Haberler

"Türkiye'nin nükleer santrallere ihtiyacı yok"

Tarih: 1 Haziran 2011 Kaynak: Cumhuriyet
Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi, Türkiye'nin nükleer santrallere hiç ihtiyacının olmadığını söyledi.

Dr. Özesmi, Kırklareli'nin Vize ilçesinde, TEMA Vakfı Vize Temsilciliğinin başlattığı ''Trakya'da Nükleer Santral İstemiyoruz'' kampanyası için düzenlenen toplantıya katıldı.

Vize Belediyesi Kapalı Düğün Salonu'nda, nükleer santrallerle ilgili bir sunum yapan Özesmi, ''Dünya nükleer santrallere 'hayır' derken Türkiye'de neden yapılmak istendiğini anlayamıyoruz. Yeni yapılan bir nükleer santralden kullanılabilir bir enerjiyi 10 yıl sonra alabiliyorsunuz. O zaman bu kadar pahalı ve tehlikeli olan bu yatırımların ayrıca buradan çıkacak olan atıkların doğada yüzlerce yıl yok olmadığını bildiğimiz halde Türkiye'de yapılmasına anlam veremiyoruz'' dedi.

Greenpeace olarak yaptıkları çalışmalarda bir bölgeye nükleer enerji santralinin yapılacağının duyulmasının ardından o bölgede yaşayan halkın fakirleşmeye başladığını tespit ettiklerini belirten Özesmi, şöyle devam etti:
''Çünkü bu duyumdan sonra o bölgeye kimse yatırım yapmadığı için bölge halkı fakirleşiyor. Çernobil faciasının üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen bu bölgede yaptırdığımız ölçümler neticesinde halen radyasyon olduğunu tespit ettik.
Türkiye'nin nükleer santrallere hiç ihtiyacı yok. Türkiye'nin enerji devrimi yaparak doğadan elde edilen alternatif enerji üretimine yatırım yapması gerekiyor. Çünkü bir rüzgar santralinden 2 yıl içerisinde kullanılabilir enerji elde edilebiliyor. Bunun da hiçbir şekilde doğaya zararı yok.''

Toplantıya Vize Belediye Başkanı Selçuk Yılmaz, Pınarhisar Belediye Başkanı Mustafa Cingöz, Kıyıköy Belediye Başkanı İsmail Gök, İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık, Vize Ziraat Odası Başkanı Aypar Erker, mahalle ve köy muhtarları, TEMA Vakfı üyeleri, öğrenciler ve yurttaşlar katıldı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.