Haberler

Barajlar doldu, yağmur devam ederse kapaklar açılacak

Tarih: 23 Mayıs 2011 Kaynak: Zaman Yazan: İsmail Altunsoy


Bereketli nisan yağmurları, Fırat havzasındaki Keban, Karakaya, Atatürk, Birecik ve Karkamış barajlarını ağzına kadar doldurdu. Elektrik üretimine ağırlık vererek su tahliyesine başlanırken yağmurların devamı halinde baraj kapakları açılacak. Ekonomik su potansiyeli de 148 milyar kWh ile rekor seviyeye çıktı.

İlkbaharın bol yağışlı geçmesi, barajları suyla doldurdu. Enerji yönetimi, suları boşa akıtmamak için barajlarda tam kapasite elektrik üretimi yaparken yağmurların devamı halinde taşkınları önlemek için baraj kapakları açılacak. Yağmurların bolluğu Türkiye'nin ekonomik su potansiyelini de 148 milyar kilovatsaate çıkardı. Bazı küçük barajlardan su tahliyesine başlanırken Fırat Havzası üzerinde kurulu bulunan Keban, Karakaya, Atatürk, Birecik ve Karkamış barajlarında su seviyesi kot düzeyine yaklaştı. Enerji yönetimi, barajların dolmasından ötürü mutlu. Sulama amaçlı bazı barajların kapaklarının açıldığı bilgisini veren yetkililer, Fırat Havzası üzerindeki barajlardan elektrik üretimine ağırlık vererek su tahliyesi yapıldığını söyledi. Türkiye'nin en büyük barajlarının yer aldığı Fırat Havzası'ndaki barajlarda maksimum su seviyesine 1 metre kaldı. Enerji Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre en büyük elektrik barajlarından birisi olan Karkamış'ta su seviyesi 339 metreye yükseldi. Barajın maksimum seviyesi ise 340 metre. Maksimum seviyenin 542 metre olduğu Atatürk Barajı'nda suyun yüksekliği 537 metreye çıktı. Karakaya Barajı'nda da benzer durum söz konusu; su seviyesi 686, en yüksek seviye ise 693 metre.

Yağışlarla birlikte, Türkiye'nin ekonomik kullanılabilir su potansiyeli (hidroelektrik) 148 milyar kilovatsaate (kWh) çıktı. Artışla birlikte, 2010 Türkiye ortalama elektrik tüketimi olan 219 milyar kWh'nin yarıdan fazlasını sudan karşılama imkanı doğdu. Enerji Bakanlığı kaynakları, su kaynaklarındaki iyileşmenin yeni yatırımları gündeme getireceği müjdesini verdi. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerine göre aralık ayında yaklaşık 20 milyar kWh elektrik tüketildi. Aynı dönemde tüketimi karşılamak için üretilen elektriğin yüzde 31,2'si hidroelektrik santrallerinden üretildi. Kalan üretimin ise yüzde 41,2'si doğalgazdan, yüzde 14,9'u linyitten, geri kalan yüzde 12,7'lik bölümü ise ithal kömür, rüzgâr, jeotermal, fuel oil ve diğer kaynaklardan üretildi. Son yıllarda barajların dolmasıyla elektrik ihtiyacının karşılanmasında suyun payı giderek artmaya başladı.

Elektrik tüketimi günlük 590-600 milyon kWh. Elektrik ihtiyacını karşılamak için akarsu santralleri sürekli çalıştırılıyor. Ayrıca EÜAŞ santrallerinde su seviyesi mevsim normalinin üzerinde. Fakat, klima ve ısıtıcı çalıştırılmadığından tüketim artışı aylık yüzde 13'lerden 9'lara geriledi. Bu durum elektrik arzını talebin üzerine çıkardı. Fiyatlar da düşük seviyelerde gerçekleşiyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.