Haberler

'Deprem riskine rağmen nükleer büyük hata'

Tarih: 20 Mayıs 2011 Kaynak: Akşam
Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms, Türkiye'de deprem riskine rağmen nükleer santral inşa etmenin büyük bir hata olduğunu öne sürerek, ''Nükleer atıkların imha edilmesi ise mümkün değil. Bu yüzden nükleer enerjiye 'hayır' diyoruz'' dedi.

Heinrich Böll Stiftung Türkiye Temsilciliğince, Beyoğlu'ndaki Cezayir Toplantı Salonu'nda düzenlenen ''Nükleer Enerji Masalı'' başlıklı panelde konuşan Harms, Çernobil kazasından sonra halkına böyle bir olayın yaşanmayacağına dair söz veren Japonya'nın, bu sözünü tutamadığını ve Fukuşima'da büyük bir felaketle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Harms, enerjisi yetersiz olan ülkelerin nükleer enerjiye başvurması beklenirken, Türkiye gibi enerji potansiyeli yüksek bir ülkenin nükleer enerjiye yönelmesini anlayamadığını ifade ederek, ''Türkiye'de deprem riskine rağmen nükleer santral inşa etmek büyük hata. Nükleer atıkların imha edilmesi ise mümkün değil. Bu yüzden nükleer enerjiye 'hayır' diyoruz'' diye konuştu.

Heinrich Böll Stiftung Türkiye Temsilcisi Dr. Ulrike Dufner de Japonya'da yaşananların, teknolojinin denetimindeki sınırları tüm dünyaya teşhir ettiğini belirterek, nükleer enerjinin risklerinin ortada olduğunu, Türkiye'deki yetkililerin ise bunlardan hiç etkilenmemiş göründüğünü söyledi.

Japonya'da yaşanan kazanın çok geniş bir bölgede ağır hasara neden olduğunu vurgulayan Dufner, bir deprem bölgesi olan Türkiye'de nükleer enerji konusundaki kararlılığın birçok çevreci aktivist ve uzman tarafından eleştirildiğini ifade etti.

Gazeteci ve aktivist Özgür Gürbüz ise Türkiye'de rüzgar, güneş ve jeotermal gibi birçok enerji kaynağı bulunduğunu belirterek, ''Enerji verimliliği açısından çok kötü bir durumdayız. Hatta geçmişe göre enerji verimliliği açısından geriye gitmişiz'' dedi.

''2023'e kadar enerjimiz bitecek'' gibi söylemlerin gerçeği yansıtmadığını öne süren Gürbüz, böyle bir şeyin mümkün olmadığını dile getirdi.

Olası bir nükleer kazanın faturasını ödeyecek kimse olmadığını savunan Gürbüz, ciddi bir nükleer ve doğalgaz lobisinin devrede olduğunu öne sürdü.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.