Haberler

2700 yıllık yol günyüzüne çıkıyor

Tarih: 6 Haziran 2011 Kaynak: Sabah
Van Kalesi'nde yapılan çalışmalar sonucu Urartular dönemine ait 2700 yıllık orijinal yol gün yüzüne çıkarıldı.

Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Kalesi'nde yaptıkları çalışmalar sonucu Urartular dönemine ait 2700 yıllık orijinal yolu gün yüzüne çıkardıklarını söyledi.

Urartu Kralı 1'inci Sardur tarafından MÖ 840 yılında inşa edilen Van Kalesi'nde restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Tarihi Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan eski Van kentinden 100 metre yükseklikte inşa edilen ve geçen yıl restore edilerek ibadete açılan Süleyman Han Camii'nin yanı sıra kale surlarının yarısı geçen yıl restore edilmişti. Bu yıl ikinci etabı yapılacak olan surların yanı sıra Urartuların Van Kalesi'nde kullandıkları orijinal yol da gün yüzüne çıktı.

Çalışmaları yerinde inceleyen Vali Karaloğlu, Van Kalesi'nde 2 yıldan bu yana çok ciddi bir restorasyon yapıldığını, geçen yılki çalışmaların tamamlandığını ve bu yıl yeni restorasyon ihalesine çıkacaklarını belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığının Van Kalesi'nin yeni ihalesi için 9 milyon TL civarında bir ödenek tahsis ettiğini ifade eden Karaloğlu, "Van Kalesi'nin üzerindeki eserler ve surlar ortaya çıktıkça ziyaretçi sayısı da artıyor. Kaleye çıkarken yola ihtiyaç oldu. Van Kalesi'ne çıkan orijinal
Urartu yolu konusunda Mimarlar Odası Başkanı Şabettin Öztürk'e yaptırmış olduğumuz araştırma ve proje çalışması kuruldan geçti. Şu anda aşağından kalenin zirvesine kadar çıkan bin 200 metrelik eski Urartu yolunun ihalesini yapacağız. İhaleyi yapabilmek için önce zemini görmek istedik. Orijinal yola ulaşabilmek için öncü bir kazı yaptırdık. Şu anda bu kazı tamamlanmak üzere. İhalenin ardından kalenin iç kapısı ile beraber orijinal Urartu yolunu da yapınca vatandaşımız daha rahat bir şekilde kaleye çıkacak"
dedi.

Yer yer insanların dinlenebilecekleri banklar, çöp kutuları ve gece ziyaretleri için de yol boyunca aydınlatma yapmak istediklerini de ifade eden Vali Karaloğlu, "İnsanımız daha rahat bir şekilde orijinal yolu kullanarak kaleye çıkacak. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. Kalenin üzerinde askeri bir ambar var. Bu ambarın projeleri, röleve ve restorasyon çalışmaları tamamlandı ve kuruldan geçti. Bu sene ödenek ayırtabilirsek askeri ambarı onartıp kafeterya olarak kullanmak istiyoruz. Tabii artık kaleye
çıkışlar arttı. Yukarı çıkan insanlar dinlenip bir şeyler içmek istiyor. Biz de bu tip mekanları oluşturacağız. Kale üzerinde zaten çok sayıda sivil mimari örnekleri var. Kaledeki komuta kademesinin oturduğu kerpiç evler var. Kale surları onarıldıktan sonra inşallah o evleri de onarıp sosyal donatı olarak kullanmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.