Haberler

"Uyku Vadisi" uyanıyor

Tarih: 6 Haziran 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ali Kayadibi
Binlerce yıldır gizemi çözülemeyen Uyku Vadisi, yazın bunaltıcı sıcaklarda serinlik arayanları kucaklıyor.. Her daim rüzgarın ılık okşaması ve melodisine, alabildiğine coşkulu akan suyun sesi eşlik ediyor. Esrarlı vadi, şimdi turizme hizmet ediyor.

Ege'nin her köşesinde tarihin izini sürenler bilir. Bilinmeyenler, bilinenlerden daha çok ilgi çeker. Gizemli, mağrur, naif, estetik, çoğunlukla kaotiktir geçmişin izleri. Çünkü derindedir kökleri. İnsanı çeker. İşte bunlardan birini, Uyku Vadisi'ni tanıtmak istiyoruz bu hafta. Muğla'nın Milas ilçesine 15, Bodrum'a 25, Milas-Bodrum Havaalanı'na sadece 5 kilometre mesafedeki Gökçeler köyünün sırtını yasladığı dağın eteklerindeki vadi, Muğla Valiliği tarafından doğal park ilan edildi. Her şeyiyle doğal. Turizm hareketlendi ama doğal dokuya zarar vermeden.

SERİNLİĞİN YURDU

Uyku Vadisi, yaz aylarında bunaltıcı sıcaklarda yöreyi bilenlerin akınına uğruyor. İlk gittiğinizde turistlerin çığlığını duyarsanız şaşırmayın. Zira "Stres Odası" adı verilen doğal bir duşun altında serinliyordur. Yenilenmenin, sanki bir uykudan uyanmış gibi yeniden güne başlamanın bir yoludur stres odasına girip çıkmak.. 5 bin yıllık Gökçeler Mağaraları da serinliği muhafaza edip, konuklarına ikram ediyor..

HERŞEY DOĞAL

Uyku Vadisi'nin kaşifi olarak Ahmet Demirkaya biliniyor. Burada 21 yıl önce turistik tesisleri kuran inşaat mühendisi Ahmet Demirkaya, oğlu Yalçın Demirkaya ile burayı işletiyor. Özellikle kış aylarında günlerce kimse gelmese bile yılmamış aile, "Burası kapanmasın" diye sürekli yenilemiş, doğa ile uyumlu yapılarla süslemiş. Asırlık çınar, zeytin, incir, kavak ve ceviz ağaçlarının gölgesine kurdukleri tesislerde 300 yıllık tarihi bir değirmenin yer aldığı ortamda yeniliklere açık olduklarını belirten Ahmet Demirkaya, yapabilme imkanlarının da sınırlı kaldığını söylüyor. Turistlerin çığlığını soruyoruz Demirkaya'ya, "Hem çığlık atıyorlar, hem de vazgeçmiyorlar" diyor gülerek. İşte işin sırrı bu, insan oğlunun doğasında var merak. "Suyun altında çığlık atacaksın ki, keyfi çıksın" diyen Ahmet Demirkaya, şöyle konuşuyor: "Değirmenden akan Hamzabey Çayı'nın buz gibi kaynak suyu akıyor, altına giren turistler, serinliyor. Bazen bırakıp gitmek istiyorum ama ben de sevdalısı olmuşum buranın."

KARADENİZ'DEN EGE'YE..

Aslen Karadenizli olan Ahmet Demirkaya, o coğrafyanın kopyası gibi geldiği için seviyor belki buraları..

Yalçın Demirkaya, doğayla baş başa olmak, kafasını dinlemek, su sesini duymak, ağaçlardaki kuş seslerini dinlemek isteyen turistlerin bu bölgeyi tercih ettiğini söylüyor: "Gelenler, neden böyle bir güzelliği daha önce keşfetmedik diye, birbirlerine soruyor. Şehir hayatından sıkılanlar buraya geliyor. Kalmak için de gelenler oluyor. Son on yılda ise turların programlarına alması ile yabancı turistler akın etmeye başladı. Aşağı yukarı 500 kişiye yemek verebiliyoruz. Alabalığın yanı sıra et çeşitlerimiz mevcut. Ziyaretçilerin burada kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz domates, biber, salatalık gibi taze yiyecekleri de bulmaları mümkün. Uyku vadisinde yılın 12 ayı hizmet vermek için yoğun gayret sarf ediyoruz."

NELER YAPILABİLİR?

Bodrum, Marmaris, Milas, Didim ve Kuşadası'ndan düzenlenen otobüs ve cip safari turlarıyla bölgeye gelen turistler Uyku Vadisi tesislerinde kısa bir moladan sonra rehberler eşliğinde 3 kilometrelik vadi turuna çıkıyor. Tur rehberleri eşliğinde Karanlık dağlarının eteklerinde ve Hamzabey Çayının yeşillikleri arasında yapılan 3 kilometrelik yürüyüşte ziyaretçilere zaman zaman nehrin serin suları içerisinde ördekler, su kaplumbağaları ve balıklar eşlik ediyor. Hatıra fotoğrafı için de buralar biçilmiş kaftan.. Doğa fotoğrafçıları ile belgeselcilerin akınına uğrayan vadideki güzellikler görenleri şaşırtıyor. Yaklaşık 300 metre tırmandıktan sonra girilen, 300 metre uzunluğunda ve onlarca galeriye sahip 25'ten fazla mağara turistleri hayran bırakıyor. Fenerle girilen mağaralarda 30 derece birden azalan hava sıcaklığı turistleri serinletiyor. İncirli Mağarası içerisindeki bembeyaz sarkıt, dikit ve travertenler turistleri hayran bırakıyor.

NEREDE KALINIR?

Uyku Vadisi turistik tesislerinde 15 kişinin konaklayabileceği bungalovlar var. Ama önce rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. İsterseniz, çok uzak olmayan Milas, Güllük ve Bodrum'da konaklayıp günübirlik gelebilirsiniz.

NE YENİR?

Buradaki tesiste, yörenin organik ürünlerinden oluşan köy kahvaltısı ile her türlü yöresel yemek bulunuyor. Özellikle alabalık, özel köfte ve sebze yemekleri tercih edilebilir.

NASIL ULAŞILIR?

Bodrum ve Milas'tan Gökçeler köyüne minibüslerle ulaşılabilir. Yakın mesafe olduğu için özel araçla gitmek isteyenler de kolayca ulaşma imkanı var.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.