Haberler

Çılgın Proje Yok Hepsi Tanıdık Çıktı

Tarih: 2 Haziran 2011 Kaynak: Milliyet Ege Yazan: Elif Demirci


Başbakan Erdoğan'ın İzmir için açıkladığı projeler hayal kırıklığı yarattı; çoğunun daha önce de gündeme gelmiş öneriler olması dikkat çekti. Erdoğan, körfez geçişinde hem tüp geçit hem köprü olacağını belirtti

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'le ilgili projelerini İstanbul Haliç kongre merkezi'nde düzenlediği toplantıda açıkladı. Başbakan Erdoğan, İzmir için önemli projenin Sabuncubeli tüneli olduğunu belirterek, İzmir-Manisa arası ulaşımın yıllardır riskli bir bölgesi olan Sabuncubeli geçişinde bir tünel inşa ettiklerini söyledi.

Sabuncubeli Tüneli'ni, 3 kilometresi çift tüp tünel, 1,2 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 4 kilometre uzunluğunda, 2 geliş-2 gidiş olarak planladıklarını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bir başka projemiz, İzmir-İstanbul ve İzmir-Ankara otoyolları. İzmir-Ankara ve İzmir-İstanbul otoyolları ile Türkiye'nin 3 büyük ilini birbirine kesintisiz, konforlu, güvenli şekilde bağlıyoruz. İzmir-Ankara otoyolu ile İç Anadolu ve Ege Bölgesi'ni otoyol ağı ile birbirine bağlamış oluyoruz. Bu otobanı tamamladığımızda Ankara'dan İzmir'e karayoluyla ulaşım 5 saate inecek. İzmir-İstanbul otoyolunun temellerini attık. İzmit Körfezi'ne yapacağımız asma köprü ve buradan devamla inşa edeceğimiz otoyolla, İstanbul-Bursa arasını 3,5-4 saate indiriyoruz."

İzban, Bergama'dan Selçuk'a uzayacak
Başbakan Erdoğan İstanbul'daki açıklamasında, Egeray, diğer adıyla İzban Projesi'nin devam ettiğini anımsatarak, 30 km uzunluğundaki yeni demiryolu hattıyla Bergama'nın Aliağa istasyonu üzerinden Menemen'e bağlantısını sağladıklarını, bu hattı İzmir ve Manisa'ya, demiryolu vasıtasıyla entegre ettiklerini söyledi. Erdoğan, "Yine 2. hattı yaptığımızda, banliyö sisteminin güzergahını Tepeköy'den Selçuk'a uzatmış olacağız. Turistler, bölgenin en önemli turizm merkezlerinden olan Selçuk ve Bergama'ya, hızlı, güvenli ve ekonomik şekilde ulaşacaklar"dedi.

Dar gelirliler için 100 TL taksitli konut
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir için bir başka ve önemli projenin, şehir yenileme projesi olduğunu belirterek, "İzmir'de, şehir bir felaket. Yakışır mı?" dedi. Erdoğan, İzmir'de bu dönem çok ciddi bir sıçrama yaparak, halkın da desteğiyle şehir yenileme projesi ile ekonomik ömrünü doldurmuş, depreme dayanıksız, altyapı ve fiziki koşulları uygun olmayan yapılardan şehri arındırarak, yeni, modern, sağlıklı bir kentleşmeyi başlatacaklarını anlattı. Proje kapsamında yeni evlenenlere, dar gelir gurubuna, 100-120 TL taksitli uzun vadeli ödeme planları ile ev edinme imkanı sağladıklarını belirten Erdoğan, bunu yaparken, hak sahiplerinin de hiçbir kayba uğramadan daha konforlu konut sahibi olmalarını sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Yeni liman, Pire ile rekabet edecek
Bir başka önemli projeleri olan kuzey Ege, yani Çandarlı Limanı'nın yapımına başladıklarını ifade eden Erdoğan, bu proje ile Kuzey Ege Limanı'nı, İzmir'i, Türkiye'nin en önemli lojistik üslerinden birisi haline getireceklerini kaydetti. İzmir'i, Ege ve Akdeniz'in ticaret üssü konumuna yükseltmekte kararlı olduklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: "Kuzey Ege Limanı'nı, dünyanın en büyük 10 limanı arasına girecek şekilde inşa ediyoruz. İzmir'e bir kruvaziyer limanı inşa edeceğiz. 3 aşamalı limanın ilk aşamasını 2015 yılında tamamlıyoruz. Her aşamada kapasiteyi yıllık 1 milyon 300 bin yolcu olarak tasarladık. 2023'te tamamladığımızda, İzmir Kruvaziyer Limanı'nın kapasitesi yılda 3 milyon 800 bin yolcuya çıkacak."

