Haberler

Topkapı Sarayı, haşerelere karşı düzenli ilaçlanıyor

Tarih: 2 Mayıs 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Sevgi Korkut


Topkapı Sarayı'nın davetsiz misafirleri kemirgen ve haşerelerle mücadele devam ediyor. Geçtiğimiz yıl temmuz ayında başlatılan mücadeleyi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Çevre Koruma Müdürlüğü yürütüyor. Saraya kurulan 169 noktada kemirgen ve haşereler itlaf edilerek, tarihî eserlere zarar vermeleri engelleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Çevre Koruma Müdürlüğü'nce önemli kültür miraslarımızdan olan Topkapı Sarayı ile barındırmış olduğu tarihî eserlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için kemirgen ve haşere mücadelesi kapsamında detaylı bir program uygulamaya konuldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, 2010 yılı Temmuz ayında başlanan kemirgen ve haşere mücadelesinin halen devam ettiği kaydedildi. Açıklamada verilen bilgilere göre Topkapı Sarayı'nda yapılan mücadele; iç alan ve dış alan mücadelesi olarak iki farklı sahada gerçekleştiriliyor. Yapılan çalışmada 450 bin metrekarelik Topkapı Sarayı'nın tamamı ilaçlanmadan önce kemirgen ve haşere mücadelesi için gereksinimler tespit edildi.

Söz konusu projede kemirgen istasyonlarının konumlandırılacak yerleri Topkapı Sarayı vaziyet planı üzerinde tespit edilerek, saray geneline 169 adet kemirgen istasyonunun yeterli olduğu belirlendi. Bu çalışma sonucunda istasyonlara yemleme için gereken rodentisit (kemirgen ilacı) miktarları tespit edildi. Tüm kemirgen mücadelesinde sadece 19.760 kg pasta formunda rodentisit uygulamasının ilk etapta yeterli olduğu, sonuçta ise düzenli kontroller yapıldığı takdirde kemirgen aktivitesinin yüzde 5 oranının altına düşeceği hesaplandı.

Kemirgen mücadelesinde üreme olabilecek yuvalar tespit edilerek, bu noktalara yeterli miktarda jel uygulandı. Çalışma süresince, kemirgen aktivitesinin yüzde 5 oranının altına düştüğü noktalarda mücadele yoğunluğu düşürülerek, istasyon sayıları kademeli olarak azaltıldı. Bu ay içinde, açık ve kapalı alanlarda 24 ilaçlama işçisi, 4 uzman, 1 ekip sorumlusunun katılımı ile kapsamlı bir haşere mücadelesi ve ilaçlama gerçekleştirildi. Yapılan çalışmada karasinek, kene, pire, akrep, hamamböceği, kırkayak, karınca, yaban arısına karşı ilaçlamalar gerçekleştirildi.

Sarayın Harem, Arşiv, Depolar ve Sergi (Kutsal Emanetler, padişah portreleri vs.) ile Bağdat Köşkü, Mecidiye Köşkü, Revan Köşkü ve Sofa Köşkü gibi kapalı alan bölümleri ile 1. Avlu, 2. Avlu, 3. Avlu, Fil Bahçesi gibi açık alan kısımlarında da haşerelere karşı ilaçlama gerçekleştirildi. Çevre Koruma Müdürlüğü tarafından, Topkapı Sarayı'nın tarihi miras içindeki yeri ve önemi dolayısıyla gelecek nesillere zarar görmeden iletilmesi amacıyla her türlü haşereye karşı aralıksız mücadele çalışmaları ve gerekli durumlarda ilaçlama yapılması kararı alındı. Bu kapsamda uzman gözetimindeki ekiplerle çalışmalar düzenli aralıklarla devam edecek.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.