Haberler

İstanbul Boğazı, petrol yolu olmaktan çıkacak

Tarih: 2 Mayıs 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Fatih Uğur, Derviş Genç


Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı Kanal İstanbul projesi, yılda 55 bin petrol tankeri ve tehlikeli yük gemisinin geçtiği, enerji geçiş yolu konumundaki İstanbul Boğazı'nı rahatlatacak. Coğrafik yapısı sebebiyle tanker kazalarının meydana geldiği İstanbul Boğazı'ndaki en büyük facia 1979'da yaşandı. Romanya bandıralı 'Independenta' adlı tanker, Yunan kuru yük gemisi Evriyali ile çarpışmış, 43 denizci hayatını kaybetmişti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açıkladığı çılgın proje Kanal İstanbul ile büyük yankı uyandırdı. 'Kanal İstanbul' adının verildiği projenin yapımı yaklaşık 10 yıl sürecek. İstanbul'un çehresini değiştirecek yeni kanalın yapımı bittiğinde her gün yanıcı ve patlayıcı madde taşıyan onlarca tankerin tehdit ettiği Boğaz rahat bir nefes alacak. Zira bugüne kadar İstanbul Boğazı'nda ölümlü 20 büyük gemi kazası meydana geldi. Bu kazalarda onlarca kişi hayatını kaybederken binlerce ton petrol de denize aktı.

Geçmişte yaşanan pek çok tanker ve yük gemisi kazası, İstanbul'da çevre felaketlerine ve milyonlarca liralık maddi kayba yol açtı. Kaza yapan ya da batık hale gelen gemilerden sızan binlerce tonluk petrol atıkları, günlerce temizlenemedi. Çevre felaketlerine sebep olan bu kazalar İstanbul ve Çanakkale boğazlarını kapsayan VTS sisteminin kurulmasından sonra düşüş gösterdi. Ayrıca kazalar Boğaz'daki balıkçılık faaliyetlerini de olumsuz yönde etkiledi. Birçok balık türü yok olurken çok sayıda balıkçı da teknesini kaybetti. Bununla ilgili hukuk mücadelesi başlatan balıkçıların davaları halen sürüyor. Daha önce, İstanbul'daki muhtemel faciaların önlenmesi amacıyla tehlikeli madde taşıyan gemilerin Boğaz yerine, Karadeniz-Sakarya Nehri-Sapanca Gölü-İzmit Körfezi hattında açılacak yapay bir kanala yönlendirilmesi önerileri ortaya atılmıştı. Yılda binlerce geminin geçtiği İstanbul Boğazı, kıvrımlı yapısı ve gemi trafiğinin yoğunluğu eklenince istenmeyen gemi kazaları kaçınılmaz hale geliyor. Boğaz'da en büyük kaza 1979'da yaşandı. Romanya bandıralı 'Independenta' adlı tanker, Yunan kuru yük gemisi Evriyali ile çarpıştı. 100 bin ton ham petrol taşıyan Rumen tankeri infilak etti. 43 denizcinin hayatını kaybettiği patlamada Boğaziçi semtlerindeki binlerce ev ve işyerinin de camları kırılmıştı. Tankerdeki 'kerosen' adlı petrol türevi Boğaz'a akarak günlerce yandı. 14 Ekim 1991'de yaşanan kazada ise Lübnan bayraklı Rabinion ve Filipinler bandıralı Madonna Lily adlı yük gemisi çarpıştı. Kaza sonucunda 21 bin baş koyun, Boğaz'ın sularına gömüldü. 1 Ocak 1966'da iki Sovyet Rus bandıralı gemi; Kransky Oktyabr ve Lutsk, İstanbul Boğazı'nda çarpıştı. Suya karışan petrolün alev alması sonucu çıkan yangın, Karaköy iskelesini ve bir şehir hatları vapurunu kül etti.

Kanal İstanbul projesi, İstanbul Boğazı'nın doğal, tarihi güzelliklerinin daha görünür hale gelmesiyle turizm açısından büyük katkı sağlayacak. Resmi rakamlara göre İstanbul ve Çanakkale boğazlarından yılda yaklaşık 55 bin civarında gemi ve 10 bin tanker geçiyor. Taşınan petrol miktarı ise 150 milyon ton. Özellikle İstanbul Boğazı'nın Marmara ve Karadeniz girişlerinde yüzlerce tanker ve yük gemisinin 2-3 günlük sürelerle beklediği biliniyor. Fırtına, olumsuz hava şartları, Boğaz'daki akıntılar ve manevra kabiliyetinin zorluğu sebebiyle Boğaz'da meydana gelen birçok kaza da proje ile ortadan kalkacak.

Yılda 55 bin gemi geçiyor

Kanal İstanbul, Karadeniz merkezli Rus, Kazak ve Azeri petrollerinin denizyoluyla dünyaya ulaştırılması açısından da yeni bir vizyon getiriyor. Karadeniz sahilindeki ana petrol ihraç terminalleri olan Novorossiysk ve Supsa terminalleri Karadeniz'in doğu ucunda yer alıyor. Daha önce Türk Boğazlarındaki geçiş rejiminden rahatsızlığını dile getiren Rusya başta olmak üzere, petro-kimya taşımacılığı yapan uluslararası tanker şirketlerinin kayıplarını da ortadan kaldıracak. Boğazlardaki bekleme süresinin tanker ve gemileri için yıllık maliyeti 1,4 milyar doları buluyor. İstanbul Boğazı'ndan her 7-8 dakikada bir gemi, her 50-55 dakikada ise tehlikeli yük gemisi geçiyor. 1936'da 4 bin 500 geminin geçtiği Boğazlardan geçen gemi sayısı bugün senede 55 bini aştı. Kanal İstanbul'la, bu trafik rahatlayacak.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.