Haberler

Edirne'den Dilovası'na destek

Tarih: 2 Haziran 2011 Kaynak: NTVMSNBC
Edirneli hekimler ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Kocaeli Dilovası ve Kandıra ilçelerinde sanayinin, halk sağlığına olumsuz etkileri konusunda çalışma yapan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu hakkında dava ve soruşturma açılmasına tepki gösterdi.

Edirne Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Galip Ekuklu, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Kent Konseyi üyeleri, SES ve Eğitim Sen'in Edirne şubelerinin temsilcileri ile ÖDP Edirne İl Teşkilatı yöneticilerinin katılımıyla Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'na destek vermek üzere basın toplantısı düzenledi.

Edirne Tabip Odası Başkanı Ekuklu, toplantıda, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun Dilovası ve Kandıra'daki bilimsel çalışmaları hakkına bilgiverdi.

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun akademisyen ve bilim adamı olarak topluma karşı görevini yerine getirdiği için soruşturulduğunu söyleyen Ekuklu, şunları ifade etti: ''Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, 2005 yılında TÜBİTAK'ın bilim dergisinde ''Endüstri Yoğun Bölgelerde Yaşayanlarda Ölüm Nedenleri: Dilovası Örneği'' adlı çalışmasını yayımladığı ve kansere bağlı ölümlerdeki artışı gözler önüne serdiği için yargılanıyor. Prof. Hamzaoğlu yine yakın zamanda Kocaeli Üniversitesinde Halk Sağlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Tıbbi Genetik Anabilim dallarından akademisyenlerle birlikte yürüttüğü, üniversitenin Bilimsel Araştırma Fonu tarafından desteklenen araştırmasında, annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk dışkılarında bazı ağır metaller ve eser elementlerin saptandığı bilgisini bilimsel ve etik sorumluluğu gereği kamuoyu ile paylaştı.

Bu bilimsel tavra karşılık yetkililerin önlem alması, sorunu derinlemesine araştırması gerekirken Büyükşehir Belediye Başkanı ve Dilovası Belediye Başkanı Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı'na şikayet dilekçesi verdi. Savcılık hazırladığı dosyayı, söz konusu fiilin incelenmesi amacıyla Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğüne gönderdi. Açılan dava ve soruşturmalarda Sayın Hamzaoğlu, 2 ila 4 yıl arasında hapis istemiyle yargılanacak.''

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu hakkında Kocaeli Üniversitesi tarafından bu gerekçe ile ceza soruşturmasının da yürütülmekte olduğunu anımsatan Ekuklu, şöyle konuştu: ''Prof. Hamzaoğlu, soruşturma gerekçesinde, 'araştırma verilerini açıklayarak halkı paniğe sevk etmek' ile suçlanmaktadır. Görüleceği gibi soruşturma gerekçesi bilimsellik ve toplum yararı ile çelişmekte olup, durumu toplumdan gizlemek gibi haklı çıkarılamayacak siyasi kaygıları akla getirmektedir.

Bu bildiride imzası bulunan kurum ve kuruluşlar olarak, Prof. Hamzaoğlu hakkında açılan soruşturmayı bilimsellikle bağdaşmaz, haksız, manidar ve son derece kaygı verici buluyor, ilgilileri, yetkilerini kullanırken, akademik özgürlük ve toplum yararı değerlerini gözetmeye çağırıyoruz.''

Ergene Nehri'nin kimyasallar ve ağır metallerle kirletilmesi nedeniyle Trakya Bölgesi'nin de benzeri bir tehdit altında olduğunu söyleyen Ekuklu, bugüne kadar pek çok sivil toplum örgütü ve meslek kuruluşunun bu tehdide dikkat çektiğini ancak vurdum duymazlığın devam ettiğini savundu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.