Haberler

‘Gümüşköy madeni derhal kapatılmalı’

Tarih: 23 Mayıs 2011 Kaynak: Evrensel
Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu bileşenleri, Çevre ve Orman Bakanlığı önünde Kütahya Gümüşköy'de bulunan Eti Gümüş AŞ.'ye ait Gümüş madeninin derhal kapatılmasını isterken, Bakan Veysel Eroğlu'nu da istifa etmeye çağırdı. Polisin Bakanlık önünde açıklama yapılmasını engellemesi nedeniyle bakanlık yakınında açıklama yapıldı.

Çevre ve Orman Bakanlığı önünde bir açıklama yapan KESK, DİSK, TTB VE TMMOB, Ekoloji Kolektifi gibi çevre ve meslek örgütlerinin oluşturduğu, Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu üyeleri, yaşanan taşma ve sızıntılara dikkat çektiler.

Bakanlık önünde platform adına açıklama yapan Türk Tabibleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Arzu Erbilici, atık havuzunda bulunan ağır metallerin yeraltı sularına ve besin zincirine karıştığına dikkat çekti.

‘SIZMALAR SUDAKİ SİYANÜRÜ ARTTIRIYOR'
Erbilici, Çevre Mühendisleri Odası tarafından yaptırılan laboratuar analizine göre sudaki siyanürün, limit değerlerden yüzde 40 daha fazla olduğunu hatırlatarak; ilerleyen günlerde, yaşanan sızmaların bu değerleri daha da arttıracağını belirtti. Sızmaların yarattığı tehlikelerin yanında bir başka tehlikenin de atık havuzundan buharlaşan Hidrojen Siyanür Gazı olduğunu ifade eden Erbilici, "bu gazın çevrede yaşayan insanları zehirlediğini" belirtti. Madenin derhal kapatılması gerektiğini vurgulayan Erbilici, hızla ıslah çalışmalarının yapılmasının da zorunlu olduğunu dile getirdi. Islah maliyetlerinin tamamının Eti Gümüş AŞ. tarafından karşılanması gerektiğinin altını çizen Erbilici, mağdur olan şirket çalışanlarının ve çevre halkının tüm zararlarının tazmin edilmesini istedi.

‘BÖLGE HALKI TEHLİKEDE'
Bölge halkında oluşabilecek sağlık sorunlarının takibini de isteyen Erbilici, uzun vadeli bir izlem ve değerlendirme planının acil olarak yapılmasını istediklerini ifade etti.

Erbilici sendikalar ve kitle örgütlerinin uyarılarının dikkate alınması, Bergama, Kışladağ, Munzur, İliç ve diğer yerlerde siyanürlü madencilik yapılan tesislerin derhal kapatılması gerektiğini vurguladı. Erbilici, yaşanan taşmaya ilişkin yeterli önlemi almayarak "bir gram dahi siyanürlü su sızmamıştır" diyen Çevre ve Orman Bakanı Veysol Eroğlu'nu da istifaya çağırdı.

'DEPREMLE BERABER RİSK DAHA DA ARTTI'
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Dündar Çağlan da Kütahya Simav'da yaşanan depremin Gümüşköy'deki siyanürlü atık havuz için büyük tehdit oluşturduğunu kaydetti. Çağlan, depremin Gümüşköy'e sadece 90 kilometre mesafede yaşanmasının atık barajını etkileyerek siyanür sızıntısını artırmasının sözkonusu olduğunu ifade etti. Atık barajının zaten ağır bir yük altında olduğunu belirten Çağlan, "Gözle görülen bir sızıntı artışı olamasa bile küçük sızıntılardaki artışın giderek tehlikenin boyutlarını artırması söz konusudur" diye konuştu. Özellikle bu depremden sonra "hiç bir risk yoktur" demenin mümkün olmadığını belirten Çağlan, tarafsız bilim kurulları oluşturularak kamuoyunun aydınlatılmasını istedi.

ÇMO HEYET GÖNDERDİ
Kütahya Eti Gümüş A.Ş.'ye bağlı fabrikadaki siyanür atık barajından kaynaklı çevresel riskin, depremle birlikte artması üzerine Çevre Mühendisleri Odası bölgeye bir heyet gönderdi.

ÇMO'dan yapılan yazılı açıklamada, Kütahya Simav merkezli 5.9 şiddetindeki depreme atıf yapılarak, "Kütahya Eti Gümüş A.Ş.'ye bağlı fabrikadaki siyanür atık barajından kaynaklı çevresel risk de bu depremle birlikte önemini daha da arttırmıştır" denildi.

Depremin ardından oda olarak, "toplumsal sorumluluğunun bilinci ve kamu yararı gözeten duruşu" nedeniyle bölgede inceleme yapmak üzere uzmanlarla birlikte yola çıkıldığı belirtilen açıklamada, "Bölgede yapılan incelemelerin ardından, değerlendirmelerimiz en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacak. Dileğimiz, topraklarımız, sularımız ve doğamız kirlenmeden yaşanan sorunun kamu yararı doğrultusunda çözülmesidir" denildi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.