Haberler

Efes, bin yıl sonra denizle buluşacak

Tarih: 6 Haziran 2011 Kaynak: Dünya Gazetesi
Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, '35 plakalı İzmir'e 35 proje' başlığıyla İzmir için planladıkları projeleri anlattı.

Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, "35 İzmir, 35 Proje" konulu toplantıda, partisinin İzmir ile ilgili projelerini tanıttı.

İzmir'e siyaset değil, hizmet sloganıyla geldiklerini ve bu amaçla düşüncelerini, yapacaklarını anlattıklarını bildiren Yıldırım, kente ilişkin 2023 yılı hedeflerini şöyle anlattı:

"İzmir için kişi başına düşen milli gelirin 2023'te 32 bin dolara yükselmesini, 2010'da 17 milyar dolar ihracatın 100 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz. İller arası nüfus sıralamasında İzmir 3. sırada, 2023'te Gayri Safi Milli Hasıla'ya katkı bakımından 2. sırada olacağını düşünüyoruz.

Otoyol 2010'da 230 kilometre, 2023 hedefimiz 2 bin kilometre. Yüksek hızlı tren hattının sıfır kilometreden 2023'te 1000 kilometreye çıkmasını, hava yolundaki yolcu sayısını 7.5 milyondan 40 milyon kişiye çıkmasını, raylı sistem toplu taşıma sisteminin 90 kilometreden 270 kilometreye yükselmesini, konteyner kapasitesinin yılda 13 milyon teu'ya çıkarılmasını hedefliyoruz. Yat bağlama kapasitesini 1965'ten 7765'e, yıllık turist sayısını 1.1 milyondan 10 milyon kişiye ve turistik yatak sayısını 43500'den 100 bine çıkarmayı planlıyoruz."

Expo 2020 adaylığı
Kruvaziyer limanları, yat limanları, Agora ve kent yenileme gibi projeleri olduğunu, bunların üzerinde İzmir'in EXPO 2020 gibi bir avantajı olduğunu ifade eden Yıldırım, kentin tekrar EXPO'ya aday olduğuna dikkati çekti. Yıldırım, şöyle devam etti:

"Çok daha büyük ölçüde EXPO organizasyonuyla İzmir, 2023 hedeflerini çok daha kolay yakalama fırsatını bulacaktır. EXPO içinde sağlık turizm merkezleri, fuara bağlı hafif raylı sistemler ve dünyayla canlı bağlantı kurulacak altyapılar, botanik bahçeleri gibi 400 hektarlık EXPO alanında, organizasyona özel muazzam bir altyapı, İzmir'in ondan sonraki yıllarında da kente hizmet verecek, katma değer sağlayacak bir tesisi, bir altyapıyı EXPO marifetiyle İzmir kazanmış olacak."

Kent içi trafiği rahatlatacak projeler
Kent içi ulaşım altyapısının geliştirileceğini, çevre yolu tamamlanmasına, Egeray'ın devreye girmesine, İZBAN'ın yapılmasına rağmen, halen İzmir'in ulaşımla ilgili altyapı problemlerinin, Körfez'in güney tarafında trafik sorununun önemli ölçüde kendini hissettirdiğini kaydeden Yıldırım, kent içi trafiği rahatlatacak projeleri bulunduğunu ifade etti.

İzmir'de günlük seyahat sayısının 1.5 milyonun altında olduğunu, normalde şehir nüfusunun 2.5 katı seyahat olması lazım geldiğini, bunun da 10 milyon mobilite demek olduğunu dile getiren Yıldırım, "İzmir'in altyapısı daha 2 milyonu bile kaldıramadığına göre, illerde İzmir gelişmeye devam edeceğine göre 10 milyon günlük seyahate uygun olarak, kentte toplu taşıma ulaşım altyapısını kazandıramazsak, İzmir asla ve asla uluslararası organizasyonları da yapamaz, 2023 hedeflerini de tutturamaz" diye konuştu.

Bunun için ulaşım projelerini önemsediklerini, projelerin tamamlanma süresinin 12 yıl olduğunu bildiren Yıldırım, ortalama her bir projenin bitme süresinin 3.5-4 yıl olduğunu kaydetti. Projelerin toplam bedelinin 56 milyar lira yani 35 milyar dolar olduğun işaret eden yıldırım, yaklaşık 25 milyar liralık kısmının yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirileceğini, kalan kısmının ise genel bütçe imkanlarıyla yapılacağını anlattı.

Yeni havalimanı planlanıyor
Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'nin yenileneceğini, Ağustos ayından itibaren İzmir'den Sofya ve Üsküp'e doğrudan uçuşa başlanacağını, kentin Kaklıç bölgesine "Vecihi Hürkuş Havalimanı'nın yapılacağını anlatan Yıldırım, "İzmir kuzeyde ve güneyde büyüyen bir kent. İkinci bir havalimanına ihtiyacımız var. Kuzeyde Kaklıç bölgesinde yeni bir havalimanına İzmir sahip olacak. Bunun planlamasını yapıyoruz" dedi.

