Haberler

Çayeli'nde HES mücadelesi

Tarih: 10 Mayıs 2011 Kaynak: NTVMSNBC
Rize İdare Mahkemesi'nin, Rize'nin Çayeli ilçesinde yapılması planlanan 2 hidroelektrik santrali projesine verilen ''ÇED olumlu'' kararı için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye genelinde öncelikle Rize olmak üzere yapılması planlanan HES projelerine karşı hukuki mücadelelerinin devam ettiğini belirtti.

Çayeli ilçesi Senoz Vadisi'nde yapımı planlanan Melikom ve Uzundere-2 Regülatörü ve HES projelerinin ''ÇED olumlu'' raporları hakkında Rize İdare Mahkemesinde iptal ve yürütmenin durdurulması amacıyla dava açtıklarını ifade eden Şan, şunları kaydetti:

''Rize İdare Mahkemesi, bu HES projelerine verilen 'ÇED olumlu' kararları için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Verilen bu son kararlarla Senoz Vadisi'nde yapılması planlanan 14 ayrı HES projesi için açılan 10 ayrı davanın tamamında yürütmeyi durdurma kararı verilmiş oldu. Uzundere 2 Regülatörü ve HES projesi için üçüncü kez yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Mahkemenin verdiği her yürütmeyi durdurma kararından sonra, mahkeme kararını etkisiz kılmaya dönük, yandan dolanma yöntemleriyle yeniden tanzim edilen proje tanıtım dosyaları ilgili bakanlıkça onaylanmıştır. Bu şekilde 3 kez işlem tesis edilmiştir ve her 3 işlem de mahkemece durdurulmuştur. Senoz Vadisi'nin doğasında akıl almaz bir yıkımla yürütülmek istenen bu projeye ilişkin işlemler baştan sona yasa dışıdır. Firmanın 4 yıldır kesintili olarak bölgede yapmış olduğu inşaat faaliyetleri tam anlamıyla bir doğa katliamıdır.''

SENOZ VADİSİ'NİN SİT ALANI OLMA UMUDU DOĞDU
Şan, 46 kilometrelik vadinin doğal sit alanı ilan edilmesi için 11 köy muhtarının 26 Haziran 2008 tarihinde Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvuruda bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:''Koruma Kurulu açıkladığı nihai kararında 'taş ocakları ve HES çalışmalarının vadiyi olumsuz etkilediği için doğal sit gerektiren özelliklerini yitirdiği' gerekçesiyle Senoz Vadisi'nin doğal sit alanı ilan edilmesi isteğini reddetmişti. Bu kararı HES'lerin çevreye, doğaya, sosyal, kültürel ve tarihi değerlerle doğal yaşam alanlarına geri dönüşümsüz zararlar verdiğinin kanıtı ve resmi belgesi olarak değerlendirmiştik. Ancak, kararı kabul etmeyerek söz konusu kararın yürütmesinin durdurulması için Rize İdare Mahkemesinde yeni bir dava açmıştık. Rize İdare Mahkemesi kararın yürütmesini 'yeterli araştırma ve incelemeye dayanmadan kararların alınması, kültürel değerler üzerinde geri dönülmez ve telafisi mümkün olmayan zararlar yaratacağından, bu kararları alan karar vericiler hakkında da hukuki ve cezai sorumluluklar doğuracağı'' gerekçesiyle durdurdu.'' Bölge halkı olarak yeniden Senoz Vadisi'nin doğal sit alanı ilan edilmesi için Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvuruda bulunduklarını ifade eden Şan, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun yine aynı yönde karar vereceğinden endişe ettiklerini, ancak müracaat edebilecekleri başka bir kurul olmadığını kaydetti. Şan, inceleme yapılıncaya kadar vadinin tamamen bozulmasından endişe duyduklarını, bir an önce yöre insanının beklentilerine cevap verilmesini beklediklerini kaydetti.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.