Haberler

Süreyya Sineması kültür merkezi oluyor

Tarih: 29 Aralık 2005 Kaynak: Hürriyet
Eski İstanbul milletvekillerinden Süreyya İlmen (Süreyya Paşa) tarafından yaptırılan ve 6 Mart 1927 tarihinde hizmete açılan Kadıköy'deki Süreyya Sineması, 31 Aralık'ta perdelerini kapatıyor. Kadıköy Belediyesi'nin kiraladığı tarihi sinema binası, yeni yılda ”Kadıköy Belediyesi Süreyya Paşa Kültür Merkezi” olarak hizmete açılacak.

Kadıköy Belediyesi'nin 40 yıllığına Darüşşafaka Cemiyeti'nden kiraladığı Süreyya Sineması, 2006 yılında sinema, tiyatro, opera ve balo salonuyla yeni kültür merkezi olarak hizmete devam edecek.

Belediye Başkanı Selami Öztürk, yaptığı açıklamada, Süreyya Sineması olarak kullanılan binayı eski kimliğine uygun şekilde yeniden kültür hayatına kazandırmak için proje hazırladıklarını anlatarak, Süreyya Sineması'nın sinema olarak veda edeceğini, ancak daha görkemli bir şekilde yeniden doğacağını söyledi.

Öztürk, şunları kaydetti:“Süreyya Sineması ile ilgili projemiz hep gündemimizdeydi. Hepimizin anılarında yeri olan bu binayı yeniden eski günlerindeki fonksiyonuna getirmek için çalışmalar yaptık. Süreyya İlmen Paşa, 1950 yılında geliri ölünceye kadar kendisine ait olmak üzere Darüşşafaka Cemiyeti'ne bırakmıştı. Tek arzusu, kendisinden sonra da bu güzel yapının İstanbul ve Kadıköyümüzün kültür hayatına katkılarının sürmesiydi.”

Süreyya İlmen'in 1955 yılında ölümünden sonra Darüşşafaka Cemiyeti'nin gelir elde etmek için binayı ticari işletmelere kiraya verdiğini ifade eden Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı:“Bahariye Caddesi'nin en güzel yerinde olan bu binanın ön cephesine çeşitli dükkanlar ilave edilmiş. Bugün de bu dükkanlar açık. Ne yazık ki o dönemde büyük davetlerin, Cumhuriyet balolarının yapıldığı Balo Salonu, şu anda bölümlere ayrılarak trikotaj atölyesi olarak kullanılıyor. Bu eşsiz binayı Kadıköy ve İstanbul'un kültür hayatına kazandırmak için uzun zamandır çalışmalar yapıyorduk. Darüşşafaka yetkilileri ile birkaç kez bir araya geldik. Sonunda binayı belediyemize kiralamaya ikna ettik. Ağustos ayında yaptığımız anlaşmayla bina, 40 yıllığına belediyemiz tarafından kiralandı. Hemen restorasyon çalışmaları için hazırlık yaptık. Anıtlar Kurulu'na projemizi sunduk. Proje onaylanır onaylanmaz restorasyon ve tamir çalışmalarına başlayacağız. Amacımız, binanın ilk yapılış amacına ve aslına uygun hale dönüştürülmesi, iç ve dış restorasyonunun yapılması, balo ve opera salonuna yeniden kavuşturulması. Süreyya Paşa'nın vasiyetini geç de olsa yerine getirmiş olacağız.”

Kadıköy Belediyesi Süreyya Paşa Kültür Merkezi
Kadıköy Belediye Başkanı Öztürk, sinemanın 31 Aralık Cumartesi gününe kadar gösterimlerine devam edeceğini, 1 Ocak 2006'dan itibaren ise binanın kendilerine teslim edileceğini dile getirerek, şöyle dedi: “Amacımız, 29 Ekim 2006'da Cumhuriyet Balosu'nu yaparak bu eşsiz binayı tekrar kültür hayatına kazandırmak. Sadece sinemasıyla değil, opera, balo ve sinema salonu ve diğer sergi salonu gibi bölümleriyle Süreyya Sineması, Kadıköy Belediyesi Süreyya Paşa Kültür Merkezi olarak kültürel hayatımızda hak ettiği yeri alacak. Burada eski günlerdeki gibi ünlü operalar, tiyatro oyunları sergilenecek, konserler yapılacak.”

Tarihi Süreyya Sineması
Günümüzde halen perdelerini sinema salonu olarak açan Süreyya Sineması'nın ilginç öyküsü, İstanbul'un işgal yıllarına kadar uzanıyor.

İşgal döneminde Eğitim Bakanlığı'nın okullara ödenek vermemesi nedeniyle Kadıköy'deki bir okul yararına kiliseye bağlı Apollon Tiyatrosu'nda gece düzenlemek isteyen Süreyya İlmen, kilisenin çok para istemesi üzerine kendi deyimiyle “onuru yaralanıp” Kadıköy'e modern bir sinema ve tiyatro binası yapmaya karar verir.

Süreyya İlmen'in, Almanya ve Fransa'da bulunan tiyatroları örnek alarak 2 yılda yaptırdığı Türkiye'nin ilk çağdaş tiyatro binası, o zamanki adıyla Süreyya Opereti, 7 Mart 1927'de görkemli bir galayla açıldı.

Haftanın belirli günlerinde salonları temsiller için kullanılan bina, 1930'lu yıllarda sesli filmlerin gösterilmesi için gerekli teknik değişiklikler yapılarak sinemaseverler ilk kez sesli sinemayla Süreyya Opereti'nde tanıştırıldı.

1936 yılında yazlık kısmı açılan sinemanın işletmeciliğini de Süreyya İlmen yaptı. İlk müdürü ise Nazım Hikmet'in babası Hikmet Nazım'dı.

Süreyya İlmen'in ölümünden sonra Darüşşafaka Cemiyeti'ne geçen Süreyya Sineması, halen İlmen'in torunları tarafından işletiliyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.