Haberler

Çivi çakılmayan 101 fabrika arazisi geri alındı

Tarih: 23 Mayıs 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Ercan Baysal

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, 15 yıl önce tahsis edilmiş, ancak bugüne kadar bir çivi bile çakılmamış arsalar sebebiyle sanayicilerin OSB'lerde yer bulamadığını söyledi.

Organize Sanayi Bölge-leri'ndeki (OSB) arsa satışlarını mercek altına alan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, spekülatörlerin oyununu bozdu.

2010 yılında yayınlanan genelge sonrasında yapılan ilk incelemelerin ardından 21 bölgede toplam 101 tahsisli arazi iptal edildi. İki hafta önce iptal edilen bu arazi tahsisleri, fabrika kurmak için OSB'lerde yer arayan ve sıra bekleyen yatırımcılara verilecek. Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki arsa spekülasyonu ihtimalini gözlemlediklerini belirten Sanayi Bakanı Nihat Ergün, arsaların geri alınmaya başladığını bildirdi. Yeni organizasyon yapısına gittiklerini dile getiren Ergün, süresi içerisinde yatırımına başlamayan kişiden verilen arazinin geri alındığını vurguladı. Ergün, "Bakıyoruz 15 yıl önce tahsis yapılmış, 15 yıldır çivi çakılmamış, arsa hâlâ üzerinde tahsisli duruyor. Üretim yapmak isteyen sanayicilerimiz de OSB'lerde yer bulamıyor ya da çok yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalıyor. OSB'ler arsa spekülasyonculuğunun yapıldığı yerler değildir. Sanayicinin yatırım yapması için, devletin kamulaştırma yetkisi verdiği yerlerdir. Devlet, siz burada sanayicilik yapın, yatırımcının önünü açalım diye bu imkanları veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sanayi Bakanlığı'nın OSB'lerdeki arsa spekülasyonlarının önüne geçmek için başlattığı çalışma ilk meyvelerini verdi. Valilikler koordinatörlüğünde oluşturulan komisyonun raporlarının incelenmesinin ardından 11 Mayıs 2011 tarihinde 21 bölgede 101 adet parsel tahsisi iptal edildi. İptal edilen parsel tahsislerinde Balıkesir, Eskişehir ve Kırşehir ilk üçte yer alıyor. Bakan Ergün tarafından Nisan 2010'da yayınlanan OSB'lerde yaşanan arsa tahsisi sorunlarının çözümüne ilişkin genelge ile yatırım yapılacak arazilerin tahsis, satış ve devirleri başta olmak üzere şirketlerin karşılaştığı tüm sorunların çözüme kavuşturulması amaçlanıyor. Yapılan parsel tahsis satış ve devirleri ile ruhsat ve izinlerin mevzuata uygun olup olmadığının yanı sıra satış fiyatlarının objektif kriterler çerçevesinde belirlenip belirlenmediği kontrol ediliyor. Genelge kapsamında il genelinde tüm OSB'lerin parsel tahsis, satış ve devir işlemleri ile ruhsat ve izinlerinin izlenmesi amacıyla valiliklerin koordinatörlüğünde bir komisyon kuruldu. Söz konusu komisyon altı ayda bir rapor hazırlayarak bakanlığa gönderiyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.