Haberler

Topkapı Sarayı hak ettiği tarihi önemi yeniden kazanacak…

Tarih: 29 Aralık 2005 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Topkapı Sarayı Mecidiye Köşkü'nde düzenlen basın toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, “Son günlerde Topkapı Sarayı ile ilgili bazı gazetelerde haberler yer almaktadır. Bunlar arzu ettiğimiz haberler değildir ama doğru haberlerdir. Burada sorumlular aramak yerine, Topkapı Sarayı’nı hak ettiği ölçüler çerçevesinde ele almak istiyoruz” dedi.

Müzelerdeki idari sistemde yapılan değişiklikleri anlatan Bakan Atilla Koç, bu çalışma sonunda 21 müzenin yapılan yeni düzenlemelerle çağdaş bir yapıya kavuşturulduğunu söyledi. Aralarında Anadolu Medeniyetleri, Antalya, Aydın, Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Arkeoloji Müzelerinin de yer aldığı 21 müzede, müze başkanlıkları ihdas edildiğini ve idari yapının yeniden oluşturulduğunu belirten Atilla Koç, “Tüm bu uygulamalar sonucunda, dünyadaki çağdaş müzelerde kullanılan işletmelere benzer şekilde, ülkemizin önemli müzeleri çağdaş bir müzecilik anlayışıyla yeniden ele alınacaktır” diye konuştu.

‘Müzelerin özelleştirilmesi söz konusu değil…’
Bir kısmı DÖSİM tarafından işletilen birimlerin yeniden oluşturulacak çağdaş işletmelerinin özel sektöre devrinin söz konusu olduğunu vurgulayan Bakan Atilla Koç, şöyle konuştu; “Bazı basın-yayın organlarında ifade edildiği gibi müzelerin özelleştirilmesi hiçbir biçimde söz konusu değildir. Buradaki yöntemimiz, çağdaş dünyada uygulanan yöntemin bir benzerini ülkemize taşımaktır. Biz Ayasofya’yı da, Topkapı’yı da özelleştirmiyoruz, oradaki hizmeti özelleştiriyoruz. Bu yolla sağlanacak gelir de yine müzelerimizde kullanılacaktır. Yapılan bu düzenlemelerle Topkapı Sarayı Müzesi, sadece içerik olarak değil, mekan olarak da dünyanın sayılı kültürel alanlarından biri olacaktır. Topkapı Sarayı, Sirkeci’den başlayarak Gülhane Parkı,’nın arkasındaki Milli Eğitim Basımevi, Gülhane Hastaneleri ve Arkeoloji Müzesi ele alınacak. Topkapı Sarayı, sadece içerik olarak değil, mekan olarak da dünyanın sayılı merkezlerinden biri haline getirilecek.”

Milli Eğitim Basımevi’nin bulunduğu mekanın konservasyon merkezi olarak düzenleneceğini, araştırmalar için burada bir mekan hazırlanacağını ifade eden Bakan Koç, mevcut envanter kayıtlarının yeni bir programla bilgisayara geçirileceğini, ayrıca tüm eserlerin dijital fotoğraflarının envanter kayıtlarıyla birleştirileceğini söyledi. Koç, Topkapı Sarayı’nın yapı birimlerinin depreme dayanıklı hale getirilmesi için çalışmalar yapılacağını da belirtti.

‘Proje, Topkapı Sarayı ve çevresinin yüksek mimari değerini ortaya çıkartacak…’
“Topkapı Sarayı Bütünleştirme ve Sur-u Sultani Kapsamında Düzenleme Projesi”nin amacını da anlatan Kültür ve Turizm Bakanı Koç, açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Bu projenin amacı; Osmanlı öncesinden şehrin önemli alanlarından biri olan ve Osmanlı döneminde bu önemi artarak idare merkezi hüviyetine bürünen Topkapı Sarayı ve çevresinin taşıdığı yüksek seviyedeki sanat, tarih, kültür, mimari ve sosyal değerlerini, toplumumuz açısından simgesel değerini ortaya çıkarmak, turizm açısından önemini vurgulamaktır. Topkapı Sarayı Müzesi, müze vasfının ötesinde taşıdığı özellikleri ile mekanlarında sergilenen müze objeleri kadar değerlidir. Sarayın mimari özelliklerinin kötü ve aşırı kullanımları, mimarisinin idrakini engelleyen düzenlemeler, tarihte yerleştiği alanın parçalanarak yanlış fonksiyonlar ile kullanılması, müzenin şehir silueti içindeki değerinin azalmasına yol açtı.”

19. yüzyılda demiryolu hattının geçirilmesiyle sarayın denizle ilişkisinin mekan olarak kesildiğine ve hattın Sirkeci yönünde tekrar sur dışına çıkarak Sirkeci Garı’nda sonlanmasının Topkapı Sarayı’na en fazla zarar veren düzenlemelerden biri olduğuna dikkat çeken Bakan Koç, “Ancak günümüzde Marmaray Projesi’nin geldiği nokta, Sirkeci Garı’nın eski işlevinin büyük bir bölümünü kaybedecek olması, bu bölgede yeniden düzenleme gereğini ortaya çıkarmıştır. Sirkeci’ye kadar olan bölgenin yeniden düzenlenecek. Proje ile Topkapı Sarayı, müze objelerinin sergilendiği bir bina görünümünden çıkıp, mimari özellikleri öne çıkan bir kültür varlığı olarak hak ettiği önemi kazanacak” diye konuştu.

