Haberler

Efe'yi öldüren lavaboyu sadece 2 vida tutuyormuş

Tarih: 5 Mayıs 2011 Kaynak: Radikal
Maltepe'de ana sınıfı öğrencisi Efe Boz'un ölümüne ilişkin soruşturma sonucu, okulda güçlendirme ve onarım çalışması yapan 2 şirketin 4 yetkilisi hakkında, 'taksirle ölüme neden olmak' suçlamasıyla dava açıldı.

Kartal Cumhuriyet Savcısı Hidayet Sakallı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, Dumlupınar İlköğretim Okulu ana sınıfı B şubesi öğrencisi olan Efe Boz'un, 12 Mayıs 2010 tarihinde öğretmeninden izin alarak tuvalete gittiği anlatılıyor. Bazı sesler üzerine okul görevlilerinin tuvalete girdiği ve Boz'un, lavaboların bulunduğu bölüm girişinde boğazında kanlar olduğu halde yaralanmış vaziyette bulunduğu anlatılan iddianamede, ana sınıfı öğrencisinin kaldırıldığı hastanede kurtarılamadığı ifade ediliyor.

Lavabonun da kırıldığının görüldüğü belirtilen iddianamede, okulda 2007-2008 tarihlerinde İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon birimi tarafından ihalesi yapılan Eğitim Yapıları Güçlendirme ve Onarım İnşaatı kapsamında, Arar Mühendislik ve İnşaat Sanayi AŞ tarafından güçlendirme ve onarım çalışması yapıldığı kaydediliyor. İddianamede, yapılan inceleme sonucu, Aslan Yavuz Haberdar'ın ortağı ve müdürü; Halim Cüneyt İşyar'ın ise kalite kontrol mühendisi olduğu şirketin, ihaleyi aldıktan sonra güçlendirme ve onarım çalışmasını, Yalçın Kaya'nın ortağı ve müdürü; Murat Kılıç'ın ise mühendis olarak görev yaptığı Kaya firmasına yaptırdığı anlatılıyor.

İKİ ADET VİDA DIŞINDA KORUMA YOK
Okuldaki tuvalet ve lavabolarda inceleme yapıldığı ve bilirkişi raporu istendiği belirtilen iddianamede, hazırlanan rapordaki şu bilgilere yer verildi:

"Ana sınıfına ait zemin kattaki kız ve erkek öğrencilerin ortak kullanımındaki lavaboların iki vida ile duvara tutturulmuş olduğu, taşıyıcı sistemde başkaca bir destek bulunmadığı, kazanın meydana geldiği lavabonun da aynı şekilde iki adet vida ile duvara tutturulmuş olduğu, vidalardan birinin duvarın girişindeki fayansı patlattığı, fayansın arkasındaki beton kısmın da buradan çıkmasını sağlayacak kadar dağılmaya neden olduğu, vidada hafif yamulmanın olduğu, diğer vidanın da duvar üzerinde kaldığı ve hafif eğilme olduğu anlaşılmıştır.

Lavabo üzerinde ise taşıyıcı sistemine destek olarak vida dışında başka bir sistemin bulunmadığı, lavabo taşının yerde ve parçalanmış, köşe kısmının pütürlü ve keskin bir şekilde üzerinde kan lekeleri olduğu belirlenmiştir."

İddianamede, bilirkişi raporuna göre, Efe Boz'un ölümü olayında meydana gelen kazanın temel sebeplerinin de "kazaya neden olan lavabonun ana sınıfındaki çocuklara uygun sağlamlıkta ve boyutta yapılmamış olması, lavabonun düşme tehlikesi göz önüne alınarak demir destekli veya ayaklı yapılmaması, sadece iki vida ile duvara monte edilmiş, söz konusu lavabo ile gerekli bakım ve iyileştirmenin yapılmaması" gösterildi.

Güçlendirme ve onarım çalışması kapsamında olmamasına rağmen, ana sınıfı ve lavaboları bölümünde inşaat çalışması yapıldığının alınan ifadeler ve toplanan delillerden anlaşıldığı belirtilen iddianamede, zanlılar Haberdar, İşyar, Kaya ve Kılıç'ın "taksirle ölüme neden olmak" suçundan yargılanarak cezalandırılmaları istendi. 4 zanlının, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle önümüzdeki günlerde yargılanmasına başlanacak.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.