Haberler

'HES yenilenebilir enerji olarak görülemez'

Tarih: 6 Haziran 2011 Kaynak: Cumhuriyet
Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, milyonlarca yıldır suyun beslediği ekosistemleri yok edecek hidroelektrik santral (HES) projelerinin, yenilenebilir temiz enerji olarak görülemeyeceğini belirtti.

Şan, ''5 Haziran Dünya Çevre Günü'' dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl Dünya Çevre Günü'ne, doğa dostu Metin Lokumcu'nun ölüm acısı ile girdiklerini belirtti.
Dünyanın ve Türkiye'nin Dünya Çevre Günü'ne büyük sorunlarla girdiğini ifade eden Şan, şunları kaydetti:

''Milyonlarca yıldır üzerindeki canlılar için yaşam kaynağı olan dünyamız, her geçen gün artan baskılar ve sorunlarla, varlığımızı sürdürmek için bütünüyle bağımlı olduğumuz doğal sistemlerini ve kaynaklarını kaybediyor. Değişen iklimler, seller, fırtınalar, eriyen buz dağları hafife alınıyor. Hava, toprak ve su kirliliği, erozyon, ormansızlaşma, asit yağmurları, radyasyon, heyelanlar, yaşamı korkulu bir rüyaya dönüştürüyor. Doğal varlıklarımız, geri gelmemek üzere yok ediliyor.''

Parasına para katmak isteyen insanların, sözde enerji bahanesiyle binlerce HES projesini, onlarca termik ve nükleer santrali, madencilik çalışmalarını, taş ocaklarını işlettiğini ileri süren Şan, Dünya Çevre Günü'nü yasa dönüştüren, hüzne boğan gerçeklerden birkaçının bile insanı ürkütmeye yettiğini vurguladı.

Şan, ''Doğasını, dünyasını korumaya çalışanlarla, 'daha çok üretim, ille de tüketim' diyenlerin kıyasıya savaşında ne yazık ki para ve rant, çıkar hesapları ağır basıyor. Bugünkü sözde zenginliğin, gelecek kuşaklarda yaratacağı yoksulluk ve çaresizliğin farkına vardıkları halde dünyamızı yok etmekte direnenlere doğa, gerekli dersleri vermekten yoruldu'' dedi.

Tüm canlıların yaşam kaynağı olan suyun sadece enerji kaynağı ve para kazanma aracı olarak görülmesinin ve ticarileştirilmesinin son derece yanlış olduğunu savunan Şan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Su, ticari bir mal değil, tüm canlıların, yaşamını sürdürebilmek için ulaşmaya hakkının olduğu doğal bir varlık, ekolojik sistemin ayrılmaz bir parçasıdır. Tüm canlıların sudan yararlanma hakkı vardır. Hiçbir canlı kendisinin su ihtiyacının daha önemli olduğunu ileri süremez. Su, bulunduğu ortamın asli unsurudur. Hiçbir şekilde yatağı değiştirilemez, bulunduğu alandan başka bir alana taşınamaz. Doğal yaşam ile su ilişkisini dikkate almayan hiçbir karar, uygulama ve yasal düzenleme kabul edilemez. Suyun kullanımı ekolojik, çevresel, kültürel ve sosyal sürdürülebilirlikten uzak ele alınamaz. Milyonlarca yıldır varlığını sürdüren suyun beslediği ekosistemleri yok edecek HES projeleri, yenilenebilir temiz enerji olarak görülemez. Yargı kararlarını hiçe sayarak, vadilerimiz ve doğal yaşam alanlarımıza geri dönüşümsüz zararlar veren, sularımızın özelleştirilerek, uluslararası şirketlerin kontrolüne verilmesini de kapsayan bütün HES projeleri durdurulmalı, üretim lisansları iptal edilmelidir. Mahkemelerce HES projeleri için verilen 'durdurma, iptal' kararları uygulanmalıdır.''

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.