Haberler

Doğada Keşf-i Alem

Tarih: 24 Mayıs 2011 Kaynak: aquiziam Çeviren: Bahar Bayhan
Gezegenimiz Dünya'da birçok ilginç ve güzel mekan mevcut. Bu alanlar bize, teknik ve teknolojik mucizelerin gerçekleştirildiği çağda hala keşfedilecek ilginç mekanların var olduğunu gösterdi.

1- Pamukkale (Türkiye)


Pamukkale bugün UNESCO Dünya Mirası listesinde ve herhangi bir zararı önlemek için havuzlara girilmesi yasak.

Bin yıldır var olan ilginç ve mükemmel güzellikteki Pamukkale travertenleri, hala az bilinen dünya harikalarından biri. Binlerce yıl önce gerçekleşen depremler sonucunda oluşan yarıklar kalsiyum karbonat yönünden zengin sulardan oluşan kaplıcaları oluşturdu. Su buharlaştığında kireç malzeme sıkılaşarak katmanlar meydana getirdi. Pamukkale, Heiropolis adı ile Grekoromenler tarafından inşa edilmiş. Şifalı sularından dolayı buranın ender bulunan ve önemli bir mekan olduğu söyleniyor.

2- Moeraki (Yeni Zelanda)


Maori Efsanesi'ne göre Araiteuru kano ekibinin kayalara ve dağlara dönüştüğü söyleniyor.

Bu büyük, küre biçimindeki, farklı ve güzel kaya parçaları Yeni Zelanda'nın güneyinde, Otago bölgesindeki Koekohe Kumsalı'nda yer alıyor. "Moeraki Kayaları" olarak bilinen kayalar, deniz yüzeyinde, tortulların bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bazen de falezlerin aşınması sonucunda bu kayalar ortaya çıkıyor. Bazı büyük kayalar farklı tonlarda seyrediyor ve boyları 3 metreye kadar çıkabiliyor.

3- Beppu'nun 9 Cehennemi (Japonya)



Japonya adası Kyüshü'de yer alan Beppu, dünyadaki ikinci büyük jeotermal kaynak. Akıntıdaki mineral çeşitliliği sayesinde her birinin özgün bir karakteri ve rengi olan "Nine Hells" aynı yerde bulunuyor. "Hells" Japonya'da önemli bir turizm alanı, fakat ülke dışında tanınırlığı az. İlginç jeotermal kaynaklardan 7 tanesi Kannawa bölgesinde bulunuyor: Sea or Ocean Hell (Umi Jigoku), Shaven Head Hell (Oniishibozu Jigoku), Cooking Pot Hell (Kamado Jigoku), Mountain Hell (Yama Jigoku), Devil or Monster Mountain Hell (Oniyama Jigoku,) Golden Dragon Hell (Kinryu Jigoku) ve White Pond Hell (Shiraike Jigoku). Maalesef burası da birçok güzel doğa harikası gibi ticarileşmeye mahkum.

4- Las Canadas (Tenerife - Kanarya Adaları)



Teide Dağı'nın zirvesinde, dünyadaki en büyük yanardağlardan biri olan Las Canadas krateri bulunuyor. Krater, adeta cehennemin nasıl bir yer olduğunu gözler önüne seriyor. Bu kuru ve ilginç mekanı çevreleyen ilk çöküntü oluşurken perde duvarlar biçimlendi. Bunun ilginç bulunmaması sonucunda insanlar, hala aktif ve dev bir yanardağın kıyısında yollar ve gözlem evleri inşa ettiler. Fakat uyuyan dev her an uykusundan uyanabilir.

5- Büyük Mavi Delik (Belize)



Bahamalar ve Belize sularında yer alan Mavi Delik, daire formundaki derin bir su kütlesi. Dalgıçlar, burada birçok yeni canlının yaşadığını ve ayrıca sarkıt ve dikitlerle dolu boşlukların da bulunduğunu kaydetti. Araştırmacılara göre bu, yaklaşık 65 bin yıl önce dünya buzul çağı yaşarken Bahama deniz seviyesinin bugünkü seviyesinden 150 metre aşağıya çekildiğinin kanıtı. Zamanla adanın kireç taşları su ile aşınarak dev mağaraları oluşturdu. 10 bin yıl önce deniz seviyesi tekrar yükseldiğinde bu büyük delik ortaya çıktı.

