNE DÖNÜŞÜYOR"

Erdoğan İstanbul'un böyle bir projeye ihtiyacı olup olmadığı yönündeki bir soruyu ise "vardı" şeklinde yanıtladı. Özellikle tankerlerin boğazdan geçişi sırasında yaşanan sıkıntılara değinen Erdoğan "Buna çevrecilik noktasında baktığımızda o tankerler boğazdan geçtiğinde insanların yürekleri hopluyor. Bir dümen kilitlendiğinde neler olacağını düşünün. Zaman zaman gemilerin bindirmesi olabiliyor. Biz bunu daha önce yaşadık ve kaç ay ki boğazın en geniş yeriydi ve tehdit altında kaldı. Aynı şeyi biz o dar bölgelerde yaşamak istemiyoruz. Bütün bunların yanında bir enerji projesidir bu.

Mesela öyle anlar oluyor ki 24 saat iki gün Karadeniz'de veya Marmara tarafında gemilerin bekletilmesi söz konusu oluyor. Bu yapıldığı anda bu da ortadan kalkacak. Bu İstanbul projesi olmaktan çıkıp bir Türkiye projesine dönüşüyor. Biz dünyaya bir marka ihraç ediyoruz ve bunu ihraç ettiğimiz zaman bir Panama Kanalı'nı denizcilik bilir. Çünkü oradan gidiş gelişler. Şimdi Kanal İstanbul'da böyle olacak ve tarihi yarım ada tarihi ada olacaktır. Asıl üzerinde ısrarla durduğum konu İstanbul çirkin bir yapılanmanın içindedir. İstanbul deprem tehdidi altındadır. Tamam bunun çözümünü üretmeyecek miyiz? Bunun çözümü işte o iki şehir olayı var ya onu önümüzdeki çarşamba açıklayacağım hepsi birbiri ile bağlantılı ve bu iki şehrin dışında bu ayrı bir yapılanma olacak" diye konuştu.

"ULUSAL PLAN AÇIKLAYACAĞIZ"

Erdoğan Kanalistanbul projesinin tehlikeli olarak değerlendirilmesi konusunda da yapılacak konutların güvenlik şeridinin çok dışında olacağını söyledi. Bunun yanında bölgeyi bir cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini kaydeden Erdoğan Şehircilik Bakanlığı'nın kurulacağını hatırlatarak 81 il için Ulusal Plan açıklayacağını söyledi. Erdoğan ayrıca projeye 30 milyar dolar vermeye hazır olduğunu belirten bir Türk işadamı olduğunu da sözlerine ekleyerek Montrö Anlaşmasıyla ilgili sınırlamalar konusuna da şu şekilde açıklık getirdi: "Montro noktasında bizim bağımsızlığımız noktasında kimse üzerine gölge düşüremez.

Bizim yine uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa zaten o hukuk yine çalışmasına devam eder. Şirket nereyi tercih ederse oraya gider. Bizim de çevre tehdidi açısından herkesin dikkatini çekme durumumuz var. Bir felakette kim kalkıp da bize karşılığını verecek. Böyle bir şey olmuş olsa. Bir olay olsa benim milletim bunun hesabını kime soracak? Montrö imzalandığı zaman tanker söz konusu değildi ki o zamanlarda. Kuru yük gemileri üzerinden imzalanmış bir anlaşma bu. Şartlar çok çok değişti biz de tedbirlerimizi almak zorundayız." (anka)

 

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.