Haberler

Van Gölü'ndeki 'Çernobil' zararlı mı?

Tarih: 6 Mayıs 2011 Kaynak: Akşam
Ukrayna'da meydana gelen Çernobil nükleer kazası sonucu atmosfere yayılan radyoaktif serpintinin saptandığı Van Gölü'nde, değerlerin düşük olması nedeniyle insan sağlığı ve ekoloji açısından herhangi bir risk oluşmadığı bildirildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Nergiz Yıldız, Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsünde 2007 yılında yaptığı, ''Van Gölü'nde Sediment Birikim Hızı, Radyoaktif ve Ağır Metal Kirliliğinin Tarihlemesi'' konulu doktora çalışmasında, önemli bulgulara rastladı.

Dr. Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van Gölü'nde 13 kişilik ekiple yaptığı çalışmada, gölün 8 ayrı noktasından aldığı sediment korlarını (dip çamuru), Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Laboratuvarında 2 yıl süresince incelediğini söyledi.

İncelediği sediment kor profillerinde, son 100 yıl içinde göldeki doğa ve insan kaynaklı değişimleri gün ışığına çıkardığını vurgulayan Yıldız, 26 Nisan 1986'da Ukrayna'da meydana gelen Çernobil Nükleer Santrali kazasında atmosfere yayılan radyoaktif serpintinin varlığını da tespit ettiğini belirtti.

Yıldız, yaptığı çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi: ''Çalışmamın amacı, Van Gölü'nden alınan sediment kor profillerinde, atmosferde doğal olarak oluşan kurşun-210 izleyicisini kullanarak son 100 yıldaki doğa ve insan faktörlü değişimleri araştırmak ve atmosferik kirlilik tarihlemesini yapmaktı. Bu kapsamda, 8 farklı noktada göl tabanından 1-1,5 metre uzunluğundaki plastik borularla sediment korları alındı. Sediment korları, laboratuvar ortamında 0,5 ve 1 santimetrelik dilimlere bölünerek, her bir dilime kimyasal işlemler uygulandı ve bu dilimlerdeki kurşun-210 aktivitesi belirlendi. Bu işlemler sonucunda her bir katmanın yaşı hesaplandı. Atmosferik kirlilik tarihlemesiyle ilgili araştırmada ise göl tabanından alınan sediment korlarında, 1986'da Ukrayna'da meydana gelen Çernobil Nükleer Santrali kazasında atmosfere yayılan sezyum-137 radyoizotopunun varlığı tespit edildi. Ancak tespit edilen radyoaktif serpintinin değerleri çok düşük olduğundan insan sağlığı, balık tüketimi, su sporları ve ekoloji açısından herhangi bir risk teşkil etmediği saptandı.''

BİLGİ VE VERİ EKSİKLİĞİ, KAMUOYUNDA ENDİŞEYE NEDEN OLDU

Yıldız, bir süre önce bazı basın yayın organlarında yer alan, ''Van Gölü'nde Çernobil İzi'' başlıklı haberde, kendisine ait olan ve 2010 yılında Ekoloji Dergisinde yayınlanan, ''Van Gölü'nde Sediment Birikim Hızı, Radyoaktif ve Ağır Metal Kirliliğinin Tarihlemesi''isimli çalışmasının, Ayşegül Feray Meydan'ın çalışması olarak yer aldığını belirtti.

Bu haberde yer alan çalışmanın kendisine ait olduğunu vurgulayan Yıldız, ''Şahsi emek ve mesaimin ürünü olan bu çalışmaya ait bilgilerin bir başkası tarafından kullanılmasını uygun bulmuyorum'' dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.