Haberler

Kleopatra'nın ve Galenos'un izleri hala Bergama'da

Tarih: 2 Haziran 2011 Kaynak: Yeni Asır
Hipokrat'tan sonra tıp bilimine en büyük katkıyı sağlayan Lokman Hekim Galenos şifasını Bergama'da dağıttı. Güzelliği dillere destan Kleopatra bu topraklarda yaşadı.

Alternatif tıbbın giderek önem kazandığı günümüzde, İzmir'in, EXPO 2015 adaylığı süresince ana teması sağlık oldu. EXPO 2015 süresince de Bergama gerek Asklepion'u gerekse Lokman Hekim Galenos'u ile daha da önem kazandı. Tıp, asırlar önce, bugün "alternatif tıp" olarak tanınan şekilde yapılırdı. İnsanlar ilkçağlardan itibaren şifa bulmak, eski sağlıklarını kazanmak, tedavi olmak için doğal su kaynaklarından yararlanmışlar ve hemen yakınında yerleşkeler kurmuşlardır.

İlklere imza attı

Antik dönem tıp dünyasına bakıldığında karşımıza hiç kuşkusuz Bergama'lı Galenus önemli bir hekim olarak çıkar. Çok iyi öğretim gören Galenos, 26 yaşında Bergama Gladyatörle Kışlası'nın hekimliğini tek başına üstlenir. "İlkler Bergama"sında Bergamalı Galenos, tıp ve eczacılıkta birçok ilke imza atmaktadır. Toplardamar ve atardamar arasındaki farkı kavrar, kalbin anatomisini ve damar sistemini keşfeder. Galenos'un önemli araştırma ve çalışma alanlarından biri botanik ilaç yapımı ve uygulaması olmuştur. Ses telleri siniri Galenos tarafından bulunmuştur. Kendisinden sonra gelen tıp bilginlerine eşsiz bir kaynak ve birçok anahtar miras bırakmaktadır. Bu nedenle Bergamalı Claudios Galenos, Hipokrat'tan sonra tıp bilimine en büyük katkıyı yapan kişidir.

Sarımsaktan ilaç

M.S. 130-201 tarihleri arasında yaşamış Bergamalı Galen, tıp ve felsefe alanında çalışmalar yapmış ve tıbbi ekoller ve yöntemler arasında bir sentez kurmayı başararak teorilerini, "Doğa boşuna hiçbir şey yapmaz" ilkesiyle hazırlamıştır. Galenos iyi bir hekim olmasının yanında, iyi bir eczacıymış da. Yaptığı ilaçlarda Anadolu topraklarında yetişen bitkileri kullanması bir rastlantı olmasa gerek. Örneğin gladyatörlerin yaralarının tedavisinde zeytinyağ ile sarımsak kullandığı biliniyor. Antik Çağ'da sarımsak, Sağlık Tanrısı Asklepios'un sembollerinden biridir. Ağrıdan mide rahatsızlıklarına, akrep, yılan ve arı sokmalarına, öksürüğe ve nefes darlığına kadar her derde deva üstün şifaya sahiptir.

Güzellik ılıcası

Galenos ilaçlı tedavi yöntemlerinin yanında termal tedavi yöntemleri de kullanmıştır. Dünyanın ilk telkinle tedavi hastanelerinden biri Asklepion'dur. Yakınında yer alan Kleopatra Güzellik Ilıcası, sıcak suyla tedavi amacıyla antik çağlardan beri kullanılmaktadır. Anadolu'da ilk kaplıca tedavisinin Bergama'da MÖ. 400'lü yıllarda başladığı bilinmektedir.

Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın bu kaplıcada yıkandığı ve dillere destan güzelliğini borçlu olduğu düşünüldüğünden ılıcanın adının Kleopatra olduğu söylenmektedir. Kaplıca, suyunun içerdiği minerallerin cilt hastalıklarına iyi geldiği, özellikle de cildi gerginleştirdiği için "Güzellik Ilıcası" denmektedir.

Çirkin çoban kızı nasıl güzelleşti?

Çoban kızı önceleri çirkin mi çirkinmiş. Sivilceli, yaralı bereli bir cildi varmış. Öyleyse bu kızı, Mısır kraliçesi ve kainat güzeli Kleopatra neden kıskanmış? Çünkü bu çoban kızı koyun güderken bir pınarın oluşturduğu gölcükte sıcacık sularda yıkanır, paklanırmış. Günler günleri kovalarken, çilleri yok olmuş, cildi ipek gibi, kaşı gözü yerine düşmüş. Irmak saçlı, kara kaşlı, kirpikleri nakışlı güzeller güzeli bir kız olmuş. Çoban kızının güzelliği duyulmaya başlamış, Derhal kızı saraya çağırtmışlar. Kraliçe güzelliğinin sırrını sormuş. Utangaç çoban kızı, "hiç" demiş. Bunun üzerine kraliçe, çoban kızını izletmiş. Kız sabah, öğle, akşam kuzularını güttüğü yamacın eteğindeki buhar çıkan sıcak suda yıkanıp dökünüyor. Hemen koşup çoban kızının güzelliğinin gizemini açıklamışlar. Kraliçe bunu duyar duymaz çıkıp gelmiş, adamları büyük bir çadır kurmuşlar ve kraliçe günde üç kez bu sularda yıkanmış. İnanamamış, cildi pırıl pırıl, yüzü gözü ışıl ışıl olmuş. Üstelik sağlık esenlik kazanmış, yanakları al al olmuş. Sonra buraya ılıca yaptırıp adına da "güzellik ılıcası" demişler.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.