Proje çerçevesinde Sirkeci'ye kadar olan bölgenin yeniden düzenleneceğine işaret eden Koç, “Sur-u Sultani” içinden geçen demiryolunun tarihi değeri nedeniyle bir hattının muhafaza edileceğini, Orient Ekspress gibi turlar için kullanılacağını söyledi. Koç, demiryolu dışında Topkapı Sarayı’nın denizle bağlantısını kesen ikinci unsurun karayolu olduğunu ifade ederek, bu yolun Sarayburnu mevkiinde yeraltına alınmasının düşünüldüğünü bildirdi.

Planlamada, saraydan koparılan Darphane, askeri binalar ve devlet matbaası gibi binaların saraya katılacağını, Şevkiye Kasrı, İncili Köşk ve Yalı Köşkü gibi binaların restitüsyon kapsamında düşünüleceğini anlatan Koç, sarayın depolarında varolan sergilenebilecek eserlerin de ''hangi düzende nasıl teşhir edileceği'' konusunun planlanacağını ifade etti.

Bakan Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ulaşım Master Planı çerçevesinde saraya geliş-gidiş trafiği sahilde Ahırkapı'dan sonraki Balıkhane Kapısı veya Otluk Kapısı tarafından olmalı, Bab-ı Hümayun sadece yaya girişleri için kullanılmalıdır. Marmaray ile beraber boşalacak olan Sirkeci Garı ve demiryolu, eski gümrük binaları, Alay Köşkü, Aya İrini, Darphane binaları, terzihane binası, eski takımhane, askeriye, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan intikal eden binalar ve ulaşım aksları, ‘saray derunu’ ve ‘saray birunu’ olarak yeniden değerlendirilip tariflenecektir. Japon Bahçesi gibi birçok bahçe günümüzde hala devam ederken, özel bir bahçe anlayışı olan Türk Bahçesi’nin başta Topkapı Sarayı olmak üzere tek bir numunesinin bulunmaması büyük bir eksikliktir. Hatta bu bahçenin ne olduğunun dahi bilinmemesi, en hafif tabiriyle utanılacak bir durumdur. Topkapı Sarayı, günümüzdeki parçalanmış halinden kurtularak bir bütün halinde bahçeleri, köşkleri, avluları ve gerçek sınırlarıyla algılanacak, dünyadaki emsalleriyle mimari üstünlüğü kıyaslanabilir hale gelecektir.”

‘Proje Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda yürütülecek…’
Proje ile Topkapı Sarayı’nın 2-3 saatte değil, tam gün, hatta 2 günde gezilebilecek hale getirileceğini de vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, sarayın denizle ilişkisinin yeniden kurulacağını, turist otobüslerinin sarayın bahçesine girmesine engel olunarak tahribatın durdurulacağını anlattı. Bakan Koç, projenin uygulama yöntemi hakkında bilgi vererek, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin imzaladığı protokol çerçevesinde ortak bir proje olarak gerçekleştirileceğini, koordinasyonunun ise Büyükşehir Belediyesi’nin belirleyeceği bir birim tarafından yürütüleceğini söyledi.

Topkapı Sarayı Müzesi için kapalı devre TV sistemi, hırsız alarm sistemi, yangın algılama ve söndürme sistemlerinin yapılmasına ilişkin yaklaşık maliyet hesabının belirlendiğini ve söz konusu işlerin yapımı için gerekli ödeneğin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Döner Sermaye Merkez Müdürlüğü tarafından karşılanacağını dile getiren Bakan Atilla Koç, saraydaki depoların durumlarının daha da kötü olduğunu ve bunun milli bir mesele olduğunu kaydetti.

Başkan Topbaş; ‘Sarayburnu trafiği yer altına alınacak…’
Toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, Topkapı Sarayı denince Kaşıkçı Elması ya da Kutsal Emanetlerden bahsedildiğini ve sarayın mimari değerinin göz ardı edildiğini vurgulayarak, “Proje ile Topkapı Sarayı’nın mekansal değeri ortaya çıkacak” dedi.

Başkan Kadir Topbaş, proje kapsamında Sarayburnu’nda trafiğin yer altına alınacağını, böylece sarayın Sarayburnu’na gerçek anlamda kavuşacağını ifade ederek, diğer yanda ise Yeni Camii önünden trafiğin yer altına ineceğini vurguladı. Bugün imzalanacak protokolle projelerin hazırlanacağını ve böylece bir yol haritası belirleneceğini anlatan Başkan Topbaş, “Bu proje uzun soluklu bir çalışma” dedi.

İstanbul Valisi Muammer Güler ise, “Topkapı Sarayı Bütünleştirme ve Sur-u Sultani Kapsamında Düzenleme Projesi’ni, İstanbul’un ‘2010 Yılı Avrupa Kültür Başkenti’ adaylığı için önemli bir argüman olarak değerlendiriyorum” dedi. Topkapı Sarayı Müzesi’nin alan bütünlüğü içinde ele alınacağını anlatan Vali Muammer Güler, proje ile sarayın ve Sarayburnu'nun yeniden ihya edileceğini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün de projenin 2 aylık hazırlık sonunda gerçekleştirme projelerinin hazırlanacağını belirterek, çalışmaların bundan sonra başlayacağını kaydetti. Toplantıya İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı ve Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er’in de aralarında bulunduğu çok sayıda yetkili katıldı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.