Efes, denizle buluşacak
Başbakan Erdoğan, tarihte dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan Efes'in antik limanını yeniden inşa ettiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Efes Antik Limanını ve Limana Ulaşım Yolunu Canlandırma Projesi ile Efes tarihi limanını tarihte kullanıldığı şekliyle yeniden canlandırıyoruz. Bu çerçevede bölgedeki antik yapıları da restore ediyoruz. Efes tarihi limanına denizden teknelerle ulaşılmasını sağlayacağız."

EXPO için 100 bin yatak
Erdoğan konuşmasının son bölümünde, "Türkiye'nin turizmde yeni hamlesinin merkezi, tarihsel ve termal zenginlikleriyle, İzmir ve Ege olacak. EXPO 2020 adaylığı İzmir için tarihi bir fırsattır. Bu süreçte, İzmir'in nitelikli konaklama merkezi ve turistik yatak kapasitesini artırarak, 100 bine ulaştırmayı hedefliyoruz. Böylece İzmir, dünya çapında yüksek nitelikli bir kültür ve termal turizm merkezi olurken, 10 binlerce gencimiz de iş sahibi olacak"dedi.

Kuzey'den Güney'e 9 marina yapılacak
Başbakan Erdoğan, İzmir için son projenin yat limanları olduğunu belirterek, turizmde sıçrama olacağı için bu yat limanlarına şiddetle ihtiyaç olduğunu söyledi. Çeşme, Urla, İnciraltı, Pasaport, Karşıyaka, Bayraklı, Aliağa, Yeni Şakran ve Dikili'de olmak üzere 9 yeni yat limanı kurmayı planladıklarını bildiren Erdoğan, yeni yat limanlarıyla İzmir'e toplam 3 bin 150 ilave yat kapasitesi kazandırmış olacaklarını, bütün bu projelerle, İzmir'i çok farklı bir kent konumuna yükselttiklerini söyledi. Bu projelerden bazılarına başladıklarını, diğerlerinin de 12 Haziran sonrasında başlayacağını bildiren Erdoğan, "İzmir'i Ege ve Akdeniz'in, hatta dünyanın önemli bir ticaret, sanayi kenti, önemli bir turizm noktası haline getireceğiz" dedi.

TEPKİLER...

"Bunlar kente çağ atlatır"
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan'ın İstanbuhl'da açıkladığı İzmir Projeleri, İzmir'de farklı tepkilerle karşılandı. Ak partili yöneticiler, açıklamaları son derece olumlu karşılarken, muhalefet partileri ise hayalci ve cimri olarak değerlendirdi. Ak Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, İzmir projeleri için "İzmir'e çağ atlatacak projeler. Hayırlı olsun. Çılgın projenin Konak Tüneli olduğunu biliyordum. Bu saatten sonra İzmir için yapılacak her yatırım çılgındır" dedi.

Reddedilen şeyler

CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, Ak Parti projeleriyle kenti kandırmaya devam ettiğini öne sürerek, çılgın projenin daha önce İzmir'in tartışıp reddettiği bir proje olduğunu söyledi. Yüksel, "Başbakan'ın ‘yatırım' diye söylediği şeylerin hepsi yap- işlet- devret şeklinde yapılan İstanbul- İzmir Otoyolu gibi bedelini kullananın ödeyeceği projeler. Başbakan İzmir'e cimriliğini sürdürüyor. İzmir'e doğrudan yatırımları yok. Her şeyi çarpıtıyor" dedi.

"İzmirliler kandırılıyor"
MHP İzmir İl Başkanı Hasan Ali Türkarslan ise iktidarın projelerle İzmirliler'i istismar ettiğini öne sürerek, "İktidar partisi dokuz yıl ihmal ettiği İzmir için bazı projeler açıklıyor ama bazı faaliyetleri başlattıkları faaliyetlerle ilgili otoyol, hızlı tren gibi yatırımlar için temel atma törenlerinde bulundular ancak bunların projesi henüz yok. Daha projeler ihale ediliyor" iddiasında bulundu.

Gündeme girdik
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı İzmir projeleri için teşekkür etti. Kocaoğlu, "İzmir'in projelerinin bu seçimde gündeme gelmesi, İzmir'in yıllardır konuştuğumuz, özlemini çektiğimiz ve olanaklar nispetinde gerçekleştirmeye çalıştığımız, büyük bölümünü gerçekleştirdiğimiz projelerinin geri kalan kısmını Sayın Basbakan'ın dile getirmesi, gündemine alması kent ve İzmirliler için çok önemli bir gelişmedir. Teşekkür ediyoruz" dedi. MHP İzmir İl Başkanı Hasan Ali Türkarslan ise iktidarın projelerle İzmirliler'i istismar ettiğini öne sürerek, "İktidar partisi dokuz yıl ihmal ettiği İzmir için bazı projeler açıklıyor ama bazı faaliyetleri başlattıkları faaliyetlerle ilgili otoyol, hızlı tren gibi yatırımlar için temel atma törenlerinde bulundular ancak bunların projesi henüz yok. Daha projeler ihale ediliyor" iddiasında bulundu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.