Haberler

İşte İzmir'in kentsel dönüşüm haritası

Tarih: 31 Mayıs 2011 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'de uygulanacak kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, 43.7 milyon metrekarelik "Sağlıklaştırma ve Yenileme Program Alanı"nın belirlendiğini, ilk etapta şehrin "protokol yolu" niteliğindeki aksta bulunan Limontepe, Aktepe ve Emrez'den başlamayı planladıklarını açıkladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'de uygulanacak kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, 43.7 milyon metrekarelik "Sağlıklaştırma ve Yenileme Program Alanı"nın belirlendiğini, ilk etapta şehrin "protokol yolu" niteliğindeki aksta bulunan Limontepe, Aktepe ve Emrez'den başlamayı planladıklarını açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir için hazırladıkları kentsel dönüşüm projelerini kamuoyuna açıkladı. 1/25000 ölçekli plan çalışmaları kapsamında, kentteki sağlıksız yapılaşma bölgelerinden hareketle yapılan ve 4371 hektarlık alanı kapsayan Sağlıklaştırma-Yenileme Program Alanları çalışması ile kentin merkezinin yüzde 40 civarının kent dönüşüm alanı olarak planladığını belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, öncelikli hedeflerinin Aktepe'de 12-13 bin ve Limontepe'de 3 bin konut üretmek olduğunu ifade etti. Başkan Kocaoğlu,bu projeye ilişkin rakam ve süre vermenin doğru olmadığını, ancak İzmir'in ekonomik gelirinin hızlı bir şekilde artması halinde tüm kentin 10 senede dönüşebileceğini söyledi.

"Kadifekale örnek olacak"
Kent dönüşümünün genel bir şablon uygulayarak gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti: "Kent dönüşümünün nasıl olacağını, o bölgelerin özel durumları belirleyecektir. Çok katlı konutta yaşayamayacak insana 10. katta konut vermenin kent dönüşümüyle ilgisi yoktur. Bazı bölgelerimiz kendi başına kent dönüşümü yapabilecektir, bazı bölgelerimiz diğer bölgeler için cüzi kaynaklar getirecektir. Bazı bölgelerde ise hiçbir kar beklenmeden idare tarafından yapılıp hak sahiplerine verilecektir. Örneğin Kadifekale heyelan bölgesinin, Uzundere'ye taşınması böyledir. Çünkü konutların yıkıldığı 44 hektar alanda, heyelandan dolayı inşaat yapılamamaktadır. Burada biz TOKİ'nin yaptığı konutları 75 bin liraya satın alarak ya da konut istemeyen vatandaşlara 99 bin lira kamulaştırma bedeli ödeyerek bu projeyi gerçekleştirdik. Şu anda Kadifekale'nin Uzundere'ye taşınmasının bize olan maliyeti 175 milyon lira civarındadır ve devam edecektir. Yolunuz düşerse, Kadifekale Şehitliği'nden yönünüzü denize doğru çevirdiğinizde, o bölgenin ağaçlandırıldığını göreceksiniz. Yeşildere'ye bakan bölümde 600-700 dönümlük bir kent ormanı yaratılacaktır."

Bu çalışmalar çerçevesinde ulaşım master planlarının da revize edildiğini dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, "Kentin beton yığını şeklindeki fotoğrafının değişeceği bir İzmir hayal ediyoruz. Kadifekale'de yaptığımız çalışmalar, kent dönüşümünün nasıl olması gerektiği konusunda bir örnek oluşturdu. Toplu konutla kent dönüşümünün mutlaka felsefesinin oturması gerekmektedir. Sadece bir inşaat işi değildir, ileriye dönük 40-50 yıl sonrasının planlanması yeni kent modellerinin oluşturulması gerekmektedir."

"Yık binayı yap binayı demek dönüşüm değildir"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümdeki asıl amacın kenti daha yaşanabilir kılmak olduğunu belirterek, "1 dönüm bir araziyi ele aldığınızda ve burada 8 kat üzerinden yüzde 20 kullanım sağladığımızda, bugünkü gecekondu dönüşüm alanlarının ihtiyacı karşılanmaktadır. Geriye kalan yüzde 80'lik bölüm, İzmir'in beton görünümünden kurtulması için kullanılacaktır. 'Yık binayı, yap binayı' demek bir dönüşüm değildir." diye konuştu.

Başkan Kocaoğlu, 1/25000 ölçekli planda yer alan 4371 hektar, yani 43 milyon metrekare alanı kapsayan Sağlıklaştırma ve Yenileme Program Alanları ve büyüklüklerini de şöyle açıkladı:

- 1207 hektar Cennetçeşme, Uzundere, Aktepe, Ermez ve Peker Mahallesi,
- 310 hektar Bayraklı, Çiçek, Alparslan ve Muhittin Erener Mahallesi,
- 347 hektar Yamanlar, Gümüşpala ve Emek Mahallesi,
- 165 hektar Kadifekale ve İmariye Mahallesi,
- 120 hektar Güzeltepe ve Şirintepe Mahallesi,
- 237 hektar Mevlana ve Doğanlar Mahallesi
- 510 hektar Karabağlar, Uğur Mumcu, Akıncılar ve Seyhan Mahallesi,
- 107 hektar Adalet ve Mansuroğlu Mahallesi
- 24 hektar Narlıdere Atatürk ve 2. İnönü Mahallesi
- 81,5 hektar Gültepe ve 26 Ağustos Mahallesi
- 93,4 hektar Asarlık 1. Bölge,
- 42,1 hektar Asarlık 2. Bölge,
- 27,2 hektar Asarlık 3. Bölge,
- 30.6 hektar Menemen
- 639,3 hektar, Altındağ-Çamdibi Yenileme Alanı
- 109,5 hektar Yeni Girne Yenileme Alanı
- 322,2 hektar Yenişehir-Gürçeşme-Yeşildere Yenileme Alanı

Bakanlar Kurulu'ndan onay bekleniyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir taraftan kenti yenilemek, diğer taraftan kentlilik bilincini aşılamak ve çağdaş konut standartlarını yakalamak istediklerini belirterek, "Limontepe bölgesinde bütün hazırlıklarımızı bitirdik. 42,5 hektar alanda Bakanlar Kurulu'na müracaat ettik. Onay gelir gelmez başlayabiliriz. Aktepe-Emrez kendi kendine dönüşebilecek bir alandır. Burada Bakanlar Kurulu'ndan onay geldikten sonra kent dönüşümü için çalışmalara başlanacaktır. Şu anda Bayraklı'nın tamamı, Ballıkuyu, Yeşildere için çalışıyoruz. Bir taraftan inşaatlar başlayacak, diğer taraftan planlamalar devam edecek ve bu çalışmalar biteviye sürecektir" dedi. İzmir'in 60 yıl boyunca aldığı göçler sonucunda bu hale geldiğini, mevcut gecekonduların 60 senelik bir sürecin eseri olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, kentsel dönüşümü şehrin protokol yolu niteliğindeki havalimanından yeni fuar alanına uzanan aksta bulunan Limontepe, Aktepe, Emrez'den başlatmayı uygun gördüklerini sözlerine ekledi.

"Seçim bildirgemizde vardı"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, söz konusu projenin 2009 yılındaki seçim bildirgesinde de bulunduğuna dikkat çekerek, o bildirgedeki kent dönüşümü ile ilgili bölümün Büyükşehir Belediyesi arşivlerinde yer aldığını söyledi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.