Haberler

Alkumru HES'i Gül ve Erdoğan açtı

Tarih: 20 Mayıs 2011 Kaynak: Vatan Yazan: Necla Dalan
Limak'ın 2 yıl erken bitirdiği Alkumru'yu devletin zirvesi açtı.

Alkumru HES'i Gül ve Erdoğan açtı Limak Holding'in 265 megavat kurulu gücü ve yıllık 1 milyar kilowatsaat elektrik üretimi ile özel sektörün en büyük ikinci baraj ve hidroelektrik santrali Alkumru HES, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan tarafından açıldı. Gül ve Erdoğan, Aziz Yıldırım ve Fenerbahçeli yöneticilerin ortak olduğu Kirazlık Barajı'nın da temelini attı

TÜRKİYE'de 265 megavat kurulu gücü ve yıllık 1 milyar kilowatsaat elektrik üretimi ile özel sektörün en büyük ikinci baraj ve hidroelektrik santrali (HES) olan Alkumru HES, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmen hizmete açıldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı törende Avrupa'nın en büyük yenilenebilir enerji üreticilerinden Statkraft'a ait Çetin HES'in proje başlatma töreni ile Baren Enerji'ye ait Kirazlık HES'in de temel atma töreni video aracılığı ile gerçekleştirildi.

Limak Yatırım'ın yüzde 20 hissedarı olduğu Baren Enerji'ye ait Kirazlık HES ise, yılda 165 milyon kilowatsaat elektrik üretimi gerçekleştirecek. Tesisin 2012 yılı sonunda işletmeye alınması hedeflenirken Statkraft'ın gerçekleştireceği Çetin HES'in kurulu gücünün 517 megavat, yıllık üretim kapasitenin ise 1 milyar 400 bin kilovatsaat olması planlanıyor. İnşaatına 2011 sonbaharında başlanması planlanan Çetin Hes'in ise 2015'te işletmeye alınması öngörülüyor.

En büyük yatırımcı
İnşaat, çimento, turizm, altyapı, havacılık ve gıda alanında faaliyet gösterdiklerini ve kazandıklarını yatırıma dönüştüren bir grup olduklarını kaydeden Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Bugün Güneydoğu Bölgesi'ne yaptığımız bir yatırımı daha tamamlarken, bu bölgede iki yeni yatırımın daha başlatılmasının mutluluğunu paylaşıyoruz. Alkumru Barajı önemli bir ekonomik değer olarak bölgenin kalkınmasına büyük katkı sağlayıp, istihdam yaratmayı sürdürecek" dedi.

İlk 5'te olacağız
Alkumru'nun 18 milyon metreküplük dolgu alanı ile Türkiye'nin en büyük barajı olduğunu kaydeden Nihat Özdemir, "Bu büyüklükte bir barajın 5 yılda bitmesi gerekir. Ancak biz 36 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak büyük bir başarı elde ettik. Sabiha Gökçen Havalimanı'nı da 18 ay gibi kısa bir sürede tamamlamıştık" diye konuştu. Özdemir, Çetin ve Kirazlık barajlarının da yeni istihdam imkanları yaratacağını belirterek şöyle konuştu: "465 milyon dolara malolan Alkumru Barajı'nın 3 yıllık yapım süresinde sürekli olarak 2 bin, dolaylı olarak da 10 bin kişiye istihdam sağladık. Aldığımız mal ve hizmetlerle bölgede 70 milyon dolarlık ekonomik faaliyet yarattık. Alkumru'nun 50 yıllık işletme süresi dikkate alındığında doğalgazdan toplam 3.5 milyar dolarlık tasarruf sağlanacak. Bölgeye yaptığımız yatırımların toplamı 2 milyar doları buluyor. Enerjiye Türkiye çapında 1 milyar dolar yatırım yaptık. 2015'e kadar enerji yatırımlarımız 3 milyar doları aşacak. Türkiye'nin enerji üretim ve dağıtım alanında en büyük 5 şirketinden biri olacağız."

1 milyon a balık geçidi yapıldı
ALKUMRU Baraj Gölü'nün balıkçılık, su sporlarının yapıldığı ve su ürünlerinin üretildiği, çevreye saygılı bir tesis olduğunu vurgulayan Nihat Özdemir, "Baraj gölüne 1 milyon dolar yatırımla balık geçidi yaptık. Böylece tabiatın doğal akışına imkan vererek, çevreye verilecek olası zararların önüne geçtik" dedi. Barajın inşa sürecine ilişkin değerlendirmede bulunan Nihat Özdemir, şunları anlattı: "Burası bir okul gibiydi. İnsanlar burada meslek sahibi oldu. Hiçbir mesleği olmayanları burada yetiştirdik. Topoğraf yardımcısı, teknisyen, şoför, operatör, aşçı, kaynakçı ve güvenlikçi oldular. Bundan sonra bölgedeki diğer baraj inşaatlarında ya da nitelikli inşaat projelerinde yeni işler bulabilecekler."

Davet ettim, kabul ettiler
ALKUMRU'nun 5 kilometre aşağısındaki Kirazlık Barajı ile ilgili bilgi veren Nihat Özdemir, "Biz Limak olarak Kirazlık Barajı'nın da yapımını üstlendik. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanımız Aziz Yıldırım ve yönetim kurulu üyelerimiz olan Murat Özaydınlı, Ali Yıldırım ve Mahmut Uslu arkadaşlarımı bu tesisi birlikte yapmaya ve Güneydoğu'ya katkıda bulunmaya davet ettim. Kabul ettiler, hep birlikte elimizi taşın altına koyduk ve onun da yatırımını başlattık."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.