Haberler

Anadolu'yu dünyaya tanıtıyor

Tarih: 1 Haziran 2011 Kaynak: NTVMSNBC


Yıllardır arkeoloji ve kültürel miras üzerine yoğunlaşan Aktüel Arkeoloji Dergisi, Actual Archeaology Magazine - Anatolia adlı özel yayını ile Anadolu'yu dünyaya tanıtıyor.

Bin yıllara yayılan onlarca medeniyetin izlerini taşıyan Anadolu'nun zenginliğini dünyaya anlatmak amacı ile hazırlanan bu özel sayı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış Tanıtım Genel Müdürlüğü aracılığıyla 40 ülkeye dağıtıldı. İçeriğindeki, Anadolu'nun tarihsel, kültürel ve arkeolojik zenginliğini ortaya çıkaran bilgilerle yurtdışındaki Anadolu meraklılarıyla buluşan Actual Archeaology Magazine - Anatolia, Türkiye'nin dünyaya kendini tanıtması yönünde vazgeçilmez bir yüz olmayı hedefliyor.

Anadolu'nun evrensel bir değer taşıyan arkeolojik ve kültürel mirasının, tüm dünyayla paylaşılması amacıyla Aktüel Arkeoloji dergisi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortak projesi olarak hazırlanan Actual Archaeology Magazine - Anatolia, kırk ülkenin kültür ataşelikleri, information büroları, fuarları ve tanıtım noktalarına gönderilerek, Türkiye'nin kültürel, tarihsel tanıtımına ve kültür turizmine büyük katkı sağlaması düşünülüyor. Amaç Anadolu'nun bilinmeyenlerini görülmeyenlerini ya da fark edilmeyenlerini bildirmek, göstermek ve fark ettirmek, böylece dünyaya hiç bilmedikleri ama aslında binlerce yıldır onlarca medeniyete beşiklik etmiş Anadolu'yu en güzel halleri ile göstermek.

Anadolu'nun anlatacakları bitmez!
Öyle ki, Anadolu'da her yıl yürütülen onlarca kazı çalışması ve araştırma projesi, dünya tarihinin bilinmeyen yönlerini açığa çıkarıyor. İstanbul'un kent tarihi açısından olduğu kadar Avrupa kıtasının insanlık tarihi açısından da büyük önem taşıyan ve Neolitik topluluklara ışık tutan Yenikapı kazılarının son buluntular ışığında gün yüzüne çıkardığı bilinmeyenlerin yanı sıra İzmir-Foça-Marsilya Tarihe Yolculuk projesi de yurtdışındaki okuyucularımıza sunuluyor.

Actual Archeaology Magazine - Anatolia'nın bu özel sayısının içeriğinde daha neler var?
Türkiye'nin güneydoğusunda, eşsiz bir Hellenistik yerleşim ve aynı zamanda Roma İmparatorluk Döneminin doğudaki ana sınır kenti olan Zeugma. Mısır ve Mezopotamya'da büyük krallıkların, Anadolu'da Hitit İmparatorluğu'nun ve Hattuşa'daki başkentinin yıkılışına, destansı kültürel geçiş dönemlerine tanık olan, küçük fakat güçlü Patina Krallığı'nın başkenti Tayinat. MÖ 2. binyılda Amik Ovası civarında bölgesel, ekonomik ve politik bir güç olan Mukiş Krallığı ve bu krallığın başkenti Alalakh. Hitit İmparatorluğu'nun çöküşünü izleyen zamanda, Anadolu'ya gelen ve özellikle ağaç oymacılığı ve dokumacılık alanında önemli eserlere sahip olan Frigler ve başkentleri Gordion. Gümüş ve altın alaşımı olan elektron bakımından zengin olan Paktolos Irmağı'nın şehirlerinin yanından süzülerek akması ile tarih boyunca altınlarıyla ünlenen, paranın mucidi Lidyalılar ve başkentleri Sardes. MÖ 2. binyıl Hitit metinlerinde adına sıklıkla Zẽmuri olarak rastlanan, Likya'nın hiyerarşik yerleşimi içinde önemli bir yere sahip olan, zamanla doğu Likya hanedanının yerleşim kenti haline gelen Limyra. Soğuk fırtınaları, hırçın denizi ve vahşi kabileleri ile antik dönemde "Konuksevmeyen Deniz" olarak bilinen Karadeniz.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.