Haberler

UNESCO'nun korumaya aldığı Barana 3 günlük şenlikle tanıtılacak

Tarih: 9 Mayıs 2011 Kaynak: Zaman
UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde yıllardır devam eden folklor geleneği 'Barana', üç gün sürecek bir şenlik tanıtılacak.

27-29 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan '3. Barana Geleneğini Yaşatma ve Yayla Şenliği' ile kültürel değlerin yeni nesillere aktarılması ve yörenin hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtılması amaçlanıyor.

Dursunbey Folklör Araştırma-Eğitim ve Turizm Derneği (DUFAD)'nin öncülüğünde yapılan şenliklere Kültür ve Turizm Bakanlığı'da destek veriyor. DUFAD Başkanı Halil Erkek, ilki 2009 yılında yapılan şenliklerin bu yıl üçüncü kez düzenleneceğini söyledi. Şenliğe Belediye Başkanı Mehmet Ruhi Yılmaz, Kaymakam İbrahim Küçük ve Orman İşletme Müdürlüğü'nün de büyük katkılar sağladığını ifade eden Erkek, "Unutulmaya yüz tutmuş 300 yıllık Barana geleneği yaşatmak ve tanıtmak için bu şenliği düzenliyoruz. Şenliğimize yurtiçinde çok sayıda halk oyunları ekibi ile Yunanistan'dan 30 kilişilik bir grup ve Kırım'dan da halk oyunları ekibi katılacak." dedi.

Barana bugün Anadolu'nun çeşitli yörelerinde gezek, oturak, sıra gecesi ve şeker bağlaması gibi adlarla sürdürülüyor. Pazar akşamı Barana üyelerinin tamamı, sohbetin yapılacağı evin en yakınındaki camiye giderek yatsı namazını kılar. Çıkışta birlikte eve doğru yönelirler. Belli bir mesafeden sonra başkanın işaret vermesiyle, "Sabahtan Kavuştum" türküsünü söylemeye başlarlar.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.