Haberler

Altıntepe mozaikleri gün yüzüne çıkıyor

Tarih: 23 Mayıs 2011 Kaynak: Zaman
Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde, 2 bin 750 yıllık tarihe sahip Urartu dönemine ait Altıntepe'de bulunan mozaikler, restore edilerek turizme kazandırılacak.

Erzincan Valisi Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır ve Kültür ve Turizm Müdürü Metin Çankaya ile birlikte Altıntepe'de yapılan kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Kazı çalışmalarında bulunan mozaiklerin onarım çalışmaları hakkında bilgi alan Vali Demir, tarihin gün yüzüne yavaş yavaş çıkarıldığını vurgulayarak, çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini açıkladı.

Erzincan'da kazı çalışması yapılan tek alanın burası olduğunun altını çizen Vali Demir, "Altıntepe'de orijinal kalenin bulunduğu alan Urartu dönemine ait. Yaklaşık 7-8 senedir Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden bir ekip burada çalışma yapıyor." diye konuştu.

Kazı alanının hemen yanında, Bizans dönemine ait bir kilise ve bu kilisenin tabanında çok ilginç, Doğu Anadolu'da görülmeyen mozaik yapısı bulunduğunu ifade eden Vali Demir, "Burası koruma altına alındı. Ancak mozaiklerin bir kısmı zaman içerisinde tahrip edilmiş. 2002 yılında burada geçici bir restorasyon yapılmış. Ama biz istiyoruz ki burası artık Erzincan turizmine kazandırılsın. Bu düşünce ile İl Özel İdaresi kaynaklarıyla restorasyonu yapılıyor. Buradaki amaç o günkü var olan şartları yansıtabildiğimiz kadar yansıtmak. Bundan sonraki restorasyonla çalışmalar tamamlanmış ve ziyarete açılmış olacak. Dışarıdan gelen konuklarımız, burayı ziyaret edebilecek. Buradaki hedefimiz, 2 ay içerisinde çalışmaları tamamlamak ve Altıntepe'nin kilise bölümündeki çalışmaları bitirmek." ifadelerini kullandı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.