Haberler

"İzmir-İstanbul otoyolu Türkiye'nin geleceğidir"

Tarih: 25 Mayıs 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: İlker Çoban, Süleyman Sağat
Yüklenici firmalar ve medya kuruluşlarının temsilcileri ile buluşup Belkahve şantiyesini gezen Yıldırım, "Projenin arkasında Türkiye Cumhuriyeti var" dedi.

Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, altyapı alanında Avrupa'nın en büyük, dünyanın 3. büyük projesi olan İzmir-İstanbul Otoyolu'nun yüklenici firmaları ve medya kuruluşlarının temsilcileri ile buluşmasında, "İzmir-İstanbul Otoyolu Projesi, Türkiye'nin ve İzmir'in geleceği niteliğindedir" dedi. Otoyolun İzmir bölümünün çalışmalarını yürütecek olan ve Belkahve'de kurulan şantiyeyi ziyaret eden Yıldırım, çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Belkahve şantiyesinin İzmir'de kurulan ilk şantiye olduğunu, bunun gibi 5 şantiye daha kurulacağını belirten Yıldırım, projenin aynı anda hem İzmir hem de İstanbul tarafından başlayacağını ve eş zamanlı olarak ilerleyerek tamamlanacağını bildirdi. 53 ülkenin milli gelirinden fazla olan 11 milyar liralık projenin kamulaştırma işlemlerinin sürdüğünü, en kısa zamanda inşaata başlayacaklarını ve olumsuz bir durum yaşanmadığını belirten Yıldırım, "Ege ve Marmara ile Türkiye'nin bel kemiğini oluşturan 18 vilayetin gelişimine katkı sağlayacak bu proje, geleceğe bırakacağımız büyük bir miras olacak. Türkiye, 2023'te dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olacaksa, bu proje bunu sağlayacak unsurlardan biridir" diye konuştu.

100 milyon Dolar

Proje ihale edildiği sırada İzmir'in ihmal edileceği endişeleri bulunduğunu, ancak inşaatı aynı anda hem İzmir'den hem de İstanbul'dan başlatma kararı aldıklarını hatırlatan Yıldırım, "Ben buna 'Asrın Projesi' diyorum. İzmir eğer EXPO 2020 vizyonunda ikinci şehir olacaksa, 34'ten sonra 35 İzmir olacaksa, bu proje bir an önce bitirilmeli. Bu projenin arkasında Türkiye Cumhuriyeti hükümeti var. Önce İzmir etabının bitmesini istedik. Projenin tamamlanması için öngörülen süre 5.5 yıl ile 6.5 yıl arasında. Ancak 5.5 yılda yapmaya çalışılacak. Projenin bir özelliği de, dünyanın en uzun ikinci köprüsünün İzmit Körfezi'nde yapılacak olması. Projeye konsorsiyum tarafından şu ana kadar 100 milyon dolar harcama yapıldı. Körfez köprüsü için 30 milyon dolar avans verilerek anlaşma sağlandı. Yüklenici firmalarla uyum içindeyiz" dedi. Yıldırım, "Otoyolun bir an önce tamamlanması için tepelerindeyiz" diye espri yaptı. Yıldırım, kamulaştırma ve kredi işlemleri tamamlandıktan sonra inşaatı başlatacaklarını, ancak bazı kişi ve hukukçuların kamulaştırma üzerinden rant elde etmeye çalıştıklarını da söyledi. Güzergah üzerinde arazileri bulunan vatandaşlara seslenen Yıldırım, "Vatandaşlarımızdan uçuk taleplere de itibar etmemelerini istirham ediyorum. Şu an kamulaştırmayla ilgili bir dava açılmış değil. Bu benimki erken uyarı" diye konuştu. Nurol-Özaltın- Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay Konsorsiyumu otoyolu, 22 yıl 4 ay işletecek. İzmir-Manisa bölümünü Özaltın firması yapacak.

"6.5 milyon dolar kredi kullanılacak"

Yüklenici firmaların ortaklaşa kurduğu Otoyol A.Ş'nin CEO'su Yavuz Batum, 6.5 milyar dolarlık kredi kullanacaklarını, 16'sı yabancı, 8'i yerli olmak üzere 24 banka ile müzakere halinde olduklarını söyledi. Batum, "Şu anda teknik, hukuki ve mali analiz yapılıyor. Bu ay sonuna kadar bankalardan yanıt alacağız. Hiçbir banka olumsuz yanıt vermedi.

Biz 6.5 milyar dolar üzerine devlete 1 milyar dolar da KDV ödeceğiz. 400 milyon lira kamulaştırmaya katkı sağlarken 250 milyon lira da müşavirlik hizmetlerine harcayacağız" dedi.

"İzmir kamuoyu, gemi alımını takip etmeli"

Ulaştırma eski Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin körfezde taşımacılık için 15 yeni gemi alma kararı aldığını belirterek, "Ancak bu gemilerin sadece dış piyasadan alınacağını duydum. İzmir Körfezi'ne gemi alınacaksa mutlaka Türkiye'de yapılmalı. İzmir kamuoyu bu konunun takipçisi olmalı" dedi. Ulaştırma Bakanlığı'nca Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki baraj göllerinde yolcu taşımacılığı yapmak amacıyla İndeks firması tarafından yapılan çok amaçlı 7 tekne, Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen törenle gidecekleri illerin temsilcilerine teslim edildi. Törene katılan Yıldırım, gemilerin karayolu ile Erzincan, Adıyaman, Bitlis, Gaziantep, Konya, Elazığ ve Burdur illerine götürüleceğini ve taşımacılık yapacağını söyledi. Yıldırım, "İzmir denizcilik sektöründe hak ettiği payı alamıyor. Deniz taşımacılığı çok zayıf" diye konuştu. Büyükşehir'in körfezde taşımacılık için 15 yeni gemi alma kararı aldığını duyduğunu belirten Yıldırım, "Gemilerin sadece dış piyasadan alınacağını duydum. İzmir Körfezi'ne gemi alınacaksa mutlaka Türkiye'de yapılmalı. İzmir'in sivil bir tersanesi de yok. İzmir'e, Kuzey Ege Çandarlı Limanı'na yakışır bir tersane kuracağız" dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.