6- Cehennem Kapısı (Türkmenistan)


Geceleri etkileyici bir görünüme kavuşan Cehennem Kapısı'nın yaydığı sıcaklık hayli yüksek, yakınında durmak neredeyse imkansız.

1971 yılında Türkmenistan'ın Kara-Kum çölünde Darvaza köyünde bulunan Sovyet maden araştırmacıları doğal gaz ile dolu bu boşluğu buldular. Bu büyük mağaranın çatısı çökerek 25 metre derinliğinde 60-70 metre çapında bir krater oluşturdu. Bu olay doğal gazın, hala daha derin kaynaklardan kraterin içine yükseldiğini gösterdi. Çeşitli kaynaklara göre o günden beri sürekli yanıyor. Halk bunun adına "Cehennem Kapısı" diyor. Diğer kaynaklar ise bunun tamamen bir doğa harikası olduğunu iddia ediyor.

7- Sanqinshan (Çin)


Mu-Go efsanesine göre "Doğu'nun Kralı" arkadaşı "Yin" için bir bahçe yaratmak istemiş ve yeryüzündeki dört elementi bir araya gelmeleri için ikna etmiş. Böylece özel bir bahçe olarak yaratılan Sanqinshan oluşmuş.

Sanqinshan, Shangrao kentinin yanında bir Doğal Park. Dünya Mirası Listesi'nde Çin'deki 7. harika olan Sanqinshan, olağanüstü doğal cazibe olarak biliniyor. Bu doğa harikası, garip çıkıntıların ve sütunların mevsimsel iklim değişimleri ile biçimlenmesi ile oluştu. Bu mekan insanda büyük bir barış ve huzur ortamı hissi yaratıyor. Bu etki doğal şelaleler, havuzlar ile daha da artıyor. Eğer dikkat ederseniz hava, su, toprak ve ateşin mükemmel buluşmasını görmeniz mümkün.

8- Afrika'nın Gözü (Moritanya)



Moritanya, Sahra Çölü'nde bulunan bu gizemli çukur bütünüyle bir insan gözünü andırıyor. Bu resim göz bebeğini andırsa da Google Earth kullanarak resimden uzaklaştığınızda bunun bir uçurum olduğunu göreceksiniz. Bu doğa harikasının oluşumu yüzyıllar önce gerçekleşen bir erozyona dayandırılıyor. Fakat hatırlatmak gerekir ki bu, bilimsel olarak kabul edilmiş değil. Hala bunun bir meteor etkisi olabileceğine veya yeraltı nükleer patlamaları sonucu oluşan bir yapı olduğuna dair devam eden araştırmalar var. Bu patlamanın devasa boyutlara ulaştığı düşünülüyor. Şu anda dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar güçlü bir silah mevcut değil.

9- Squatra Adası (Yemen)


Suqatra, inanılmaz biyolojik çeşitlilği ile dünyada tehlike altında olan 10 ada ekosistemi arasına girdi.

Socotra olarak tanınan bu etkileyici ve pek de bilinmeyen ada Yemen sahillerine en yakın yerde konumlanıyor. Dünyanın geri kalanından soyutlanmış ağaçları, daha önce hiçbir yerde görülmeyen tuhaf bir biçime bürünmüş. Bunların arasından en çok bilinen Dragon's Blood Tree kristal yapımında kullanılıyor. Bu resim Desert Rose fakat daha çok Elephants Leg Tree olarak anılıyor. Ada yavaş yavaş dünya çapında tanınmaya başladı ve büyük bir ekoturizm potansiyeli bulunduruyor. Suqatra, 2008'de Dünya Mirası listesine girdi.

10- Racetrack Playa (Amerika)



Dünyanın en düz zeminlerinden biri olan Racetrack Playa, Kaliforniya, Death Vadisi'nde bulunuyor. Yılda bir kez "Playa" kış yağmurlarıyla kayganlaşıyor ve altıgen biçimindeki çamurlar oluşturuyor. Bu süze zarfında çakıllar ve kayalar ardında görünür izler bırakarak hareket ediyor. Bilim adamları, buna şiddetli rüzgarların sebep olduğunu söylese de bazı kayalar aniden yönlerini değiştiriyor. Tüm kanıtlar (herhangi bir kayda geçmese de) bunun bir yanılsama olmadığını gösteriyor. Yaşadığımız teknolojik çağda, uzun dönemde çekilmiş fotoğrafların hızlandırılmış bir görselinin sunulmaması ise oldukça şaşırtıcı!

 

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.