Haberler

Evliya Çelebi'nin dünyası bu haritalarda

Tarih: 25 Mayıs 2011 Kaynak: Cumhuriyet
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi'nin (MEDAM) katkılarıyla Evliya Çelebi'nin gezdiği yerler, bu yerlerin özellikleri ile ziyaret tarihlerini belirten haritalar hazırladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, somut ya da somut olmayan dünya kültür mirasını korumak amacıyla faaliyet gösteren UNESCO'nun, 2011 yılını dünyada ''Evliya Çelebi Yılı'' ilan ettiğini anımsattı.

Evliya Çelebi'nin doğumunun 400. yıldönümü dolayısıyla alınan bu karar üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığının organizatörlüğünde başta Türkiye'de olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde büyük seyyahla ilgili çeşitli etkinlikler düzenlendiğini belirten Evkuran, ''Kutlamalar kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve MEDAM Çelebi'nin gezdiği yerleri, özelliklerini ve ziyaret tarihlerini içeren detaylı haritalar hazırlandı'' dedi.

Çelebi'nin tüm seyahatlerinin işlendiği 70x100 santimetre boyutunda genel bir haritanın çocuklar için yine aynı boyutta illüstratif olarak hazırlandığını anlatan Evkuran, Evliya Çelebi Seyahatnamesi ile ilgili bu şekilde bir kartografik çalışmanın ilk kez yapıldığını kaydetti.

Evkuran 27 parçadan oluşan illüstratif harita koleksiyonunun Bakanlığın yıl boyunca yurtiçi ve yurtdışında düzenleyeceği her etkinlikte ''Evliya Çelebi'nin Dünyası'' sloganıyla sergileneceğini bildirdi.

Koleksiyonun büyük seyyah ve eserinin anlaşılmasında önemli katkılar sağlayacağını dile getiren Evkuran, şu bilgileri verdi:

''Ayrıca yine Evliya Çelebi'nin seyahat ettiği coğrafya, bölge ve şehir paftaları şeklinde genel haritadan daha ayrıntılı olarak tasarlandı.

Koleksiyonda, genel bilgi veren daha çok yazılardan oluşan harita biyografi seyahatname, Viyana, ana harita (modern), Anadolu (genel), İstanbul, Selanik, Marmara, Karadeniz, Bursa, Edirne, Konya, Erzurum, Kudüs Filistin, Saraybosna, Bağdat, Şam, Mısır, Nil Deltası Kızıldeniz, Balkanlar, Kırım (Bahçesaray), Ege adaları, Akdeniz, Kafkaslar, Mekke-Medine (Hicaz), Matrakçı Nasuh Tarzı görsellerle Anadolu haritası, Genel harita (büyükler için), Genel Harita (çocuklar için) yer alıyor.

Yurtiçi ve yurt dışında yıl boyunca düzenlenecek konferans, seminer, panel, sergi gibi etkinliklerde katılımcılara Evliya Çelebi'nin hayatını anlatan bir kitapçık, yetişkinler için hazırlanan harita ve çocuklar için düzenlenen özel harita çanta içinde hediye seti olarak dağıtılacak.''

Çelebi'nin robot resmi
Kültür ve Turizm Bakanlığının bu faaliyetlerle Evliya Çelebi'yi ve eserlerini genç nesillere tanıtmayı amaçladığını ifade eden Evkuran, ''Evliya Çelebi seyahatnamesi detaylarıyla ilk defa haritalandırıldı. Çalışma, ülkemiz ve dünya için büyük bir değer olan Evliya Çelebi'nin eserinin her zaman yararlanılan ve hak ettiği değeri bulacak bir kaynak olmasını sağlayacak'' diye konuştu.

Evkuran, çalışmanın dikkat çekici bir diğer yönünün de Evliya Çelebi'nin kendi anlatımıyla bir robot resminin ortaya çıkarılması olduğunu ifade ederek, ''Seyahatnamedeki verilerden hareketle hazırlanan bu resim tarihi gerçeklere daha uygun olmakla beraber bugüne kadar Çelebi'yi tasvir eden resimlerin teknik olarak yanlışlığını da ortaya koymuş oluyor'' dedi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.