Haberler

Tarih kokan Krom Vadisi turist bekliyor

Tarih: 1 Haziran 2011 Kaynak: Türkiye Yazan: İbrahim Özdemir
Gümüşhane'de hazırlanan "Medeniyetler Yolu Üzerinde Gümüşhane" projesiyle, kentin en önemli tarihi ve kültürel miraslarından Krom Vadisi tanıtılacak. İçerisinde 34 kilise, 33 şapel, 2 manastır, 5 kale, 50 tarihi çeşmenin yanı sıra birçok tarihi eser barındıran Krom vadisi, proje sayesinde ulusal ve uluslararası platformda adını duyuracak.

Gümüşhane'de hazırlanan "Medeniyetler Yolu Üzerinde Gümüşhane" projesiyle, kentin en önemli tarihi ve kültürel miraslarından Krom Vadisi tanıtılacak.

İçerisinde 34 kilise, 33 şapel, 2 manastır, 5 kale, 50 tarihi çeşmenin yanı sıra birçok tarihi eser barındıran Krom vadisi, proje sayesinde ulusal ve uluslararası platformda adını duyuracak.

Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, Krom vadisinin kentin en önemli tarihi zenginliğinden biri olduğunu belirterek, "Vadi, Doğu Karadeniz'in dağları arasında gizlenmiş, zengin madenlerin, antik yolların, milletlerin, dinlerin, kültürlerin geçiş ve kaynaşma potasıydı" dedi.

Geçmişten bugüne kadar tarihi dokusuyla gelen Krom Vadisi içerisinde çeşitli medeniyetlerden kalma 34 kilise, 33 şapel, 2 manastır, 4 cami, 5 kale, 50 tarihi çeşme, 300'e yakın tarihi konut, 5 kemer köprü bulunduğunu anlatan Yalçın, "Yörede eski yapılarda kullanılan doğal yapı taşları ve taş süslemeciliği alanında güzel örnekler var. Vadide farklı disiplinlerle yapılan çalışmalarla, kişilerin isteklerine bağlı olarak bütün bu güzellikleri görebilecekleri çeşitli istasyon noktaları ve bu noktaları birbirine bağlayan rotalar belirlendi" diye konuştu.

Antik Çağ'dan 19. yüzyıla kadar önemli bir ticari yol geçidi ve maden sahası olan Krom bölgesinin 1600 ile 1900'lü yıllar arasında 6 bin ile 25 bin nüfusu barındırırken, bu nüfusun günümüzde çoğunluğu yaşlılardan oluşan bin 288'e düştüğünü anlatan Yalçın, şöyle devam etti:

"Yöre halkının da yüzde 90'ı geçimini bölge dışındaki ticari faaliyetleri ya da aldığı emekli maaşından karşılıyor. Torul ilçemizin Cebeli köyünde bulunan Karaca Mağarası'ndan başlamak üzere Cehennem vadisi güzergahını takip ederek ulaşılan Krom vadisini de içine alan 'Medeniyetler Yolu Üzerinde Gümüşhane' projesiyle ayrıca il genelindeki Santa Harabeleri, Süleymaniye Mahallesi, Satala Antik Kenti gibi geçmişten günümüze kadar gelen tarihi mirası ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtmayı amaçladık. Antik kentlerimizin tanıtımı için ayrıca Türkçe ve İngilizce tanıtım levhaları yaptırarak uygun yerlere yerleştirdik."

Yalçın, 369 bin liralık proje için ilk etapta gelen 100 bin liralık ödenek geldiğini, bu ödenekle çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.