4 kilometrelik bir tünel yapılacak
İzmir-İstanbul otoyolundaki çalışmaların 6 farklı noktaya kurulan şantiyelerle başladığını, bu projenin maliyet olarak dünyanın üçüncü büyük, Avrupa'nın ise en büyük projesi olduğunu vurgulayan Yıldırım, İzmir-Ankara arasına yapılacak otoyol hakkında da bilgi verdi. Yıldırım, 535 kilometre uzunluğunda olacak otoyolun 8 saatlik kara yolu yolculuğunu 4 saate düşüreceğini ifade etti.

İzmir-Antalya arasında yapılacak otoyol ile Antalya'ya 4 saat 15 dakikada gidilebileceğini dile getiren Yıldırım, İzmir-Manisa arasındaki Sabuncubeli mevkisine 2.8 kilometresi çift tünel olmak üzere toplam 4 kilometrelik bir tünel yapılacağını müjdeledi.

Kuzey Otoyolu, Kuzey Ege Limanı, Kemalpaşa-Turgutlu, Kiraz-Ödemiş demiryolları, Tarım ve Hayvancılık Sanayi İşletmeleri, Kemalpaşa Lojistik Merkezi, Balıkçı barınakları, Deniz Ürünleri Borsası, Bilişim ve ARGE Şehri, E-Ticaret Üssü, Dijital Arşiv Kent, Bilişim Destekli Yaşam gibi projeleri de anlatan Yıldırım, Türkiye'deki yaklaşık 1.5 milyon görme engelli için proje geliştirdiklerini, görme engellilerin hiç dış destek almadan geliştirilen bir cihaz sayesinde kendine yeterli olabildiğini, bu cihazların dağıtımını ilk olarak İzmir'de gerçekleştireceklerini söyledi.

Şehir yenileme projesi
İzmir'deki 1 milyon konuttan en az 200 bininin standartlara uymayan, depreme dayanıklı olmayan, yeterli altyapı hizmeti bulunmayan binalar olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"İzmir bu yenilenmeyle daha konforlu, daha güzel mekanlara sahip olacak. Önce yapacağız sonra yıkacağız. Önce yıkıp sonra yapmak yok. Bu proje 10 milyar lirayı aşan bir iştir. Mutlaka İzmir bu işi gerçekleştirmelidir. Bu proje İzmir'in geleceğidir. İzmir'de yaşayan milyonlarca insanın geleceğidir. Bu projeyi gerçekleştireceğiz. İzmir'i süper lige çıkaracağız. Bunda kararlıyız. Ayrıca imkanı olmayanlara İzmir'de en az 5-10 bin TOKİ konutu uzun süreli ve taksitli olarak yapılacak ve verilecek."

İki büyük şehir hastanesi
Bayraklı'ya 1600, Tepecik'e ise 1400 yataklı şehir hastanelerinin kurulacağını, bu projelerin yatırıma alınarak uygulama safhasında olduğunu anlatan Yıldırım, öğrenci yaşam merkezlerinin oluşturulacağını, yeni stadyumlar yapılarak spor kulüplerinin destekleneceğini belirtti. Yıldırım, "Maalesef İzmir kulüplerinde istikrar yok. İzmirli el ele kulüpler süper lige" diyoruz" dedi.

Efes yeniden denizle buluşacak
Efes Antik Limanı projesiyle birlikte bin yıl sonra Efes'in yine denizle buluşacağını, körfez dönüşüm projesiyle birlikte körfezdeki kirliliğin ortadan kaldırılacağını ifade eden Yıldırım, "Körfez dönüşüm projesiyle körfez sirkülasyonu sağlanacak. Biyoçeşitlilik artacak, büyük gemiler limana yanaşabilecek" dedi.

Karaburun'a 6 kilometrelik kanal
Yeni yat limanları, kruvaziyer liman, dijital tarih kütüphanesi, Agora ve Kent Merkezi yenilemesi, İzmir EXPO 2020 projeleri, Egeray, İzmir metrosu projelerini de anlatan Yıldırım, İzmir-Çeşme Deniz Otoyolu projesi kapsamında Karaburun'a 6 kilometrelik bir kanal yapılacağını, bu projeyle birlikte İzmir-Çeşme arasındaki denizyolu ulaşımımın 45 dakikaya düşeceğini söyledi.

Projeyi "İzmir'in turizm, şehircilik, körfezin temizlenme projesi" olarak niteleyen Yıldırım, "Bu kanal sayesinde hem deniz yolu kısalacak hem de sirkülasyon sağlanacak. Biyoçeşitlilik de artacak" dedi.

Konak'a tünel
Konak'a tünel yapılmasının, kendisine göre en hayati proje olduğuna vurgu yapan Yıldırım, "Bu projeyle birlikte Üçkuyular, Yeşildere, Mürselpaşa arasında 2x 2.5 kilometrelik çift tünel yapıyoruz. Şehir içinden geçen transit yolu yeraltına alıyoruz. Bana göre bu proje vizyon projesidir, en önemli projedir" diye konuştu.

Üçkuyular ile Bostanlı arasında hem tüp tünelle geçiş hem de köprüyle geçiş sağlanacağını dile getiren Yıldırım, "Bu projelerin inşaatı sırasında 165 bin İzmirli doğrudan iş sahibi olacak. Projeler bittikten sonra 125 bin ilave istihdam olacak. Projelerin yıllık İzmir ekonomisine katkısı 11.4 milyar lira olacak" dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.