Haberler

Erguvanlar İstanbul yollarında

Tarih: 30 Mayıs 2011 Kaynak: Hürriyet Yazan: İdris Tiftikçi, Dilhun Gençdal
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, vatandaşlar tarafından renklerine karar verilen "Damalı Erguvan" renkli 70 adet yeni otobüsü hizmete sundu. Törende konuşan Topbaş, bir şehrin modernliği, gelişmişliği ve kalitesinin ancak o şehirdeki toplu taşıma araçlarının kullanılma oranına bağlı olduğunu belirtti.

Metrobüsün yapım çalışmaları sırasında çok ciddi eleştiriler aldıklarını hatırlatan Topbaş, "Mundar diyenler oldu, aleyhte konuşanlar oldu, farklı farklı yorumlar geldi ama bugün 700 binin üzerinde insan taşıyor. Bu hattı devreye koyduğumuz zaman taksici esnafı mağdur olacaklarını düşünmüşlerdi. Ama şimdi o kadar memnunlar ki, hattı kaldıralım desek isyan ederler" diye konuştu. Topbaş, 2014 yılına kadar halk otobüslerini ve İETT'nin eski otobüslerini de kaliteli hale getirmeyi hedeflediklerini anlatarak, "Diğer taraftan yıllardır bu kente hizmet veren minibüs esnafı var. Onların da bir şekilde otobüs veya bir başka sisteme dönüşmesine yönelik çalışmalar yapıyoruz" dedi. Yeni otobüslerin renklerine, dünyadaki 111 ülkeden katılan birçok insanın tercihleri sonucu ulaşıldığını ifade eden Topbaş, otobüslerin yeni renklerinin "Damalı Erguvan" rengi olduğunu belirtti.

OTOBÜS ÜRETİCİLERİ, "BİZ BÖYLE BİR İMALATI YAPAMAYIZ" DEDİLER
Kadir Topbaş, siyasi partiler tarafından zaman zaman "Kendi otobüs imalatı varken, neden dışarıdan otobüs alınıyor?" sorusunun gündeme getirildiğini kaydederek, "Burada şu iki şey ortaya çıkıyor, ya bilmiyorlar, ya da siyaset yapmak adına ortaya çıkıyorlar. Bizim metrobüs hattına koyduğumuz otobüsler Türkiye'de imal edilmiyor. Metrobüs hattına koyduğumuz otobüsler 330 insan taşıyor. Bu araçlarımız 90-96 adet insanı ayakta ve oturarak ancak taşıyor. Yani 330 insanı taşıyan araç bir tarafta, 90 insanı taşıyan araç bir tarafta. Biz İstanbul Türkiye'de otobüs üreticilerine bu konuda bize yardımcı olabilme imkanları var mı diye sorduk. Ama maalesef 'Biz böyle bir imalatı yapamayız' dediler. Yani bunu ya bilmiyorlar, gelsinler biz öğretelim.

Öğrensinler, sonra sorgulasınlar. Gelsinler cehaletlerini gidersinler, bizim kurumlarımız kendilerine bilgi verir. Siyasi kurnazlık yaparak da vatandaşın bize karşı sevgisini, muhabbetini de ortadan kaldırmaya çalışmasınlar" diye konuştu. Topbaş, yeni otobüslerden 41'inin Avrupa Yakası'nda, 29'unun da Anadolu Yakası'nda hizmete gireceğini söyledi.

OTOBÜSÜ TOPBAŞ KULLANDI
Konuşmasının ardından otobüslerden birini kendi kullanan Topbaş, daha sonra da basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Topbaş, yeni otobüslerdeki kameralı sistemin otobüslerin yakılması gibi durumlar için caydırıcı bir önlem olarak konulup konulmadıkları sorusu üzerine, "Bu araçta güvenlik kameraları var. İçeriyi de kayda alıyor ve dışarıyı da takip ediyor. Güvenlik açısından her türlü donanıma sahip, başka özellikleri de var onları söylemeyeceğim" dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.